Fodbold

Hjulmands elementer har skabt dansk totalfodbold

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser nærmere på udtrykket "dansk totalfodbold," som Kasper Hjulmand har introduceret.

Dansk totalfodbold - en egnsret tilberedt på Kasper Hjulmands fremstilling og et landsholds opbyggede diversitet. Et landshold, der i nyere tid først var svære at spille imod, så blev de svære at slå og nu er de svære at score imod.

Ikke så vedvarende, sprudlende som Ajax og det hollandske landshold i 70'erne, FC Barcelona og Spanien senere, men i en dansk version. Morten Olsen gav landsholdsfodbolden en ny retning, Åge Hareide skabte troen på, at det i hvert fald ikke var et taberhold. Hjulmand har indfaset så forskellige elementer, at udtrykket totalfodbold er betegnende. I en dansk version.

Landstræner Hjulmand har bredt det hele ud, så han nu har materiel til enhver lejlighed, enhver udfordring. Vi har set systemskift, vi har set positionsskift, vi har set mange forskellige spillertyper - viften er bred. Og basis er en samling, der trækker på kollektivets vegne. Fodbold er en holdsport.

“Spillerne gør hinanden bedre” er et Hjulmand-udtryk, der understreger en fællesnævner for det her projekt. Spillerne skal bruges, hvor de er bedst, for at optimere holdet.

Kan optimere efter tidlig VM-kvalifikation

VM-kvalifikationen har glattet ud i statistikkens søjler. Syv kampe, syv sejre - 26-0 i målscore. Nå, ja, siger den kritiske med hang til fodboldens røntgenbillede. “Hvem er det, der er slået? Færøerne, Moldova, Israel, Skotland, Østrig...

Men modstanderne er jo fodboldnationer, der rangerer lavere end Danmark - på grund af resultaterne. Sådan vil det også være op til en VM-slutrunde. Jo bedre man præsterer, jo bedre rangering, jo større fordele ved lodtrækning.

En tidlig kvalifikation til VM kan bruges til at optimere yderligere

Flemming Toft, fodboldkommentator TV 2 SPORT

Den danske fodboldfest får sin egen “Orange Scene” på tirsdag, når landsholdet kan kvalificere sig endeligt til VM næste år. En sejr over Østrig, og pyroteknikken trykker på knappen. 35.000 er budt indenfor, men har selv betalt - resten af det ganske land sidder i TV-afstand. En kærkommen lejlighed til at gentage samhørigheden mellem landsholdet og fodboldens fans.

Den VM-kval (og EM-slutrunden) har løftet kvaliteten. Det her er ikke en bedømmelse efter 4-0-sejren over Moldova, men en generel betragtning. Det tager tid for Kasper Hjulmand at få alle elementer inkluderet, dertil er træningssamlingerne for få og for korte. Undtagelsen var ugen op til kampen i Chisinau, hvor der kunne fokuseres på det nært forestående med angrebsåbninger, tempo, bevægelse med og uden bold og masser af pasninger.

Og en tidlig VM-kvalifikation kan optimere yderligere. For selvfølgelig tages de to sidste kampe (efter Østrig) med i ligningen, men træningsøvelserne får helt sikkert et andet skær i ugen op til kampene mod Skotland og Færøerne.

Kvalifikation er sejr for totalfodbolden

Foråret 2022 giver med en kvalifikation i år plads til yderligere VM-forberedelse i marts, hvor Hjulmand påtænker grønnere græs og varmere himmelstrøg end dansk. Der skal kigges mod Nations League i juni og Qatar sidst på året.

2022 bliver også året, hvor VM-afviklingen i den omstridte oliestat vil præge den politiske, den humanitære og den fodboldmæssige dagsorden. Et tema, der vil lægge arm med den danske deltagelse. Og et tema, hvor Hjulmand og spillerne vil blive hevet med ind. De har holdninger, har hentydet til et signal, men Hjulmand, der selv er kritisk over for VM-arrangementet, vil i hele 2022 understrege:

- Spillerne er gidsler i Qatar-spørgsmålet. De bliver taget til indtægt for noget, som andre har ansvaret for.

Tirsdag aften i Parken har landstræneren og hans spillere ansvaret for, at Qatar bliver nævnt igen og igen. En kvalifikation er ad den sportslige vej en sejr for den totale fodbold.