Fodbold

Zlatan var ét mål fra vild milepæl - nu er det for sent

Ét mål manglede Zlatan Ibrahimovic for at score 300 gange på klubplan i sine 30'ere. Nu er det for sent.

De fleste kan vel vedkende sig nervøsiteten ved at stå over for et skarpt hjørne i tilværelsen. En rund fødselsdag for eksempel.

Hvornår begynder fysikken at svigte dig? Kan du opretholde motivationen i dit arbejdsliv? Og ultimativt: Vil din tilværelse ændre sig fundamentalt over de næste ti år?

For fodboldstjernen Zlatan Ibrahimovic har svaret vist sig at være et klart nej.

I dag - søndag 3. oktober - fylder han 40 år, og AC Milan-angriberen kan passende bruge sin dag på at se tilbage på et årti, hvor han har stået bag den ene storslåede præstation efter den anden. Fuldstændig som han gjorde, inden han fyldte 30.

Hvis den ellers så selvtillidsfulde svensker for ti år siden inderst inde var en smule nervøs for fremtiden dengang, er følelsen i hvert fald gjort til skamme nu.

Ibrahimovic klubmål i 30'erne

 • Paris Saint-Germain: 156 mål
 • AC Milan: 61 mål
 • LA Galaxy: 53 mål
 • Manchester United: 29 mål

Kilde: Gracenote

I skiftende klubtrøjer har svenskeren noteret sig for ikke færre end 299 mål, siden han fyldte 30 år.

- Hvis bare du scorer 300 mål i karrieren, har den været helt forrygende - uanset om du så kun havde spillet i Danmark eller Sverige. Det er et helt absurd tal at forholde sig til. Det bliver egentlig først virkeligt for mig, når vi sætter det i perspektiv om 10-20 år, lyder det fra TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker.

Zlatan: Jeg er ikke Superman

Spørgsmålet er nu, om vi i 2021 har set de første tegn på, at enden er nær for Ibrahimovic.

De første linjer til denne artikel blev skrevet i midten af februar, da han var tre mål fra at nå 300 mål, mens han endnu var i sine i 30’ere. Grundet forskellige skader har svenskeren blot været i aktion ti gange siden, og det har været med to mål til følge på klubplan.

Dermed nåede han lige nøjagtigt aldrig den på mange måder vanvittige milepæl, inden tallet nu har rundet de 40 år - og det kan være et udtryk for, at Ibrahimovic i fodboldmæssig forstand er på vej ned på et mere menneskeligt plan.

I et nyligt interview med det italienske medie La Gazzetta dello Sport fortalte svenskeren, at han er nødt til at lytte på sin krop.

- Jeg er nødt til langsomt – dag for dag – at indstille mig på, at jeg ikke er Superman.

Og det er en sund indgangsvinkel at have, mener Jesper Løvind Andersen, der er seniorforsker ved Bispebjerg Hospital og fysisk konsulent i Brøndby IF.

- Det er jo interessant, at han ikke omtaler sig selv som ”Superman”, for det er jo for ham nærmest karakterafvigende. Men det er, synes jeg, et meget fornuftigt udgangspunkt, hvis han vil holde sin karriere kørende lidt endnu.

- Jeg synes, at vi det seneste halve års tid har set indikationer på, at det er ved at være slut, siger Jesper Løvind Andersen.

Men selvom karrieren måske synger på sidste vers, er Jesper Løvind Andersen ganske fascineret af, at Zlatan Ibrahimovic i løbet af de seneste ti år har formået at bidrage med ikke færre end 299 scoringer for diverse klubhold.

Fysiologisk uforklarligt

For hvordan forklarer man fysiologisk, at den 195 centimeter høje svensker i så mange år har kunnet levere på et internationalt topniveau? Det er svært.

Mål før/efter 30 år

 • Før: 204 mål i 457 kampe
 • Efter: 299 mål i 379 kampe

Kilde: Grancenote

Er der nogle punkter, hvor det er bedre at være en 40-årig fodboldspiller end en 30-årig fodboldspiller?

- I princippet nej. Der er intet fysiologisk – muskulært, i lungerne eller nogen som helst andre steder – der betinger, at en spiller skulle være bedre som 40-årig. Kun det modsatte, vurderer Jesper Løvind Andersen.

Ifølge fysiologen tilhører Zlatan Ibrahimovic kategorien for ”unikke individer”. Her finder vi også Cristiano Ronaldo.

Hvis sådan en type går snorlige gennem tilværelsen som sportsudøver, burde der i princippet ikke været noget i vejen for at toppræstere i 40-årsalderen, forklarer Jesper Løvind Andersen.

