Fodbold

Amerikanere køber 99,9 procent af Italiens ældste fodboldklub

Serie A-klubben Genoa er blevet opkøbt af et amerikansk investeringsfirma. Det kan blive en gamechanger for klubben, mener fodboldekspert.

99,9 procent af klubben er nu i amerikanske hænder.

Italiens ældste fodboldklub, Serie A-holdet Genoa, er torsdag blevet opkøbt af det Miami-baserede investeringsfirma 777 Partners.

- Den nye ejergruppe, som har købt sig til 99,9 procent af Genoas aktiekapital, vil tilføre ny kapital og påtage sig relaterede forpligtelser, skriver Genoa på sin hjemmeside.

Opkøbet af den italienske traditionsklub, der formelt set hedder Genoa Cricket og Fodbold Klub, betyder, at der bliver lavet smårokeringer på de forskellige topposter.

Enrico Preziosi afgiver selvsagt ejerskabet, men han forbliver i bestyrelsen, mens CEO, Alessandro Zarboni, fortsætter med den daglige ledelse i klubben.

Det er vigtigt med uforudsigelighed i sporten. Ellers visner den

TV 2 SPORTs fodboldekspert Martin Mikkelsen

Derfor har klubovertagelsen altså ikke ændret på det store i den daglige gang. Skaberen af 777 Partners, Josh Wander, glæder sig til at overtage sin nye klub.

- Vi er meget beærede over at blive en del af en klub med en historie, arv og tradition så stor som Genoas. Vi forstår og respekterer det ansvar, vi arver, og vi ønsker at beskytte den stolte arv ved at sigte efter så gode Serie A-placeringer som muligt, lyder det fra den nye ejer.

Genoa blev grundlagt i 1893. Ifølge flere italienske medier, heriblandt Football Italia, betaler Miami-folkene 150 millioner euro for Genoa. Det svarer til 1,1 milliarder danske kroner.

777 Partners ejer ligeledes en stor del af den spanske storklub Sevilla, hvorfor det slet ikke er uvant for investeringsfirmaet at arbejde i fodboldverdenen.

Nostalgi og globalisering hænger ikke sammen

Sidder man som italiensk fodboldaficionado, jubler man ikke nødvendigvis over dagens nyhed. Maler man med den brede pensel, er der noget kedeligt over, at Italiens ældste fodboldklub er blevet opkørt af nyrige amerikanere.

TV 2 SPORTs fodboldekspert Martin Mikkelsen, der har fokus på Serie A og italiensk fodbold, medgiver også, at en del af ham nogle gange ønsker, at de gamle, italienske dyder hænger ved.

Men sådan kan det bare ikke være længere, vurderer han:

- Man skal passe på med at blande minder og nostalgi sammen med den her globaliserede verden. Det er jo den her vej, verden flytter sig. Det er ikke længere bare de italienske præsidenter, der styrer klubberne.

Den danske landsholdsspiller Lasse Schöne scorede på et frispark fra distancen, da Genoa mødte AC Milan. Video: TV 2 SPORT

Faktisk bør man ifølge Mikkelsen også værdsætte og hylde, at der sker forandringer.

- At en klub bliver opkøbt og kan blive en magtfaktor over natten er på sin vis meget ucharmerende. Ikke at jeg tror, Genoa nu bliver som PSG og Manchester City, siger eksperten og fortsætter:

- Met det er vigtigt med uforudsigelighed i sporten. Ellers visner den. Det kan jo også noget, at Juventus i den her sæson taber til hold som Empoli. Inter er om muligt den nye magtfaktor i Serie A, men de blev jo blæst bagover af Fiorentina forleden. Så det er rart, at alting ikke er den samme hver sæson.

'Kan blive en ny spiller'

Han forudser dog, at Genoas nye ejerskab kan blive en stor gevinst på den lange bane.

- Der er kæmpe potentiale i Genoa. Kan de få økonomiske muskler, kan de være en faktor i Serie A, og så har vi en ny spiller på banen. Det er spændende, lyder vurderingen.

I både 2018/2019- og 2019/2020-sæsonen var Genoa utrolig tæt på at rykke ned i Serie B. Den traditionsrige klub fik dog reddet sig selv i sidste spillerunde.

Fremover kan det måske være en helt anden hylde, Genoa kæmper med på.