Fodbold

Danmark er en magtfaktor i international fodbold 

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft hylder det danske landshold, efter det tirsdag sikrede sig deltagelse ved VM i Qatar i 2022.

Det giver ingen mening at afstemme 80'er-holdet, 92-vinderne og dagens landshold. Tider skifter, forudsætninger ændres og fodbolden er forandret.

Lad os bare slå fast at der hvor dansk fodbold er i dag, taler vi om en magtfaktor på den internationale scene.

En godkendt VM-deltagelse 2018 uden at tabe (ordinær spilletid) til de to finalister, EM-semifinalen i sommer og nu VM-kvalifikationen. Det blotlægger respekt og anerkendelse. Alle nationer vil tage Danmark alvorligt, når der snakkes topfodbold.

Det er ikke det samme som at postulere en VM-favoritrolle - slet ikke. Men det viser, at opbygningen af et resultatmæssigt stærkt landshold har formet en stadigt stigende kurve.

Og fællesnævneren har været kollektivet - på og udenfor banen. “Vi gør hinanden bedre” er lidt omskrevet fra Kasper Hjulmand. Men det passer. Det er ikke et stjernespækket dansk landshold, men et hold med klasse. Fordi de gør hinanden bedre. Vi har et publikum, der har fundet sammen og på tribunen gør hinanden bedre.

Startede med Eriksen-kollaps

Det er som om at den dag fodbolden gik i stå, kom den i bevægelse. Da vi havde sundet os over Christian Eriksens kollaps, stod vi sammen og blev en slags fodbold-familie. Samhørigheden voksede og kulminerede i Parkens bofællesskab tirsdag aften.

Nu er der tid til at være endnu mere sammen. For spillerne skal ikke længere slides med kvalifikationen. Selvfølgelig går de efter rent bord mod Færøerne og Skotland, men øjet sigter nu for alvor mod VM-slutrunden.

Forberedelserne er i fuld sving. DBU har allerede bestilt hotel i Doha (det blev gjort før kvalifikationen var helt på plads), der sendes folk til Qatar for at inspicere forholdene på tætteste hold og Kasper Hjulmand og co. fortsætter nu planlægningen af 2022.

Uden kval-kampe i marts næste år kan landsholdssamlingen bruges på den absolutte videreudvikling af holdet og samhørigheden. Formentlig lægges en træningslejr i det sydlige Europa som optakt til Nations League, der spilles under “slutrunde”-former med fire kampe fra 2.-14. juni og to kampe i september.

Nye spillere vil få chancen

Ingen tvivl om at Hjulmand her intenst kan VM-implementere og optimere yderligere. Han har fundet det, man kan kalde stammen - fundamentet. Som ny landstræner brugte han 14 debutanter i 2020 (også i Coronaens slagskygge).

Af dem har Joakim Mæhle, Andreas Skov Olsen, Mikkel Damsgaard, Christian Nørgaard, Mathias Jensen og Jonas Wind fået foden indenfor - i 2021 har blot to fået debut.

Hele 2022 bliver en kamp om at gøre sig til. De såkaldt etablerede skal fastholde deres niveau og spilletid i de respektive klubber, mens spillere i periferien vil arbejde stenhårdt på at nå det forjættede land. Hjulmand vil rejse rundt og se alt, og han vil helt sikkert invitere nye emner ind. Måske allerede til samlingen i november.

Håbet er guld

Men det overordnede er, at der kan og skal bygges på, siger landstræneren. Og spillerne vil mere. De snakker om det lidt “udanske” ved at tage til VM med målet om at vinde guld.

De har skrevet historie med denne kvalifikation. De har løftet stemningen i fodboldbefolkningen, de har igen gjort det legalt at gå rundt i en landsholdstrøje, selvom man til daglig er klædt i jakkesæt og de har sendt os en landsdækkende smiley.

Som Hjulmand siger det: “Man kan vinde kampe og pokaler, men også hjerter. Målet er at få det til at gå op i en højere enhed”.