Nyrig Premier League-klub kan blive en magtfaktor, siger ekspert

Mads Junker vurderer, at Newcastle kan blive en topklub i England efter overtagelsen. Men det sker ikke lige foreløbig.

Der blæser nye vinde i fodboldklubben Newcastle. Saudiarabiske vinde.

Torsdag blev den engelske traditionsklub således overtaget af et saudiarabisk konsortium. Køberne er blandt andet anført af den saudiarabiske investeringsfond Public Investment Fund (PIF), der kontrolleres af kronprins Mohammad bin Salman fra samme land.

Den opsigtsvækkende handel kan meget vel ende med at sende Newcastle tilbage til toppen af Premier League, vurderer Mads Junker, der er fodboldekspert på TV 2 SPORT.

- Det er jo en traditionsrig engelsk klub med et flot stadion og en stor fanbase. De har nu et rigtig godt udgangspunkt for at kunne blive en storklub.

- Det er en sovende kæmpe, der meget vel kan blive en magtfaktor med tiden, siger Mads Junker.

Klubben vandt sit seneste mesterskab i 1927, mens vi skal tilbage til 1955 for at se Newcastle stå med FA Cup-trofæet.

Fans ville have ejeren ud

Overtagelsen betyder, at Mike Ashley ikke længere ejer den engelske fodboldklub.

Og det er en stor gruppe fans godt tilfredse med. Længe har de vist deres utilfredshed med Ashley - også under kampene.

- Det har indtil nu primært været ejerne, der har holdt lidt igen og gjort det svært at udvikle sig.

- Men nu er pengene ikke længere et problem, og det kan flytte klubben langt, siger Mads Junker.

Manchester City om igen?

Efter overtagelsen af Newcastle har flere draget paralleller til blandt andre Manchester City. I september 2008 blev den engelske klub købt af Abu Dhabi Group. De havde planer om at føre Manchester City op blandt de bedste hold i verden.

Det lykkedes de med.

Siden overtagelsen har City vundet fem Premier League-titler, to FA Cup-trofæer og seks ligacup-titler. Men kan det samme så ske for Newcastle? Mads Junker siger ja, men det sker ikke over natten.

- City var jo ikke ude og købe verdens allerbedste spillere lige med det samme, og det tror jeg heller ikke Newcastle gør.

- De har måske lagt en plan for de kommende fem år, hvor de gradvist vil investere mere og mere. Jeg tror ikke, de vil blande sig helt i toppen i de kommende tre-fire år, vurderer Mads Junker.

Manchester Citys første titel efter overtagelsen kom omtrent tre år senere. Newcastle har fået en elendig start på den nye Premier League-sæson, hvor de ligger nummer 19.