Fodbold

Fire måneder efter det nationale chok – hvad gør Eriksen nu?

Danmarks største landsholdsstjerne, Christian Eriksen, mangler fortsat at melde nyt ud om sin fodboldfremtid.

Det er 122 dage siden, at Christian Eriksen har spillet en fodboldkamp.

Hvornår gør han det igen? Og kommer han til at gøre det igen?

Begge spørgsmål kan kun Eriksen selv besvare. Lad os bare slå det fast.

Alligevel fylder hans fravær og usikre fremtid i mit hoved - og ganske givet mange andres. For han er savnet. Også selvom landsholdet har præsteret historisk godt uden ham.

I aften kan det danske herrelandshold kvalificere sig til VM - præcis fire måneder efter Eriksens kollaps i Parken, hvor Danmarks største landsholdsstjerne faldt om med et hjertestop og blev genoplivet på banen bag en mur af tapre holdkammerater, der skærmede en hel verdens chokerede blikke.

Siden den åbningskamp til EM mod Finland har Danmark præsteret sin bedste slutrunde siden EM-triumfen i 1992, og den er blevet fulgt op med en VM-kvalifikation, der efter de første syv kampe har budt på lutter sejre og en mageløs målscore på 26-0.

Hvad ved vi lige nu?

Bortset fra en tak for hilsnerne med en kort helbredsopdatering på Herrelandsholdets Facebook-side har Christian Eriksen endnu ikke udtalt sig om det hele.

Forståeligt nok har han og familien trukket sig fra offentligheden for at forstå og fordøje.

På TV 2 SPORT har vi også med respekt og diskretion forhørt os til hans situation via hans hollandske agent Martin Schoots. Her er meldingen, der er blevet gentaget over for flere medier, at Christian Eriksen selv melder ud, når der er noget nyt at fortælle.

- Christian har det rigtig godt. I øjeblikket slapper han af med sin familie, og de har det alle sammen godt, var den opløftende besked fra Martin Schoots til TV 2 SPORT i sidste måned.

Agenten afviste i september også historien om, at Eriksen skulle have foretaget en vigtig og potentielt karrieredefinerende kontrol hos sundhedsvæsenet i Danmark. Vurderingen skal dog eller har allerede fundet sted, men det giver god mening at holde den hemmelig for at beskytte Eriksen fra offentlighedens søgelys, hvis svaret var eller bliver et anbefalet karrierestop.

- Man kan ikke udtale sig om, om en ICD-patient kan dyrke eliteidræt eller ej. Det er en vurdering, der må tages af den enkelte idrætsudøver, har udtalelsen tidligere været fra Jens Cosedis Nielsen, der er ledende professor i hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Det er altså endnu uvist, om Eriksen rent fysiologisk er i stand til at spille fodbold på topplan.

Det, vi ved med sikkerhed, er, at den danske Inter-spiller må vente til næste år med at komme i kamp på højeste niveau. Det forsvarende italienske mesterhold har hverken registreret fynboen i truppen til kampene i Serie A eller Champions League i denne halvsæson. Inter har muligheden for at registrere spillere igen, når vi når ind i 2022.

Christian Eriksen var i begyndelsen af august på besøg hos Inter, hvor meldingen også var, at danskeren havde det godt både fysisk og mentalt.

- Han vil nu følge et genoptræningsprogram, der er lavet af danske læger i København, som vi vil samarbejde med fremadrettet, skrev klubben.

En genoptræning, der kan foregå i Danmark. Ifølge flere medier pendler Christian Eriksen mellem Milano og Odense, hvor han i 2019 købte hus.

Nationalt chok – personligt traume?

12. juni 2021. Danmark mod Finland. Den EM-åbningskamp, tror jeg, at alle danskere, der så landskamp, kan genkalde sig minder fra: Hvor de så kampen, hvem de så den sammen med, og hvordan de reagerede undervejs. Det var den dag, at to modpoler mødte hinanden.

Danmarks første slutrundekamp på dansk jord klædt i en rød-hvid fodboldeufori blev afløst af stilhed og tomhed, da fodbolden med ét blev ligegyldig. Eriksen kollapsede kort før pausen.

Min gode kollega Flemming Toft var i Parken og beskrev meget rammende hændelsen som ’den uvirkelige virkelighed’. Det var surrealistisk at være vidne til. Og det gjorde et voldsomt indtryk.

