Fodbold

LaLigas nye diamant har gulligt skær

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker skriver hver uge om de seneste højdepunkter og lavpunkter.

Weekendens højdepunkter

Ustyrlige Danjuma

Arnaut Danjuma Groeneveld. Husk det navn!

Den 24-årig kantspiller er stadig relativt ukendt, men fremtiden tegner unægteligt lys for hollænderen, som de seneste uger har taget såvel Spanien som fodbold-Europa med storm.

Onsdag aften begejstrede han alle fodboldseere med sine finurlige driblinger, udsøgte teknik og skarpe indlæg, da Villareal i lange perioder pressede Manchester United i bund på Old Trafford. Resultatet gik ikke Danjuma og holdkammeraternes vej, men hvis nogen tvivlede på, om Villareals nummer 15 kunne klare presset på den helt store scene, fik de svar på tiltale.

Danjuma blev født i Nigeria, men som fireårig gik turen til Holland, hvor hans far havde hjemstavn. Opvæksten i Oss var ikke en dans på roser for unge Arnaut, der efter tre forskellige plejefamilier endte på gaden uden tag over hovedet i en kortere periode. Livet foregik på de indhegnede Voetbalpleintjes, som byerne i Holland er fulde af. Små fodboldbaner på asfalt, anlagt til at spille tre mod tre, og værested for utallige unge mennesker dag ud og dag ind. På samme måde som Futsal har formet mange af Sydamerikas største talenter i ungdomsårene, så har gadefodbolden i Holland, næsten, altid en rod i Oranje-stjernernes ungdom.

Det var her - på gaden - at Danjuma fandt tryghed i livet, og hans målfejring - hvor han former hænderne som en slange - er en hilsen til hans bedste ven Tresor fra ungdomstiden, der spillede og driblede som et slangemenneske. Talentet og selvtilliden var enormt fra barnsben, og PSV Eindhoven slog tidligt kløerne i det unge talent. Efter flere år på ungdomsholdene udeblev gennembruddet dog, og en skuffet Arnaut rykkede nordpå til Nijmegen, hvor karrieren for alvor tog fart. Club Brugge stod klar med en kontrakt efter et par succesfulde sæsoner hos NEC, og Danjumas indtog på den europæiske scene kom kort efter debuten hos de forsvarende belgiske mestre, da han med en perle af en scoring sendte en sagesløs Jan Oblak til tælling i en Champions League kamp i 2018.

Premier League kaldte året efter, da Eddie Howe havde set sig varm på den eksplosive kantspiller. Bournemouth kæmpede for livet i Englands bedste række, og indkøbet af Danjuma kunne ikke forekomme det uundgåelige, nemlig nedrykning til The Championship. Den udvikling viste sig formentlig at blive Danjumas redning, for præstationerne i Premier League havde været fesne, og scoringer havde han endnu ikke leveret.

Niveauet under Premier League var derimod den rette hylde for Arnaut, og han afsluttede sæsonen som årets spiller i klubben, inden Villareal åbnede den helt store pengepung og gjorde ham til klubbens næstdyreste indkøb nogensinde.

Det var fortiden, men nutiden og fremtiden er endnu mere interessant for Danjuma.

Louis van Gaal brugte mandag sit pressemøde på at fortælle om hvor godt den nye Villareal-spiller havde gjort det, og han lovede ham praktisk talt en udtagelse til landskampene i november. Debuten på Oranje fik han i tilbage i 2018 under Ronald Koeman, og mon ikke den pressede FC Barcelona-træner ville ønske, han havde LaLigas nyeste stjerneskud til rådighed lige nu?

Perfekte Napoli

Napoli tog søndag sin syvende sejr i træk, da de vendte et truende nederlag i Firenze til endnu en sejr.

Luciano Spalletti ser ud til endelig at få forløst det enorme potientiale, der ligger i Napolis spillertrup, og de lyseblå er lige nu det bedste bud på en Scudetto-vinder.

Undertegnede voksede op som barn i 80’erne, hvor Napoli med Maradona i dirigentrollen fik Careca, Alemao, Carnevale, Ciro Ferrera og resten af Napoli-holdet til at udfordrer de sejrsvante hold fra Milano, Rom og Torino. Som en anden Robin Hood fremstod El Diego som manden, der tog fra de rige og gav til de fattige - i en fodboldmæssig kontekst - og de lyseblå Napoli-trøjer med Mars-sponsoratet på maven vækker stadig minder om en tid, der tid virker som et eventyr. Fortællingen om Napoli hænger uløseligt sammen med Maradona, men billederne af fans og spillere, der fejrer et italiensk mesterskabog bærer den argentinske troldmand i kongestol er ved at være støvede. De har mere end 30 års liggetid i arkivet.

Skellet mellem nord og syd har altid været udtalt i støvlelandet, og med fodbolden som den altoverskyggende interesse hos landets borgere, er det ikke blot byens ære, S.S.C. Napoli kæmper for. Klubben kæmper for en hel region, som gennem spillernes bedrifter kan finde glæde og stolthed i hverdagen.

I modsætning til mesterholdet fra 1987 og 1990 er det nuværende mandskab ikke begunstiget af at have verdens bedste spiller på holdet. Til gengæld er bredden i truppen fremragende, og med Lorenzo Insigne som anfører har fansene en lokal spiller til at bære - og dele - deres drømme.

Weekendens skuffelse

FC Barcelona’s krise er afgrundsdyb

Sandhedens uge blev de to kampe onsdag og lørdag omtalt, hvor FC Barcelona på to svære udebaner skulle forsøge at rette op på det uføre, som klubben har været inde i de seneste uger.

Resultaterne var nedslående, men præstationerne om muligt endnu værre, da boet blev gjort op sent lørdag aften i Madrid. En enkelt af de fire halvlege var godkendte for Blaugrana, men nederlaget til Benfica var endnu et søm i den kiste, som Ronald Koeman efterhånden har lagt sig godt tilrette i.

Præsident Laporta fredede inden kampen mod Atlético Madrid den hollandske træner, men det er svært at finde en person i fodboldverdenen der er mere Dead man walking end den blonde mand fra Zaandam.

Landskampspausen giver en smule ro til den pressede storklub, og Koeman har tildelt sine spillere mere end fire dages fri, så de kan vende friske tilbage til Camp Nou efter weekenden.

Det lader til, at Laporta afstår fra at skubbe sin træner det sidste stykke udover kanten for nu, men med et El Clasico i horisonten, skal Koeman nok ikke lægge kufferten alt for langt væk på loftet, hvis han i ly af natten bliver smidt på porten.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Fremtidens rød/hvide helte

De kommende uger står i landsholdsfodboldens tegn, og Kasper Hjulmands tropper kan indløse billet til VM i Qatar, inden klubfodbolden igen overtager scenen.

Torsdag aften er det dog cremen af dansk fodbolds talentmasse, der leverer underholdningen, når det danske U21-landshold gæster Tynecastle Park i det skotske højland. I modsætning til 'de voksne', er talenterne på U21 kun lige gået i gang med deres gruppespil frem mod EM-slutrunden i Rumænien og Georgien i 2023. En hårdt tilkæmpet sejr ude mod Kazakhstan har lagt fundamentet for en god start, men torsdag bliver holdet for alvor testet, når et fysisk stærkt skotsk hold venter i Edinburgh. Efter det opgør er det så gruppens sværeste modstander - Belgien - der venter de danske stjerneskud, og de to kampe bliver vitale i jagten på endnu en dansk slutrunde for Europas bedste ungdomslandshold.