Fodbold

Inzaghis første gensyn med Rom bliver et følelsesfuldt højdepunkt

Inter-træner Simone Inzaghi vender for første gang tilbage til Rom, hvor han vandt adskillige titler både som spiller og træner for Lazio.

- Det handler først og fremmest om hjertet.

Sådan indleder den store italienske sportsavis La Gazzetta dello Sport passende en af sine mange artikler, der er blevet trykt om Simone Inzaghi og det forestående gensyn med Rom og hjerteklubben Lazio. For det er et gensyn, der fylder meget – og er fyldt med følelser.

- Inzaghi var en ven, en far til os alle, siger Lazio-spilleren Luis Alberto i sin beskrivelse af, hvad Simone Inzaghi betød for spillerne i hovedstødsklubben, hvor træneren oplevede stor succes.

Inzaghi var ikke kun omfavnende og alfaderlig på den gode måde. Han stod også fadder til mange meritter.

I alt blev det til syv seniortitler i hans sammenlagte tid i Lazio som først spiller og senere træner, hvor han undervejs blandt andet formåede at føre klubben frem til Champions League for første gang i mere end et årti.

I maj kappede Inzaghi sit årelange fysiske bånd til Lazio. I stedet satte han kurs fra Rom til Milano, hvor italieneren tog imod karrierens største udfordring, da den guldrandede taktiktavle hos mesterholdet Inter manglede en cheftræner efter Antonio Contes pludselige afsked.

Lørdag skal Simone Inzaghi for første gang tage turen tilbage til sit gamle hjem, det ikoniske stadion Stadio Olimpico. Nu som modstander til Lazio. En hjemkomst, man kun kan have høje forventninger til. Gazzetaen beskriver gensynet med ordet: ’Suggestivo’, der kan oversættes til stemningsfuld, attraktiv eller interessant. Og det er også en tilbagevenden, som hovedpersonen selv tidligt satte et stort kryds ud for.

- Tro mig, det første jeg vil gøre, når kampkalenderen bliver udgivet, er at tjekke dagen for min tilbagevenden til Olimpico. Og jeg siger det til jer lige nu. Jeg kommer til Curva Nord for at sige farvel. Jeg er ligeglad med, om jeg bliver buhet eller klappet af. Jeg accepterer det hele. Jeg vil være der, skrev Simone Inzaghi i sit emotionelle afskedsbrev til Lazios fans i juni.

Brevet er interessant, da det både rummer kærlighed og konflikt efter et langt hen ad vejen lykkeligt ægteskab med Lazio, der begyndte for mere end 20 år siden.

Førstevalgets opsigelse blev Inzaghis chance

Simone Inzaghi, lillebroren til den tidligere målmager Filippo Inzaghi, var kun 23 år, da han som håbefuld angriber ankom til Lazio i sommeren 1999.

På det tidspunkt havde Lazio ikke vundet mesterskabet siden 1974, men med svenskeren Sven-Göran Eriksson som træner skete der noget. Simone Inzaghis debutsæson i Lazio blev også sæsonen, hvor Scudettoen blev hjemført på ny sammen en pokaltitel.

The Double blev vundet med store personligheder på holdet som Juan Sebastián Verón, Diego Simeone og Roberto Mancini. Og altså Simone Inzaghi, der i successæsonen 1999-2000 spillede 24 ud af de 34 ligakampe, hvor flere dog var som indskifter og mere i skyggen af den chilenske angriber og Lazio-topscorer Marcelo Salas.

I alt nåede Simone Inzaghi at score 55 mål i 196 kampe for Lazio, hvor det også blev til to yderligere pokaltitler i 2004 og 2009. Og selv om spilletiden var meget begrænset mod afslutningen af karrieren, som sluttede i Lazio i 2010, så blev det personlige aftryk markant.

- Jeg var bare en dreng, der havde drømme og ambitioner om at blive en berømt fodboldspiller. Lazio tilbød mig en fantastisk mulighed for at opnå mine mål. Jeg havde aldrig forestillet mig, at det ville blive mit hjem og min familie, siger Simone Inzaghi.

Den italienske angriber blev efter sin aktive karriere i Lazio, hvor han valgte at gå trænervejen. Først som ungdomstræner i seks år, før en stor chance opstod 3. april 2016, da Stefano Pioli blev fyret som cheftræner for førsteholdet. Inzaghi blev forfremmet til midlertidig chef, men den følgende sommer satsede klubben i stedet på Marcelo Bielsa som arvtager for den traditionsrige hovedstadsklub.

