VM fodbold

Tilskuer fik fjernet flag til landskamp i Parken

Ifølge DBU blev flaget fjernet på grund af FIFA-regler om politiske budskaber.

Landsholdsfan Daniel Niebuhr havde tirsdag aften dannebrog med i Parken, da Danmark kvalificerede sig til VM efter en sejr over Østrig.

Flaget var dog ikke en helt almindelig variant af dannebrog.

Med sorte bogstaver stod der nemlig "Boycott Qatar 2022" med henvisning til VM-slutrunden, der bliver afholdt i landet om lidt over et år, hvilket har vakt debat på grund af forholdene for gæstearbejdere i Qatar.

Ifølge Daniel Niebuhr blev flaget vist frem under nationalmelodien uden problemer og sidenhen pakket væk i en medbragt rygsæk.

Men da kampen havde nået sin afslutning, gik Daniel Niebuhr og hans kammerat ned mod banen, hvor spillerne blev hyldet. Her fandt de endnu engang flaget frem, men denne gang nåede flaget kun at være i vejret i 30 sekunder, før en stadionvagt bad dem pakke det sammen.

- To andre fans kommer over og forsøger at lægge sig imellem og bakke os op over for stadionvagten, men vi får at vide, at vi skal forlade stadion, hvis ikke vi pakker det sammen, fortæller Daniel Niebuhr om forløbet til TV 2, som han understreger foregik i en rolig tone.

FIFA's regler

I første omgang blev de to fortalt, at de blev bedt om at fjerne flaget på vegne af DBU. Siden stødte en såkaldt tribuneleder til.

Ifølge Daniel Niebuhr fortalte tribunelederen, at det skete i henhold til UEFA's regler, og at det "kunne krænke qatarerne".

På dette tidspunkt havde spillerne forladt banen, så Daniel Niebuhr og hans kammerat valgte at pakke flaget væk.

Oplevelsen kom på bagkant af en næsten identisk oplevelse under landsholdets VM-kvalifikationskamp lørdag i Moldova.

Her fik Daniel Niebuhr flaget konfiskeret af de lokale stewards, som sagde, at politiske budskaber ikke er tilladt ifølge UEFA's regler. Efter kampen blev flaget dog afleveret tilbage.

Ifølge DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, er det hverken det danske fodboldforbund eller UEFA, der sætter reglerne for, hvad der må vises frem under landskampe.

- I FIFA's regler er det ikke tilladt at have politiske budskaber med på stadion. Deriblandt opfordring til boykot af enkelte lande ellers deres begivenheder. Her blev det blev vurderet til at være et politisk budskab, siger Jakob Høyer til TV 2.

Håber fans vil tænke på boykot

Daniel Niebuhr var godt klar over, at det indebar en risiko at hive flaget frem under kampen og har forståelse for reglerne om politiske budskaber til internationale fodboldkampe.

Ikke desto mindre står han ved budskabet på flaget.

På trods af at betragte sig selv som en loyal landsholdsfan gennem mange år vil han ikke se VM-slutrunden - hverken i Qatar eller på tv, men håber at flaget kan få flere til at overveje et eventuelt boykot.

- Vi er også stolte over vores landshold og den fantastiske præstation, VM-kvalifikationen har været.

- Men som fan af landsholdet kunne jeg godt tænke mig, at mine medfans træffer beslutningen på et åbent grundlag. Det håber jeg, sådan et flag kan hjælpe med.