- Jeg har aldrig været så ramt følelsesmæssigt til fodbold før, skrev Toft, der immervæk har været vidne til mere end de fleste i sit mangeårige virke som fodboldkommentator.

Det ramte Eriksen. Og rørte alle os, der så det ske.

Danmarks statsminister inddrog også hele landet, da hun samme aften sendte en besked ud til folket.

- Et nationalt chok blev vendt til en national lettelse, skrev statsminister, Mette Frederiksen, blandt andet på Facebook.

For heldigvis blev Eriksen vækket til live efter lynhurtig livreddende førstehjælp fra landsholdslæge Morten Boesen og resten af lægeholdet i Parken. Efterfølgende fik Danmarks 10’er indopereret en hjertestarter, en såkaldt ICD-enhed. Dette giver man efter hjertestop udløst af hjerterytmeforstyrrelse, meddelte DBU.

ICD-hjertestarter

  • ICD står for Implanterbar Cardioverter Defibrillator, der betyder, at den er indopereret og kan afgive stød for et genoprette normal hjerterytme. Den kan altså forhindre hjertestop på to måder.
  • En ICD-enhed kan enten stimulere hjertet lidt hurtigere og dermed overtage hjerterytmen, hvis der er rytmeforstyrrelser. Det kan man ikke mærke, at den gør.
  • Den kan også give et stød, der nulstiller strømmen i hjertet og genopretter normal hjerterytme. Er man ved bevidsthed, når det sker, bliver det beskrevet som meget smertefuldt.

Kilde: Hjerteforeningen

Når mange af os, der kun kender Christian Eriksen som fodboldspilleren, oplevede det som et chok, kan man kun levende forestille sig det mareridt, som hans nærmeste gennemlevede – særligt kæresten Sabrina, der var til stede i Parken og så faren til sine to drenge ligge livløs på græsset.

- Det er jo også et chok for ham og hans familie, at man kan falde død om. Der er jo også noget psykisk, der skal overvindes, når man har haft et hjertestop, fortalte hjertelæge Jørn Bech Laursen til BT, da han blev adspurgt, om hjertestoppet var et punktum for Eriksens fodboldkarriere.

Hjertelægen taler om overvindelse, hvis landsholdsstjernen skal videre. Sådan er det formentlig for hele familien efter traumet. Uagtet lægernes mulige anbefalinger, der måske skønner, at det kan være forsvarligt at fortsætte fodboldkarrieren. Der må stadig klæbe en naturlig bekymring til et muligt comeback på banen for Eriksen og alle hans nærmeste. For hvis det er sket én gang, hvorfor skulle det så ikke kunne ske igen?

Den hollandske fodboldspiller Daley Blind blev i 2019 diagnosticeret for betændelse i hjertemusklen og udstyret med en pacemaker for at regulere hjerterytmen. Men i en venskabskamp i august sidste år satte det lille batteridrevne apparat ud, og han kollapsede på banen. Derfor blev den nuværende Ajax-spiller også meget påvirket, da Eriksen faldt om til EM.

- Jeg har selv oplevet noget tilsvarende, og jeg måtte overvinde nogle mentale forhindringer for at kunne spille videre, sagde Daley Blind tilbage i juni, hvor han også fortalte, at han overvejede at droppe Hollands åbningskamp mod Ukraine, da han var voldsomt påvirket af hændelsen.

Det vidner om mentale ar, der også skal håndteres.

Fysiologisk forsvarligt at genoptage karrieren?

Hollænderen er en af de spillere, der har formået at genoptage både klub- og landsholdskarrieren efter sine hjerteproblemer.

Og selvom det altid er en individuel vurdering, fortæller fortilfældene med topatleter, der ønsker at gøre comeback efter et hjertestop, at der er opløftende udsigter.

Forskningschef i hjerteforeningen, Gunnar Gislason, der også er professor i kardiologi og overlæge på Gentofte Hospital, har tidligere fortalt til TV 2, at de har gode erfaringer med deres hjertepatienter, som har fået indopereret en ICD-enhed.

Efter operationen vil de stille og roligt kunne genoptræne over nogle måneder, hvor man mærker efter, hvor meget man kan.

- Nu skal jeg ikke udtale mig konkret om Christian Eriksen, men efter det første stykke tid kan man normalt sagtens træne på et højt niveau. Det vigtigste er bare, at man er tryg og mærker efter, siger Gunnar Gislason.

