Verdens to rigeste fodboldklubber mødes i aften – det handler om meget mere end fodbold

Spillerne i Manchester City og Paris Saint-Germains trupper har kostet omkring 15 milliarder kroner til sammen.

Når Lionel Messi tirsdag aften tørner ud for sin nye klub, Paris Saint Germain, står han overfor verdens dyreste fodboldhold, Manchester City.

Og når de to klubber mødes i Champions League, er der mere mere på spil end kun resultatet på banen.

For ejerne af de to klubber har været med til at skubbe grænserne for, hvor mange penge man kan bruge i fodbold.

- Målet er at være den største klub og hele tiden overgå hinanden. De gør det uden skrubler og er iskolde, siger TV 2s fodboldredaktør, Carsten Werge, om rivaliseringen.

Arabisk magtopgør

Opgøret er en hidtidig kulmination på en konflikt mellem to arabiske olielandes fodboldprojekter.

På den ene side Qatar, der siden 2011 har ejet Paris Saint Germain - PSG - og på den anden De Forenede Arabiske Emirater, der siden 2008 har kontrolleret Manchester City.

De to lande står oftest på hver sin side af alle konflikter i Mellemøsten og tager opgøret med til den europæiske grønsvær. Koste hvad det vil.

Det er både skræmmende og vildt fascinerende

Carsten Werge, fodboldredaktør, TV 2

I august blev der lagt et nyt lag på rivaliseringen mellem de to klubber, da PSG tilknyttede Lionel Messi til en årsløn på godt 700 millioner kroner. Omtrent samtidig slog Manchester City rekorden for det dyreste spillerindkøb nogensinde i Premier League, da Jack Grealish blev købt for 870 millioner kroner.

Prisen rakte dog kun til en sjetteplads på listen over de dyreste transfers i fodboldhistorien. Den toppes af to PSG-indkøb, brasilianske Neymar og franske Kylian Mbappe, der blev handlet for henholdsvis 1,6 og 1,3 milliarder kroner.

- I gamle dage sagde man, at man ikke kunne købe sig til succes. Det prøver de at modbevise, og det er både skræmmende og vildt fascinerende, siger Carsten Werge.

Pinligt uden Champions League

Hverken PSG eller Manchester City har formået at vinde Champions League-turneringen, der kårer det bedste europæiske klubhold. Dog har de nærmet sig.

I sidste sæson endte Manchester City som toer, og sæsonen forinden var det pariserne, der samlede sølvmedaljerne op.

Og Champions League er den absolutte førsteprioritet for begge klubber, efter de har vundet adskillige mesterskaber i deres respektive ligaer, lyder det fra Carsten Werge.

- De får ikke fred, før det lykkes dem at vinde turneringen. Og de er tilsyneladende fløjtende ligeglade med, hvor meget det koster dem. Men de skal snart vinde, hvis ikke det skal se pinligt ud.

Den arabiske hånd i Manchester og Paris

Manchester City blev i 2008 købt af Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Mansour er medlem kongefamilien i Emiratet Abu Dhabi, der er del af De Forenede Arabiske Emirater. 

I 2011 blev Paris Saint Germaint købt af en fond fra Qatar med den regerende Al-Thani-familie i ryggen.  

Siden overtagelsen har Nasser Al-Khelaifi stået i spidsen for PSG som både direktør og bestyrelsesformand. 

 

Er der ikke for at tjene penge

Ifølge en opgørelse fra det uafhængige CIES er Manchester City det hold i verden, der har brugt flest penge på deres nuværende trup. Mere end én milliard euro, eller knap 7,5 milliarder kroner, har klubben betalt i indkøbspris for de nuværende spillere.

PSG er tæt bagefter på tredjepladsen og en trup til lige under én milliard euro.

Ens for begge klubber er, at størstedelen af klubbernes indtægter er baseret på sponsorere i ejernes hjemlande. Det siger Stanis Elsborg, senioranalytiker i Play the Game, som er et initiativ under Idrættens Analyseinstitut, der arbejder for ytringsfrihed, åbenhed og demokrati i international sport.

