Fodbold

Vigtige kampe venter, selvom Danmark er VM-klar

Selvom Danmark tirsdag sikrede sig VM-billetten til Qatar, betyder det ikke, at de resterende to kvalifikationskampe bliver ligegyldige. Tværtimod.

Siver luften ikke lidt af ballonen, når Danmark skal spille de to sidste "ligegyldige" kvalifikationskampe til november?

Tanken er både oplagt og fristende, men virkeligheden kan blive en hel anden. For der er flere relevante motivationsfaktorer for det danske landshold forud for de to resterende kvalifikationskampe.

- Først og fremmest kan Danmark udrette flere historiske bedrifter. De vil gå efter at holde nullet i de sidste kampe, ligesom man vil gennem gruppespillet uden at sætte point til. Det er 100 procent en målsætning for dem, og det skal det også være, siger TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker.

- Og så skal man også huske, at han (Hjulmand, red.) kun har spillerne samlet så få gange, at hver kamp er vigtig for ham. Det er ikke som i en ligaklub, hvor man man har 40 kampe på en sæson. Hjulmand har måske 10 kampe i løbet af et år, så hver gang tæller.

Ifølge Mads Junker er det nuværende landshold i en tilstand, hvor det ikke behøver ret meget motivation for at levere.

- Det her er et hold af vindere, og de er inde i en fase, hvor de vinder fodboldkampe, og det vil de blive ved med. Dét alene er også en drivkraft; at kunne ride videre på bølgen, slutter Junker.

Danmark i Gruppe F:

  • Kampe: 8
  • Point: 24
  • Målscore: 27-0

Hjulmand har vigtig motivationsfaktor

Udover at kunne slå flere vilde rekorder i de to sidste kampe har Kasper Hjulmand tidligere fremhævet en tredje og afgørende motivationsfaktor for landsholdet – vigtige ranglistepoint.

For Danmarks mulige succes ved VM i Qatar kan afhænge af, hvilket seedningslag Danmark bliver placeret i, når VM grupperne skal dannes.

- Man skal huske på, at alle kampe tæller til ranglisten. Der er også seedning til VM, hvor vi lige nu ligger til at ende i pot to, hvis vi kvalificerer os, sagde Kasper Hjulmand forud for Danmarks 4-0 sejr over Moldova i september.

- Hver kamp er vigtig. Vi vil gøre, hvad vi kan for at vinde alle kampe og samtidig forsøge at udvikle vores spil, sagde han.

Aktuelt indtager Danmark en placering som nummer ti på verdensranglisten, men hvis landsholdet skal havne i det øverste seedningslag, kræver det et avancement på mindst tre pladser.

FIFA's verdensrangliste (16. september)

1. Belgien 1832,33

2. Brasilien 1811,73

3. England 1755,44

4. Frankrig 1754,31

5. Italien 1735,73

6. Argentina 1725,31

7. Portugal 1674,90

8. Spanien 1673,68

9. Mexico 1666,19

10. Danmark 1658,49

Det skyldes, at Qatar som værtsnation bliver topseedet, hvilket kun efterlader plads i det øverste seedningslag til syv andre nationer. Hver pulje indeholder fire nationer, hvoraf nummer et og to avancerer videre fra gruppespillet.

Ved VM-slutrunden i Rusland i 2018 var Danmark blot i det tredje ud af fire seedningslag, hvor modstanderne i den indledende gruppe blev Frankrig, Peru og Australien.

Efter onsdagens sejr blev Kasper Hjulmand forholdt til, hvad det betyder for Danmark, at man allerede nu er kvalificeret til VM, og her fremhævede landstræneren planlægning.

- Det er virkelig fedt, og nu kan vi allerede i morgen starte forberedelserne mod samlingen til marts og med det samme begynde at planlægge. Jeg tror jo sindssygt meget på planlægning, og vi kan virkelig begynde at planlægge alt det, vi gerne vil. Vi kan planlægge det her år 2022 så godt, som vi overhovedet kan, sagde han på pressemødet efter sejren.

De to danske resterende VM-kvalifikationskampe er mod Færøerne og Skotland og spilles 12. og 15. november.