Fodbold

Flere europæiske lande overvejer at forlade FIFA

Ifølge kilder truer flere UEFA-lande med at melde sig ud af FIFA for at bekæmpe plan om VM hvert andet år.

Over et dusin europæiske lande overvejer at melde sig ud af Det Internationale Fodboldforbund (FIFA), hvis planerne om et VM hvert andet år bliver en realitet.

Det oplyser to unavngivne kilder med kendskab til de igangværende forhandlinger til nyhedsbureauet AP.

FIFAs præsident, Gianni Infantino, forsøgte tirsdag at sælge idéen om en toårig VM-cyklus på et privat opkald med mange af lederne fra de 55 medlemslande i Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA).

UEFA har tidligere ikke lagt skjul på sin modstand mod forslaget. I kulissen skal flere medlemslande allerede have fortalt forbundet, at de påtænker at trække sig fra FIFA.

Det oplyser de to kilder, der af hensyn til de fortrolige samtaler ønsker at være anonyme, til AP.

Nordiske lande overvejer 'andre muligheder'

De nordiske fodboldforbund - inklusive DBU - luftede allerede i sidste uge idéen om at forlade FIFA, da de angreb VM-planerne.

Her sagde Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Færøerne i en fælles udtalelse:

- Hvis et flertal i FIFA beslutter at vedtage et forslag om at afholde VM hvert andet år, så vil de nordiske fodboldforbund være tvunget til at overveje andre muligheder og scenarier, der er mere på linje med vores fundamentale værdier, end hvad det nuværende forslag fra FIFA repræsenterer.

Vælger nogle europæiske lande at forlade FIFA, så kan de formentlig regne med UEFA-præsident Aleksander Ceferins opbakning.

Ceferin har tidligere sagt, at Europa kan boykotte VM, hvis FIFAs planer bliver til virkelighed.

Uanset hvad så vil det være en voldsom eskalering af konflikten, hvis nogle lande vælger at forlade Det Internationale Fodboldforbund.

FIFA har endnu ikke sat nogen dato for, hvornår der formelt skal tages en beslutning om forbundets VM-planer. Men ifølge AP så kan det ske på et møde med FIFAs 211 medlemslande i december.

Den danske landstræner Kasper Hjulmand sagde tirsdag til Ritzau, at han fornemmer, at der er global opbakning til forslaget trods modstanden fra UEFA.

Det gjorde han efter et onlinemøde med FIFAs udviklingsdirektør Arsène Wenger. Alle verdens landstrænere var indbudt til mødet.