- Det er meget tydeligt, at de får deres penge fra Qatar og Abu Dhabi. Det sker for eksempel gennem forskellige statsejede selskaber. Men det er svært for mange at følge pengestrømmene hele vejen, for man får ikke bare et regnskab, siger Stanis Elsborg

Et eksempel herpå er, at Manchester City i 2020 blev dømt for bryde de europæiske Financial Fair Play-regler. Ifølge UEFA havde klubben skruet beløbene fra sponsoraterne i Abu Dhabi kunstigt højt op i forhold til den egentlige værdi.

Straffen lød på to års udelukkelse fra UEFA's klubturneringer. Men dommen blev siden hen omstødt af den internationale sportsdomstol, CAS, der ikke mente bevisbyrden var klar nok.

Financial Fair-reglerne skal sikre, at klubberne ikke bliver drevet uden en sund økonomi. Men ifølge Stanis Elsborg handler det for PSG eller Manchester City ikke nødvendigvis om at drive profit på klubberne.

- Det er et skalkeskjul for helt andre interesser. De vil skabe et andet billede, og der er ikke noget bedre sted at gøre det end gennem fodbold, siger han til TV 2

Terroranklager og handelsblokade

Mens de to lande i mere end ti år har pumpet milliarder af kroner ind i fodbold og skabt to af de stærkeste hold, har de også konkurreret politisk i deres egen baghave.

- Det er et forhold, som i mange år har været betændt, siger seniorforsker ved DIIS Helle Malmvig om forholdet mellem Qatar og Emiraterne.

Hun peger på, at Emiraterne og Qatar har stillet sig på hver sin side i mange af regionens konflikter gennem de seneste år og støttet forskellige parter. Her følger Emiraterne konsekvent Saudi Arabien, mens Qatar gerne vil agere selvstændigt i regionen, hvilket har skabt konflikt.

Det var beskyldninger om støtte til terrorisme, der for cirka fire år siden fik en række lande i regionen med Saudi-Arabien i spidsen til at lukke for samhandlen med Qatar og etablere en blokade, der blandt andet betød, at skibsruter måtte omlægges og Qatars muligheder for at skaffe sig forsyninger blev vanskeliggjort.

Siden mæglede USA en ophævelse af den lange blokade på plads. Mens der er blevet skruet ned for krigsretorikken, fortsætter kampen mellem de to lande - blandt andet på fodboldbanerne.

- Begge lande vil forsat bevæge sig i takt med øvrige konflikter i Mellemøsten. Samtidig vil de konkurrere på deres internationale image gennem sport, kultur og andre store sponsorater i Vesten, siger Helle Malmvig.

Skrue uden ende

Selvom både PSG og Manchester City fortsat jagter den første Champions League-triumf, så har satsningen på fodbold alligevel været en stor succes for de to Golflande, vurderer Stanis Elsborg hos Play the Game.

Når Qatar om lidt mere end et år er vært for VM i 2022, betragtes det af mange som en af de mest kontroversielle sportsbegivenheder nogensinde. Forberedelserne til slutrunden menes at have kostet mere end 6000 arbejdere livet, mens beskyldninger om korruption også har været rettet mod FIFA og Qatar. Alligevel har landets image rykket sig.

- Det er en kæmpe PR-gevinst, at Messi nu kan bruges til at promovere Qatar som for eksempel et ferieparadis. Timingen kan ikke være bedre med lidt mere end et år til VM, siger Stanis Elsborg og peger på, at der ikke er noget i horisonten, der ser ud til at ændre sig.

- Deres indtrængen i europæisk fodbold har sprængt alle økonomiske rammer, og det ligner en skrue uden ende.

Flere eksperter ser Messis skifte til PSG som et udtryk for, at fodbolden for alvor har mistet sin uskyld, fordi mange af de største stjerner er blevet værktøjer i en storstilet politisk PR-indsats for regimer i Mellemøsten. Få hele historien i Kernen på TV 2 Play.