VM fodbold

Spillerne må ikke tages som gidsler i Qatar-diskussion, siger Hjulmand

Landstræneren mener, at Danmark står relativt alene med kritikken af forholdene i Qatar.

Danmark kvalificerede sig tirsdag aften til VM fodbold i Qatar i 2022.

Dagen derpå har den sportslige bedrift affødt en politisk debat om, hvorvidt Danmark overhovedet bør deltage ved slutrunden.

Jeg vil virkelig gerne sætte mig bedre ind i tingene, før jeg reelt forholder mig til det

Kasper Hjulmand, landstræner

Det kommende værtsland har været skarpt kritiseret for at lade gæstearbejderne i landet leve under kummerlige vilkår, hvilket ifølge rapporter har kostet tusindvis af mennesker livet. Kritikere mener, at en deltagelse blåstempler Qatar.

På et pressemøde onsdag understregede Hjulmand imidlertid, at Danmark "selvfølgelig skal med".

Samtidig advarer han om, at man spænder spillerne for en politisk vogn.

- Det er ærgerligt, at man har valgt det sted, men de aktive skal ikke tages som gidsler. Spillerne skal ikke være dem, der pludselig skal tage stilling til en masse ting, siger Hjulmand.

Alene med dagsordenen

Norge, Holland, Danmark og Tyskland har tidligere i forskelligt omfang protesteret eller gjort opmærksom på forholdene i Qatar.

Men Hjulmand afventer, at flere forbund stempler ind i debatten:

- Vi står meget alene med den her dagsorden. Mine kolleger fra landshold som Frankrig og Spanien får ikke de her spørgsmål.

Ifølge træneren forsøger DBU at række ud til andre fodboldforbund for at styrke en eventuel kritik, men interessen er ikke stor.

- Det virker ikke til at være noget, ret mange lige nu går op i. Ikke udover os, siger han.

Kasper Hjulmand lover, at han vil sætte sig ind i situationen i ørkenstaten, inden Danmark drager afsted.

Noget han ikke for alvor har haft tid til, lyder det.

- Jeg vil virkelig gerne sætte mig bedre ind i tingene, før jeg reelt forholder mig til det.

Vil du tage denne t-shirt på?

Stemningen i omklædningsrummet i Parken efter 1-0 sejren over Østrig var ikke mere afdæmpet grundet den kommende slutrundedestination.

- I går tænkte vi på alt det slid, der ligger bag sejren. Alle de års slid og slæb. Alle, der er gået igennem for at nå dertil, hvor vi er.

- Så i går var det bare fedt, og vi tog det hele ind, siger Kasper Hjulmand.

På pressemødet rakte en journalist pludselig en trøje til Kasper Hjulmand med teksten "Kafala lives matter".

Kafala er det system, migrantarbejdere bliver ansat under i Golfstaterne.

Journalisten ville vide om, Hjulmand vil tage t-shirten på ved slutrunden for at gøre opmærksom på gæstearbejdernes forhold, men noget klart svar fik vedkommende ikke.

Hvis trænere og spillere skal komme med statements eller tage nye t-shirts på hver gang, de spiller i lande med kritisable forhold, bliver det enormt kompliceret, lød det fra Hjulmand.

Kulturminister: Selvfølgelig skal landsholdet til VM

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bakker onsdag fuldtonet op om den danske deltagelse ved VM i Qatar.

- Det er forbilledligt, at vi har et landshold, der forholder sig til rammerne for deres slutrunde, og i det hele taget hvad sporten bliver brugt til, men det er ikke det samme, som at jeg synes, at vi politisk skal tage dem som gidsler i noget udenrigspolitik, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Selv har hun endnu ikke besluttet, om hun tager til VM i Qatar som repræsentant for den danske regering.

Ane Halsboe-Jørgensen mener ikke, at det er en blåstempling af Qatar eller forholdene i landet, hvis hun eller en anden ender med at tage afsted.

På Christiansborg ønsker Liberal Alliance, de radikale og SF en politisk boykot, hvor landsholdet deltager, men Danmark fra officiel side bliver væk.

Enhedslisten vil gå skridtet videre. Idrætsordfører Søren Søndergaard vil have regeringen til at arbejde med andre landes regeringer om en fælles sportslig boykot.

Det vil ifølge Søndergaard ramme rettighedshaverne til slutrunden, der investerer millioner i VM, og tvinge det internationale fodboldforbund FIFA til at flytte slutrunden.

Han tror dog ikke på, at et dansk boykot alene vil gøre noget.

- Er det realistisk at tro, at I kan overbevise regeringen til at gå sammen med andre landes regering om en fælles boykot af Qatar?

- Det er klart, at det bliver vanskeligt, men der er før sket ting, man ikke regnede med, erkender Søndergaard.

Rapport: 15.000 migrantarbejdere døde

DBU sendte i foråret et brev til FIFA med en række opfordringer til, hvad FIFA burde gøre for at øge presset på Qatar og sikre bedre menneskerettigheder.

Det blev fulgt op med et nyt brev til Fifa i september, efter en rapport fra Amnesty International fra august satte fokus på Qatars manglende evne til at undersøge, behandle og forebygge dødsfald blandt migrantarbejdere i landet.

I rapporten fremgik det blandt andet, at over 15.000 migrantarbejdere er døde i Qatar i perioden fra 2010 til 2019.

Tallet omfatter migrantarbejdere i alle arbejdsfunktioner - også dem, der ikke har relation til VM-byggerier og infrastrukturelle projekter i forbindelse med fodboldslutrunden.

Qatar har tidligere afvist kritikken af landet som værende "ondsindet og uberettiget".