- Men for atleter - og særligt boldspilsatleterne - er der et generelt slid og mange skader. Akkumuleret gør det, at de typisk præsterer dårligere, når de bliver ældre.

Det er i virkeligheden noget af det mest imponerende, han har lavet i karrieren

Jesper Løvind Andersen, fysiolog, om Ibrahimovic' comeback efter korsbåndsskaden

Og for Ibrahimovic har tilværelsen i 30’erne bestemt ikke været snorlige, når det kommer til skadesfronten.

Skaden burde have sluttet det

Midt i 30’erne så det ud til, at en skade skulle sætte en stopper for Zlatan Ibrahimovic’ målstime.

Den 16. april 2017 – efter 216 mål – pådrog den på daværende tidspunkt 35-årige svensker sig en alvorlig knæskade i kamp for sin engelske klub Manchester United.

- Den korsbåndsskade burde have lagt hans karriere i graven. Selv jeg troede, at det var slut – i hvert fald på allerhøjeste niveau, fortæller Jesper Løvind Andersen.

Men Ibrahimovic trodsede lægernes dom og gjorde comeback kun syv måneder senere.

- Det er i virkeligheden noget af det mest imponerende, han har lavet i karrieren, vurderer fysiologen, som har 21 års erfaring fra Superligaen.

- Når jeg bliver adspurgt om en spiller, der har haft en korsbåndsskade i en relativt ung alder, vil jeg til enhver tid fastholde, at vedkommendes chance for at få en lang karriere vil falde. For det er et problem. Det er som en bil med en bule i, hvis vi skal være lidt frække.

Det er mig, der bestemmer, hvornår det er på tide at stoppe og intet andet

Zlatan Ibrahimovic, 2017

- Og jo ældre du er, når du får den type skader, des dårligere er dine chancer for at komme tilbage, vurderer Jesper Løvind Andersen.

Kan du se på ham, at han har haft korsbåndsskaden?

- Hvis vi kørte ham igennem fysiske test i dag, ville han nok ikke præstere, som han gjorde for ti år siden. Det tror jeg simpelthen ikke. Men det kan være, at han er i stand til at kompensere for det, så vi ikke umiddelbart bemærker det i spillet.

- Vi kan i hvert fald se, at udbyttet er det samme, for han scorer mål i cirka samme tempo.

Mål i 30'erne før/efter korsbåndsskaden

 • Før: 216 mål
 • Efter: 83 mål

Mønstergenkendelse

Mens de fysiske fordele ved at være fodboldspiller i 30’erne altså er til at overse, er der på det mentale plan procenter at hente. Det forklarer sportspsykolog Nikolaj Korsgaard.

Den psykologiske mekanisme kaldet mønstergenkendelse forbedres nemlig gennem karrieren.

Han er helt sin egen

Nikolaj Korsgaard, sportspsykolog

I en fodboldkamp opstår der utallige situationer, som en spiller skal forholde sig til: en duel, et kontraangreb eller dødbolde. Mønstergenkendelse handler om, hvordan spilleren opfatter og behandler informationer og signaler for derved at foretage et valg i den givne situation.

- Du bearbejder og processerer signalerne effektivt, i forhold til hvad der er og ikke er relevant for dig. Hvilke muligheder er der til stede i øjeblikket? Hvilke risici er de hver især forbundet med? Og hvilken gevinst kan de føre til? Det afhænger af, hvor lang tid der er spillet, hvad stillingen er, og hvem der har momentum, forklarer Nikolaj Korsgaard.

Evnen til at foretage det rette valg vil i udgangspunktet være forskelligt for alle udøvere.

- Men de erfarne – ekspertspillerne eller hvad vi skal kalde dem – kan typisk rumme flere informationer. Det kommer kun med erfaring og kampe, hvor du står i situationerne tilpas mange gange, forklarer Nikolaj Korsgaard.

Også evnen til at abstrahere fra forstyrrende elementer forbedres i takt med erfaringen.

- Nogle af de følelser, der naturligt udløses de første mange år, du står i en tilspidset kampsituation, fylder sandsynligvis ikke lige så meget, når du er mellem 30 og 40 år, har spillet hundredvis af kampe og har opsparet den selvtillid, som Zlatan har på grund af sit flotte cv, fortæller Nikolaj Korsgaard, der er uddannet psykolog ved Aarhus Universitet.

En perfekt personprofil?

For Nikolaj Korsgaard er det svært at lave en psykologisk profil for Zlatan Ibrahimovic.

- Han er helt sin egen, lyder det.