Dog kun for en kort bemærkning.

Klubben udsendte under en uge efter ansættelsen af argentineren en meddelelse, hvor de ”con stupore” (med forbløffelse) fortalte om fratrædelsen af Marcelo Bielsa, hvilket blev Simone Inzaghis uventede chance som førsteholdstræner.

Og det skulle vise sig at være en beslutning med bund i.

For det blev til fem fulde sæsoner og 251 kampe som cheftræner for Lazio, der lå fast i subtoppen med Inzaghis bedste sæson i 2019-2020, hvor Lazio blev nr. 4 og kvalificerede sig til Champions League-gruppespillet, som klubben ikke havde deltaget i siden 2007-2008.

Og ligesom i sin aktive karriere for klubben vandt Inzaghi også titler som træner. Lazio blev pokalvinder i 2019 (efter at have tabt pokalfinalen i 2017) og vandt også Super Cup-finalerne i 2018 og 2020.

På kant med præsidenten - hvad med fansene?

Med andre ord kan Inzaghis tid i Lazio fyldes med en god håndfuld af de flotte resultater. Inzaghis farvel var dog ikke i samme fornemme kategori, hvilket fører os tilbage til afskedsbrevet, hvor konflikt afløste kærlighed.

- Jeg har ingen problemer med at indrømme, at det at forlade Lazio var en af de mest komplicerede beslutninger i min karriere. Jeg havde ikke engang styrken til at rydde mit skab på Formello (Lazios træningsanlæg, red.). Jeg vil ikke diskutere årsagerne, der førte til beslutningen. Alle kunne have gjort det bedre, men jeg ønsker ikke at skabe kontroverser. Det har jeg aldrig gjort, skrev Simone Inzaghi.

I Italien har medier beskrevet, at Inzaghis forhold til klubpræsidenten Claudio Lotito (præsident siden 2004), der var blevet bygget op over 17 år, blev ødelagt på få minutter. Præsidenten følte sig angiveligt forrådt, da Inzaghi sprang fra en kontraktforlængelse i Lazio og i stedet valgte Inter.

Nogle steder i fanmiljøet i Italien er der beretninger om, at de dedikerede og mest passionerede fans i nordkurven (Curva Nord) er fuldstændig delt i spørgsmålet, om tilhængerne skal omfavne eller pifte af Simone Inzaghis tilbagevenden.

Meldingerne går på, at der bliver forberedt en eller anden form for hyldest på tribunen, og det bliver interessant at se, hvordan et helt stadion reagerer, da afskeden også har gjort ondt.

- Det bliver svært at se Simone Inzaghi som træner for Inter på lørdag, men jeg vil altid respektere ham for, hvad han opnåede i Lazio. Ingen had eller vrede fra mig mod Inzaghi. Han gjorde Lazio bedre, og det vil jeg altid være taknemlig for, siger Jerry Mancini, der er fan af Lazio og også skriver nyheder på fansider om klubben.

Jerry Mancini fremviser på det sociale medie Twitter også en kollage af billeder, hvor kærligheden er tydelig mellem Inzaghi og Lazios stjerneangriber Ciro Immobile.

Inzaghis gensyn med Lazios spillere og fans kan ikke undgå at blive følelsesfuldt, og derfor er det også et stort højdepunkt i denne weekend.

Jeg glæder mig til at se modtagelsen og kampen.

Og så vil jeg ellers slutte af med at give ordet til Simone Inzaghi, der i sit afskedsbrev også slog det fast, som Gazzetta dello Sport indledte med at skrive: Det handler først og fremmest om hjertet.

- I Biancocelesti (de hvide og himmelblå, kaldenavn for Lazio, red.) betyder kun kærlighed for mig. Jeg gav alt, hvad jeg kunne. Selv på bekostning af min familie, mit helbred og mit stemmebånd. Jeg vil altid føle, at Lazio er mit hjem, og jeg vil bare være Simone for jer. Det var et privilegie og en ære. Sammen skrev vi historie. Jeg elsker jer, og I vil altid være en del af mig, skriver Simone Inzaghi.

Se Lazio – Inter kl. 17.55 på TV 2 SPORT X og på TV 2 PLAY.