Fodbold

Tynde skuldre bærer en hel klubs drømme

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker skriver i klumme om fodboldens største højdepunkter i forrige uge. Og så peger han på, hvad denne uge bringer.

Weekendens højdepunkt(er)

Ansu Fati

Sjældent har presset på en teenager været så enormt, som det Ansu Fati bærer på sine skuldre lige nu.

Det er én ting at overtage det trøjenummer, som verdens bedste spiller gennem tiderne bar i 13 år, men at unge Fati ydermere har såvel en træners - som en hel klubs - fremtid foldet sammen i syningerne på sin spillerdragt, er næsten et uhørt ansvar at placere hos en knægt, der blot fylder 19 år på månedens sidste dag.

I weekenden var det endelig tid til Ansu Fatis første startplads siden skaden mod Real Betis for mere end 11 måneder siden. Dengang var det blot en nævneværdig parentes, at klubbens store talent kunne se frem til et længere ophold på sidelinjen, for Messi stjal som vanligt rampelyset, da han kom ind fra bænken og reddede Blaugrana påny i hjemmekampen mod de grønblusede fra Sevilla.

Efterhånden som skadespausen trak ud, blev bekymringen over Fatis fravær dog større og større hos klubbens fans, og de få minutter, Ansu Fati har spillet den seneste måned, har med al tydelighed bevist, hvorfor Ronald Koeman uge efter uge har italesat, at de så eftertrykkeligt har manglet det unge stortalent.

FC Barcelona-spillerne Ansu Fati og Memphis Depay var med til at bringe sejren hjem til catalanerne. Video: Caroline Tarrasson

Fatis temposkift, målrettethed, spilleglæde og overblik minder i høj grad om klubbens seneste 10’er, om end de foretrækker at snurre deres modstandere rundt med hver deres favoritben. Jasper Cillessen måtte da også forgæves strække sig efter det projektil, som Camp Nous nyeste yndling sendte i netmaskerne efter blot 12 minutter, og ikke bare afslutningen, men også Fatis bevægelser i opspillet til målet, gav varme erindringer om Messis ageren hos FC Barcelona.

Med sejren over Valencia forstummede krisesnakken en smule igen, og vinder Barca deres kamp i midtugen mod Dynamo Kiev, er det pludselig et forvandlet mandskab, der byder Real Madrid op til dans på søndag. Los Blancos fik udsat deres opgør mod Athletic Club i den forgange weekend, men selvom den ekstra hvile givetvist har gjort de erfarne spillere godt, så var ærkerivalens opvisning søndag aften den værste optakt som Benzema, Kroos, Modric og resten af Real Madrid-holdet kunne have ønsket sig til det forestående El Clasico.

Ustoppelige Napoli

Søndag aften blev det til sæsonens ottende sejr ud af lige så mange forsøg for Spalletis lyseblå tropper.

Som beskrevet på disse linjer forrige uge, så er Napolis succes meget mere - og meget større - end bare en fodboldklubs succes på banen. De repræsenterer sydens kamp mod norden i Italien, og denne sæson ligner et kæmpe holdkæft-bolsje fra Lorenzo Insigne og kompagni til de nyrige ejere i Milano-klubberne samt European Super League fortaleren Andrea Agnelli fra Juventus helt i nord.

Holdets ubestridte stjerne er anfører Insigne, men klubbens mest formstærke spiller finder vi helt i front, hvor Victor Osimhen i øjeblikket er Serie A's store oplevelse.

Målslugeren kom til Napoli for en rekordsum på mere end en halv milliard danske kroner i sidste sæson fra franske Lille, men starten viste sig at være svær for den unge nigerianer, der rendte ind i flere småskader samt en omgang Covid-19-smitte.

Fra starten af denne sæson har Osimhen dog været fit, og med fem scoringer i de seneste fem kampe har han sat en tyk streg under sin position som klubbens førsteangriber.

Næste weekend venter Mourinho og Roma i støvelandets hovedstad, og Napolis perfekte sæsonstart kommer under kraftig beskydning på Stadio Olimpico. Spørgsmålet er dog nok, om ikke den flamboyante portugisiske træner i Rom frygter Spalleti mere, end det omvendte gør sig gældende.

Nogle er i hvert fald nødt til at stikke en kæp i hjulet på Serie A’s førerhold, hvis ikke Syditalien skal eksploderer i en fest, som senest fandt sted tilbage i 1990. Ligesom i Maradona-æraen er det i øjeblikket AC Milan, der agerer førsteudfordrer til napolitanerne, men spillermaterialet hos I Rossoneri har langt fra samme styrke, som det Arrigo Sacchi og senere Fabio Capello rådede over i sin tid.

Jeg krydser i det stille fingre for at Napolis drenge holder kadencen.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge?

Topfodbold forude

Ugens forret bliver serveret torsdag, når det igen er tid at tage danseskoene på for de fire danske deltagere på den (semi)store europæiske scene.

Efter en god start på de europæiske gruppespil kom såvel Brøndby som FC Midtjylland ned på jorden i sidste runde, og skal drømmen om fortsat avancement forlænges, så er det vitalt, at begge mandskaber får noget ud af deres opgør på torsdag.

Randers har samlet to uafgjorte resultater sammen i deres første europæiske gruppespil - hvilket isoleret set er absolut godkendt - men skal kronjyderne levere den store overraskelse og vinde deres gruppe, så skal kampene mod Jablonec kaste to sejre af sig. Danmarks europæiske flagskib, FCK, ligner det bedste bud på fodbold efter juletid i europæisk henseende, men alt andet ville også være en skuffelse for såvel klub som land.

FCK bliver først for alvor testet, når knockout-kampene indtræder i februar, og græske PAOK er næste sten, der skal knuses i københavnernes velsmurte - europæiske - maskine.

FCK vinder med 3-1 over Lincoln i Conference League. Video: TV 2 SPORT

Søndag eftermiddag er det så efterårets helt store hovedret der sættes på bordet, når verdens største fodboldkamp løber af stablen klokken 16:15 i Catalonien.

FC Barcelona mod Real Madrid.

Større bliver det ikke, selvom det for første gang i årtier er uden verdens allerstørste stjerner. Væk er Messi og Ramos fra sidste sæson - som de mest iøjnefaldende fravær på hver side - men fortællingen om dette mystiske opgør er så meget mere end blot persongalleriet, der optræder på grønsværen.

Alene opgøret mellem kongestyret i Madrid og de selvstændighedshungrende rebeller fra Catalonien ville kunne inspirere George Lucas til at instruere en særskilt Star Wars-film om rivaliseringen mellem de to klubber, og de politiske elementer er ganske enkelt umulige at overse i en El Clasico.

Fortidens legender kaster stjernestøv over opgøret frem mod kickoff, mens morgendagens stjerner er klar til at iklæde sig den særlige uniform, som en El Clasico foreskriver, når bolden først ruller. Kampene mellem Spaniens to største fodboldklubber har en særskilt fortælling, og søndag er det tid til at Vinicius Jr., Ansu Fati og Memphis Depay tænder deres stjerne i klodens største fodboldkamp.

Og som om hovedretten ikke var rigelig, så serverer Serie A den perfekte dessert, når Derby d’Italia søndag aften sætter punktum for en forrygende fodboldweekend.

Juventus har stille og roligt vundet deres tabte terræn fra sæsonstarten tilbage, og søndag kan de tage endnu et stort skridt mod toppen i Serie A, når de gæster et Inter-mandskab, der indkasserede sæsonens første nederlag i den forgangne weekend.