Fodbold

El Tigre er genopstået

TV 2 SPORTs fodboldekspert skriver hver uge en klumme om ugens højdepunkter og de kampe, der er værd at skrive i kalenderen.

Weekendens højdepunkt(er)

Kriser afværget

Knivene var slebet og blyanterne spidset rundt om i Europa efter en midtuge med opsigtsvækkende resultater.

FCK løb ind i et af klubbens værste nederlag, da et reservespækket københavnerhold blev udspillet af Nykøbing i pokalturneringen. På bagkant af et skuffende nederlag til rivalerne fra heden i Superligaen var pokalexittet det sidste, Jess Thorup havde brug for. En ellers fremragende sæsonstart i den hjemlig liga kombineret med et overlegent udtryk i de europæiske kampe blev sat over styr på blot fire rædselsfulde dage, og som kirsebærret på toppen sivede der historier ud til pressen om et par spillere, der havde svært ved at finde hjem efter ankomsten til København fra Bratislava. De blev spottet på en natklub nogle dage inden det vigtige opgør mod FC Midtjylland.

Alle advarselslamper var derfor tændt hos løvernes fans, men deres helte manede alle kriserygter til jorden med en knusende sikker sejr i Farum, og roen kan derfor igen indfinde sig inden FCK torsdag aften byder Lincoln Red Imps indenfor i Parken.

Ligesom ærkerivalerne fra indre by brugte Brøndby også weekenden til at genetablere lidt ro på de interne linjer, da de sendte formstærke AaB hjem med et nederlag i bagagen. Paradoksalt nok har holdet fra Vestegnen præsteret deres bedste resultater mod de - på papiret - bedre modstandere i denne sæson, hvilket sejrene over FCM og AaB er det tydeligste bevis på. I kampen mod Sparta Prag så vi også et Brøndbymandskab, der kunne matche det europæiske tempo, og det må være en fortrøstningsfuld Niels Frederiksen, der sætter sig i flyet mod Frankrig, hvor Lyon venter på torsdag.

Særlig positivt var Brøndbys anden halvleg mod AaB, hvor Mikael Uhre endelig havde fundet sidste sæsons målstøvler frem fra gemmerne, og han sparkede sit hold en smule længere væk fra snakken om krise.

Oprejsning bød søndagen også på for de pressede storhold i LaLiga og Serie A, da såvel FC Barcelona som Juventus kunne skrive tre point til kontoen.

Særligt catalanerne var under kolossalt pres inden opgøret mod Levante, efter at Blaugrana igen havde smidt point i midtugen mod en upåagtet modstander. Torsdag aften var det Jens Jønsson og Cadíz, der stak en kæp i hjulet på Koemans tropper, og den hollandske cheftræner havde uden tvivl sit job på spil i gårsdagens kamp mod Levante.

Camp Nou nåede dog aldrig at se deres helte blive nervøse eller forkrampede af presset, for inden for kampens første kvarter havde Koemans landmænd - Depay og de Jong - kastet en redningskrans op på tribunen til deres karantæneramte træner. Kampens største øjeblik indtraf dog med et lille kvarter tilbage, da FC Barcelona’s mest mytiske trøjenummer igen blev luftet under den spanske efterårssol.

Ansu Fati er nutiden og fremtiden i Barca, og selvom de forventninger er urimeligt høje til en blot 18-årig knægt, der stadig bor hjemme hos mor og far, så lader det mere til at stimulerer det spanske stortalent fremfor at tynge ham. Hans indskiftning blev hyldet som en frelsers tilbagekomst, og det tog ham under 10 minutter at give folket på tribunerne det, de hungrede efter.

Med sin scoring blev der hældt endnu mere benzin på det brændende bål af forhåbninger til den unge mand, og måske han alene kan forlænge Koemans ophold i Catalonien.

Ansu Fati gjorde comeback med en scoring, da Barcelona hentede en tiltrængt sejr i LaLiga. Video: Joakim Blomsterberg Olsen

Juventus var første hold af de nævnte til at spille sig tættere på en normal hverdag, da de sendte Sampdoria hjem med et snævert nederlag kort efter frokosttid søndag. Allegris tilbagekomst har ikke været voldsom succesfuld endnu, men den erfarne mestertræner er ved at have sit mandskab indstillet på sine visioner - og så er han ved at vænne holdet til et liv efter Cristiano Ronaldo.

Den oplagte afløser i spotlightet for den portugisiske superstjerne er Paulo Dybala. Og netop Dybala satte Den Gamle Dame på ret kurs mod Sampdoria, inden han kort efter - i tårer - måtte forlade banen med endnu en skade. De mange skader har desværre været historien om en af Argentinas største talenter i nyere tid, og skal Juventus for alvor melde sig ind i kapløbet om at hente Inter og Napoli, så er det en nødvendighed, at deres 10’er holder sig skadesfri sæsonen igennem.

De tre point gik til Juventus, da storholdet fra Torino mødte Mikkel Damsgaards Sampdoria. Video: TV 2 SPORT

Endnu et højdepunkt fra weekenden i fodboldeuropa fik vi søndag eftermiddag, da Radamel Falcao igen bidrog til sin fortsatte genopstandelse.

El Tigre var en af de farligste angribere i såvel Spanien som Europa op igennem 2010’erne, hvor han slog sit navn fast i først FC Porto og senere i Atletico Madrid. En korsbåndsskade i janaur 2014 blev dog et trist vendepunkt i karrieren for den colombianske måltyv, og efterfølgende kæmpede han en - tilsyneladende forgæves - kamp for at komme tilbage på sit tårnhøje niveau. I perioder lykkedes det, særligt i 2016-17-sæsonen, hvor han og Monaco nåede semifinalerne i Champions League, men gassen så ud til at være gået af ballonen efter hans skifte til Galatasaray.

Nu er han tilbage i den liga, hvor han blev verdenskendt, og med tre scoringer i tre kampe er Rayos nye nummer 3 (som en hyldest til hans afdøde fars yndlingstal) igen centrum for mediernes opmærksomhed. Tilbage i 1993 var det en anden topangriber, der overraskede fodboldverdenen med sit skifte til Rayo Vallecano, og kan Falcao matche Hugo Sanchez’ måltotal på 16 scoringer i den ene sæson, han nåede at optræde i den lille Madrid-klub, så kan fansene på Vallecas roligt drømme om en ny sæson i La Liga.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Alt kan ske på en torsdag

På torsdag er der igen europæisk fodbold på programmet for de fire danske deltagere i Europa- og Conference League.

Første runde i den europæiske karrusel endte uden nederlag for de danske hold, men torsdag står der en noget anden menu på programmet for tre af mandskaberne. Udebanekampe i Rumænien, Portugal og Frankrig venter, og de forsvarende danske mestre fra Brøndby står overfor en enorm udfordring, når storholdet Lyon inviterer indenfor til Europa League-fodbold.

FCK kom flyvende fra start i deres puljespil i Conference League, og det bør blive til endnu en sejr, når Gibraltars mesterhold gæster Parken. Med opgøret i Nykøbing in mente er truppen rigeligt advaret imod at undervurderer Lincoln Rem Imps, og med en sejr vil københavnerne kunne skimte mere europæisk fodbold på den anden side af juleferien. Den gulerod bør være motivation nok for de hvidblusede.