- Og så synes jeg også, det er svært med de her megastjerner, for ét er, hvordan de portrætteres, og hvordan de vælger at fremstille sig selv i interviewsituationer og på sociale medier, noget andet er, hvordan de i virkeligheden er. Jeg tror, at Zlatan kan lide noget af iscenesættelsen og også accepterer, at han er en del af underholdningsbranchen.

Jeg kan ikke lade være med at grine over, hvor perfekt jeg er

Zlatan Ibrahimovic

Således skal den store svenskers udtalelser ofte ses med et glimt i øjet.

- Han har jo for eksempel den her lidt underholdende tendens til at omtale sig selv i tredje person ental, men jeg tænker ikke, at han lever med en eller anden grandios personlighedsforstyrrelse, griner Nikolaj Korsgaard.

Ibrahimovic' personprofil (ved Nikolaj Korsgaard)

 • Rød (resultatorientering, selvfokus): Der er ingen tvivl om, at han ligger højt på de parametre. Han er enormt fokuseret på at vinde og opnå succes og i mindre grad optaget af, hvordan man har det sammen.
 • Gul (fornyelse): Han har fornyet sig selv, og jeg tror bestemt også, at han arbejder med sig selv, sin træning, sin krop og sit spil, for ellers var han gået i stå for lang tid siden.
 • Grøn (temperament): Han har temperament og er nogle gange involveret i bataljer, men det er alle, og han har jo ikke haft en karriere fyldt med skandaler, så det tyder på, at han godt kan finde ud af at være sammen med andre mennesker. Så han ligger måske på en meget god balance.
 • Blå (omhyggelighed): Da han var ung, manglede han noget af den blå farve. Det er der mange mandlige fodboldspillere, der gør. Han spillede for meget Playstation og sov for dårligt om natten, men han har udviklet det hen ad vejen og omtales nu om dage som en af de virkeligt seriøse idrætsmænd med en rigtig stærk træningsmentalitet – om end den måske ikke er helt oppe på Ronaldo-niveau.

Jeg’et bag facaden er formentlig et mere sammensat billede, fortæller sportspsykologen. Svenskeren skulle for eksempel gøre meget ud af at komme ud i naturen med sin kone, Helena, og parrets to sønner.

En stjerne i balance

For nogle kan familielivet og en fremskreden alder sætte en stopper for tilværelsen som forfængelig fodboldstjerne.

- Testosterondannelsen daler jo gradvist for mænd, og det betyder, at driften mod at dominere og at sætte sig selv i 'farlige' situationer aftager. Hvis du så samtidig stifter familie, kan det gøre dig mere sårbar, fordi du så har meget at miste, forklarer Nikolaj Korsgaard.

Jeg har hele tiden vidst, at jeg ville få drenge. Mænd får mænd

Zlatan Ibrahimovic om sine sønner

Men det kan også være nøglen til at få en lang karriere på topplan, hvis balancen mellem de forskellige behov i tilværelsen er balanceret, forklarer sportspsykologen.

- De har jo stiftet familie for lang tid siden og fået det hele til at spille sammen. Og så tror jeg et eller andet sted bare, at en som Zlatan med sig selv og sine nærmeste har afstemt og defineret det her virkeligt store projekt. Det er jo også sådan, han med et glimt i øjet kan lide at fremstille det. Han er ikke menneskelig. Det er ikke en menneskelig karriere, han har gang i.

- Når du opnår Zlatans niveau, meritter og resultater, er du ikke længere kun drevet af at gøre det, du elsker. Eller at vinde og blive topscorer igen i år. For Ibrahimovic, Ronaldo og Messi bliver det en endnu større mission om at gå over i historien, som motiverer dem til at holde sig kørende i 30’erne.

Genopfinder sig selv på 23. år

Det er ”kombinationen” af den fysiske og psykiske bedrift, der imponerer Mads Junker.

Ligesom Zlatan Ibrahimovic er han årgang '81, og i ungdomsårene mødte TV 2 SPORTs fodboldekspert det daværende Malmö-talent på banen.

Den sult og vilje finder du kun hos de allerstørste. De store legender

Mads Junker, fodboldekspert

Men hvor Mads Junker og de fleste andre spillere fra starten af 80’erne har lagt fodboldstøvlerne på hylden, så fortsætter svenskeren altså ufortrødent med at banke mål ind for AC Milan.

- Du skal genopfinde dig selv mange gange, når du på 23. år skal igennem vintertræninger og europæiske udebaneture til Prag i november. De store kampe mod Juventus og Inter skal nok trække, men det er de sure dagligdagsofringer, når du skal træne to gange eller er på træningslejr væk fra familien for 117. gang, der er opslidende. Det siger meget om hans karakter, mener Mads Junker.