Forskningschefen har også tidligere henvist til et studie, der undersøgte 400-500 idrætsudøvere med en indopereret ICD-enhed. Her var der nogen, der fik stød af ICD-enheden, men ingen hverken døde eller fik alvorlige mén efter at have genoptaget idrætten.

- Hvis vi kigger på den undersøgelse, som er lavet med professionelle spillere, så er det relativt sikkert, har han fortalt til Eurosport.

Tvunget exit fra Italien – hvad skal Eriksen så?

Hvis et comeback er fysiologisk forsvarligt, bliver Christian Eriksens tilbagevenden til Inters førstehold faktisk besværliggjort af netop den indopererede ICD-enhed.

I den italienske sportslov står der i protokollen Cocis 2017, at man ikke kan blive godkendt som sportsudøver, hvis man har fået indopereret en ICD-enhed i en sport med risiko for traumer – altså det, der svarer til en kontaktsport, hvilket fodbold naturligvis er.

Reglerne i Italien er strengere end i andre lande, så Eriksen kan blive tvunget til ikke kun at skifte klub, men også liga, hvis han gerne vil beholde pacemakeren. Det ligner umiddelbart det mest sandsynlige scenarie, selvom kontrakten med Inter først udløber i sommeren 2024.

Hvis det hele ender med et arrivederci Milano, er det interessant at se på hans kommende destination som fodboldspiller. Her har fynboens to tidligere klubber, OB og Ajax, været nævnt i medierne, og det var også dem, der blev budt ind med, da jeg stillede spørgsmålet på Twitter:

- Han vil passe godt til OB. Blandt andet fordi han har sagt, at han godt kunne se sig selv afslutte karrieren der, skriver Henning K. Andersen.

En tilbagevenden til Odense Boldklub lyder på en måde romantisk, som da Allan Simonsen i 1983 drog retur til Vejle, da han stadig var en af Europas bedste fodboldspillere.

Selvom Eriksen har et hus tæt på træningsanlægget i Ådalen, så har rygtet nok mere et skær af at være en fan- og sponsormæssig drøm end et sandsynligt næste stop for den fynske midtbanestjerne.

Eriksen bliver også først 30 år til februar, så der er potentielt mange gode år forude, før det vil give mening at slutte karrieren i OB og slå sig ned med familien på Fyn.

- Ajax ville være det ultimative, skriver Charles M. A. Thomsen.

- Det kunne være en god historie, hvis han vendte tilbage til Ajax, hvor han garanteret ville blive modtaget som en konge. De har jo også Blind, der selv spiller med pacemaker, skriver Marius Marques Siersbæk.

- Det vil nok meget naturligt være et skridt tilbage og dermed Ajax. Kigger man på karrieren, så tror jeg, at familien foretrækker en storby, og i Ajax tror jeg, at han vil glæde sig til at videregive sin erfaring. Det er oplagt! Det frække valg vil være Benfica! Måske FC København på grund af familien, skriver Chris Kaiser Sørensen.

Løsningen med et skifte til Holland tror jeg også mere på, hvis det skal være trygt og genkendeligt. Eriksen kender byen og klubben godt, da han nåede at spille 163 kampe i sine fire sæsoner for Ajax.

I aftes sendte jeg også en SMS til vores fodboldekspert Kasper Lorentzen:

  1. Martin Gottschalk Aksglæde

    Hvis Eriksen IKKE skulle spille i Serie A. Hvor kunne du så se ham passe rigtig godt ind?

  2. Kasper Lorentzen

    Spansk fodbold er vel altid oplagt. Det var måske overraskende, at han slog igennem i Premier League, så jeg har en lille fidus til Bundesligaen også 😉

  3. Martin Gottschalk Aksglæde

    Stærkt. Jeg tænker også, at Spanien kunne være et godt match. Hvad med klub?

  4. Kasper Lorentzen

    Jeg har tit sagt Atlético Madrid, som kunne ligne Tottenham i hans gode tider. Og han kan jo løbe meget i kampene med sidste fod på nogle aktioner 👌

  5. Martin Gottschalk Aksglæde

    Spændende! Også selv om Eriksen og Diego "El Cholo" Simeone vel er hinandens modsætninger 😅

  6. Kasper Lorentzen

    Ja, jeg tror, at han kan lære meget af ham. Real Sociedad er heller ikke et dårligt bud. Men måske lidt for meget ned af stigen? 🤷

  7. Martin Gottschalk Aksglæde

    Ja, men et frækt bud. Vi får se 😀