Fodbold

Landsholdet er to kampe fra at gøre noget, ingen andre har gjort

Det er kun sket fire gange tidligere i det nuværende VM-kvalifikationsformat, at et landshold har vundet samtlige kvalifikationskampe.

To kampe fra en evig plads i historiebøgerne: En VM-billet sikret via den europæiske kvalifikation udelukkende med sejre og uden at lade et eneste mål gå ind.

Det er vel at mærke i det nuværende VM-kvalifikationsformat, hvor det bedste forsøg var Serbien-Montenegros kvalifikationskampagne i 2006, hvor de kom til VM med en målscore på 16-1 efter 10 kampe.

Serbien-Montenegro vandt dog "blot" seks ud af de ti kampe, mens de resterende fire kampe endte uden vinder.

Hver gang der ikke går mål ind, er det en fest

Kasper Hjulmand, fodboldlandstræner

Og det er her, Danmark adskiller sig meget, da landsholdet har vundet samtlige otte kampe indtil videre. Men hvor mange andre lande har så formået at gå gennem en VM-kvalifikation i det nuværende format udelukkende med sejre?

Hvis Danmark vinder de sidste to VM-kvalifikationskampe mod henholdsvis Færøerne og Skotland, kommer landsholdet i meget fornemt selskab med Spanien, Holland og Tyskland.

Følgende gange er det sket, at en europæisk nation har kvalificeret sig til VM ved at vinde samtlige kampe i kvalifikationen i det nye format:

  • 1982: Vesttyskland (otte sejre i otte kampe), målscore 33-3
  • 2010: Holland (otte sejre i otte kampe), målscore 17-2
  • 2010: Spanien (ti sejre i ti kampe), målscore 28-5
  • 2018: Tyskland (ti sejre i ti kampe), målscore 43-4

Danmark lige nu i 2022-kvalen efter otte ud af ti kampe:

  • 2022: Danmark (otte sejre i otte kampe), målscore 27-0

Det er altså noget af et selskab, Danmark bliver en del af, hvis de vinder de to resterende kampe. Vinder landshold tilmed begge VM-kvalifikationskampe uden at lukke et mål ind, ja, så er Danmark historiske.

De bliver i så fald det første hold til at gå igennem en VM-kvalifikation med ti sejre i ti kampe og uden at indkassere et mål.

Det er dog sket tre gange, at en nation har kvalificeret sig til et VM uden at indkassere et mål. Alle gangene er i et format, der er svært at sammenligne med det nuværende, fordi der bliver spillet væsentligt flere kampe nu.

Alligevel er det stadig kun Jugoslavien, der har præsteret kun at have clean sheets og sejre. Dengang spillede man dog blot fire kampe, og da man spillede seks kamp, var der ingen, der formåede udelukkende at vinde og holde buret rent:

Hold, der har kvalificeret sig til VM uden at indkassere et mål:

  • 1954: Jugoslavien (fire sejre i fire kampe), målscore 4-0
  • 1974: Italien (fire sejre i seks kampe), målscore 12-0
  • 1990: England (tre sejre i seks kampe), målscore 10-0

En fest hver gang der ikke går et mål ind

Inden der jubles for meget, skal Danmarks verdensrekord lige på plads. Men der er god grund til at tro på, at det kan ske.

Motivationen er således stadig helt i top i den danske lejr, selvom VM-billetten allerede er indløst:

- Alle kampe er vigtige, og vi spilder ikke tiden. Når vi er samlet igen til november, arbejder vi benhårdt på træningsbanen og eksekverer to kampe med alt, hvad vi har i os.

- Hvert mål, man scorer på landsholdet, er en fest, og hver gang, der ikke går mål ind, er det en fest. Vi vil spille med samme glød og entusiasme og forsøge at vinde de to sidste kampe også, siger Kasper Hjulmand.

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker er sikker på, at en plads i historiebøgerne er en kæmpe motivation for landsholdet.

- Først og fremmest kan Danmark udrette flere historiske bedrifter. De vil gå efter at holde nullet i de sidste kampe, ligesom man vil gennem gruppespillet uden at sætte point til. Det er 100 procent en målsætning for dem, og det skal det også være.

Dansk præstation er ikke set før af et europæisk hold

Den danske præstation med otte sejre og otte clean sheets i træk i en kvalifikation til et VM er ikke set tidligere af et hold fra Europa.

I kvalifikationen til VM i 1998 lagde Rumænien ud med seks sejre uden at lukke mål ind, inden Nordmakedonien med to scoringer ødelagde rumænernes clean sheet-stime i syvende kamp.

Det er altså på alle måder historisk, det danskerne har præsteret hidtil.

Landsholdet møder Færøerne på hjemmebane 12. november og Skotland på udebane 15. november.