Fodbold

UEFA fordobler pengepræmien ved kvindernes EM

Der kommer flere penge i præmiepuljen ved kvindernes EM, men der er stadig langt op til mændenes pengepræmier.

Der kommer flere og flere penge i kvindefodbold, og nu bliver præmiepuljen ved EM også banket i vejret.

Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) har således besluttet sig for at fordoble den sum penge, som de 16 deltagende nationer får del i.

Ved EM i 2017 var der 8 millioner euro svarende til knap 60 millioner kroner i præmiepuljen. Når der er EM i England næste år, er der knap 120 millioner kroner i puljen.

Det oplyser UEFA på sin hjemmeside, hvor det fremgår, at der også justeres på fordelingsnøglen.

Glæde hos DBU over øget fokus på kvindefodbolden

De 16 deltagende nationer er således sikret et større beløb end tidligere bare ved at være med, ligesom der vil være flere bonuspenge at hente i gruppespillet.

Hvordan fordelingsnøglen præcis udformer sig, melder historien endnu intet om.

Det vækker glæde i Dansk Boldspil-Union (DBU), at kvindefodbolden har øget fokus i UEFA.

- Kvindefodbolden kan vokse sig endnu større og fortsætte den gode rejse, den er på - så vi støtter det og er glade for det, siger administrerende direktør Jakob Jensen.

Danmark er med ved EM næste år, og der er således flere penge til DBU. Det tænker Jakob Jensen dog ikke synderligt over.

- Jeg interesserer mig ikke så meget for økonomien i forhold til DBU, men jeg interesserer mig for, at når kagen bliver større i kvindefodbolden, bliver der mere at investere for rundt omkring i verden, og det betyder, at kvindefodbolden kan vokse og fortsætte sin gode udvikling, siger han.

Stadig milevidt fra mændenes præmiepulje

Selvom det altså går fremad hos kvinderne, er præmiepuljen fortsat milevidt fra den præmiepulje, der er, når mændene spiller EM.

Ved EM for mænd tidligere på sommeren bestod præmiepuljen af 371 millioner euro svarende til godt 2,7 milliarder kroner.

Jakob Jensen medgiver, at forskellen er stor, men han slår fast, at tiltaget er et skridt i den rigtige retning for kvindefodbolden.

- Der er forskel, men det er vigtigt, at tingene udvikler sig. Det her et udtryk for, at der satses endnu mere på kvindefodbolden i UEFA.

- Det samme gør vi, og vi ønsker, at kvindefodbolden tager nogle syvmileskridt fremad. Det bidrager det her til, mener Jakob Jensen.

Også flere penge til klubberne

Det er UEFA's bestemmende organ, eksekutivkomitéen, der har vedtaget ændringen for kvindernes EM. Komitéen har også truffet en beslutning, der gavner klubberne.

Der oprettes nemlig en pengepulje på 4,5 millioner euro svarende til godt 33 millioner kroner, som skal fordeles blandt de klubber, der frigiver spillere til slutrunden.

De danske landsholdskvinder var med, da der senest var EM i Holland i 2017, og de er også med i England næste år.

Kvalifikationsturneringen sluttede i december sidste år, og Danmark løb med førstepladsen i sin gruppe.