- Det er et enormt talent at besidde. Det er lige så vigtigt som at kunne sparke godt med venstre ben og at være fysisk klar; det at kunne absorbere de kedelige udfordringer og tilbageslag, der er i karrieren.

- Da han kom tilbage til AC Milan, blev det af mange – også mig selv – set, som at han skulle være lynafleder. Det gik så dårligt i efteråret 2019, så de havde brug for en, der kunne stå foran gruppen og tage nogle slag offentligt.

Jeg er præsident, træner og spiller, men de betaler mig kun for at spille

Zlatan Ibrahimovic om rollen i AC Milan

- Men i den proces formåede han også at gøre sig selv fysisk klar. Og at han ville det, hvilket måske er det mest imponerende, for han havde ikke behøvet at vise sig. Han kunne godt bare have taget et halvt år i AC Milan, hvor han havde været god for gruppen og givet lidt videre til de unge, men han ville mere.

- Den sult og vilje finder du kun hos de allerstørste. De store legender.

Kun de største kan overgå ham

Det er også kun sportens allerstørste stjerner, som TV 2 SPORTs fodboldekspert nævner, da han bliver bedt om at pege på, hvilke spillere der er i betragtning til at kunne overgå svenskerens præstationer det seneste årti.

Faktisk er det kun to spillere: Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

36-årige Cristiano Ronaldo har faktisk scoret flere end 300 mål efter de 30, men flere af dem er på landsholdet. På klubplan er han med sine 268 mål endnu 32 fra at overgå Ibrahimovic’ 299 mål på klubplan.

Lionel Messi, der så også kun er 34 år, har noteret sig for 166 mål for FC Barcelona og Paris Saint-Germain, siden han fyldte 30.

- Det vidner meget godt om Zlatans præstationer, at det kun er Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, der er i betragtning til at kunne score så mange mål, efter de er fyldt 30 år. Det vidner om et unikt talent og om en unik måde at genopfinde sig selv på, siger Junker.

Robert Lewandowski kan også nævnes blandt spillere, der med årene kan overgå Zlatan Ibrahimovic' måltotal i sine 30'ere. Polakken har på tre år scoret 152 mål.

Hvor længe endnu?

I øjeblikket bruger Zlatan Ibrahimovic sin sult og vilje til at komme sig over en skade i akillessenen, der har holdt ham ude i tre uger. Før det var det en knæskade, der holdt ham på sidelinjen i næsten fire måneder.

- Rent fodboldmæssigt er han ikke en spiller, der bliver voldsomt hæmmet af de skader, selvom de kommer oftere nu, fordi han ofte kun bruger sin krop til at beskytte bolden. Og så har han et enormt overblik og en enorm erfaring, siger Mads Junker, der alligevel kan blive en smule nervøs over den seneste skade:

- Det er et problem med hans akillessene, fordi det er noget, der virkelig slider på os ældre. De skader er noget lort, og hvis de bliver ved med at sætte sig, vil det være en begrænsning.

Zlatan Ibrahimovic forventes at være tilbage fra sin skadespause efter den kommende landskampspause i begyndelsen af oktober. Tidligere har han sagt, at han kan fortsætte med at spille på samme niveau, til han fylder 50, men noget kunne tyde på, at han nu er nået til en anden erkendelse.

- 50 procent af de beslutninger, jeg tager på banen, bliver taget i hovedet. Det er fint. Men min krop er ved at være gammel, og den vil ikke det samme som mit hoved. Det er et problem, har Zlatan Ibrahimovic for nylig udtalt.

Hverken Mads Junker eller Jesper Løvind Andersen vover sig ud i at gætte på svenskerens endelige udløbsdato som fodboldspiller, men sidstnævnte har svært ved at se, at bedrifterne kan fortsætte, som de har gjort i mere end 20 år.

- Jeg ser ham ikke spille kontinuerligt hver weekend i de næste par år.

- Jeg tror ikke, vi skal regne med, at der er mange kampe på topplan tilbage for Zlatan, men en rolle som for eksempel indskifter kunne godt tænkes. Men han er jo om nogen ”The Comeback Kid”, siger Jesper Løvind Andersen.

Topscorer (30+)

Hvem ender med at score flest mål efter sin 30-års fødselsdag?

  Og hvis Zlatan Ibrahimovic nok engang formår at genopfinde sig selv, kan han jo passende sætte kursen mod endnu en milepæl: flest mål af en spiller i 40’erne.

  Man kan næsten se det for sig.