Fodbold

Det er kun blevet tydeligere for alle, hvor store problemerne i virkeligheden er

Ronald Koeman sad i FC Barcelonas trænersæde i lidt over et år. Et år, hvor problemerne kun er blevet tydeligere.

Han sad med foldede hænder og kiggede ned på græsset. Ansigtsudtrykket sagde det hele.

Fortvivlet, krakeleret og sønderknust.

Da slutfløjtet lød, var det samtidig enden for Ronald Koemans karriere som cheftræner for FC Barcelona. Fra sidelinjen kunne den hollandske træner se sit catalanske mandskab tabe med 0-1 til Rayo Vallecano, og ved midnat kom beskeden, om at han ikke længere er cheftræner.

Fyringen kommer efter flere svingende resultater over en længere periode, men 1-2-nederlaget til Real Madrid i El Clasico og 0-1-kampen mod Rayo Vallecano blev nådestødet.

Derfor kommer afskeden heller ikke som en overraskelse for TV 2 SPORTs fodboldkommentator Morten Glinvad.

- Vi var nok mange, der havde regnet med, at det ville være sket for nogle uger siden, efter at de tabte et par kampe i træk (i starten af oktober, red.). Men der valgte man at skubbe det foran sig, men vi har godt vidst, at resultaterne nok ville blive så dårlige, at der ikke var andet at gøre, siger han.

Et forudsigeligt dødsfald

Morten Glinvad undrer sig over, at fyringen ikke kom tidligere, da Barcelona led to skuffende pointtab i LaLiga og fik en historisk dårlig start i Champions League.

- Det får Barcelona-ledelsen og præsident Joan Laporta til at fremstå en lille smule – hvis ikke meget – rådvilde. Han (Laporta, red.) har simpelthen ikke haft en tydelig plan for, hvad der skulle ske på den anden side af Koeman.

- Det er i virkeligheden lidt det samme, som fik ham til at holde fast i Koeman efter sidste sæson. For allerede dér var det ret åbenlyst, at Laporta ikke var enig i, at Koeman var den helt rigtige træner for Barcelona. Men de havde måske svært ved at se, hvem det ellers skulle være. Og derfor blev han vurderet til at være det mindst ringe alternativ.

Der var ingen forudsætninger for, at han skulle lykkes med noget som helst

Morten Glinvad, fodboldkommentator TV 2 SPORT

Lluis Mascaro, der er chefredaktør for Barcelona-avisen SPORT, havde også set fyringen komme.

- Koemans farvel er historien om et forudsigeligt dødsfald. Problemerne for den hollandske træner har varet lige så længe, som de har været dramatiske, siger Mascaro i en klumme.

- I flere uger har hans job været afhængigt af resultaterne. Og de to nederlag i træk – mod Madrid og Rayo – udløste en fyring. Den var uundgåelig, fordi holdets tilbagegang var uudholdelig.

Og Barcelona skal bruge resultater nu. De frygter nemlig, at minimumskravet om en top-fire ved sæsonafslutning kan glippe, vurderer Glinvad.

- Det ville være et kæmpe problem for Barcelona ikke at komme i top-fire i denne sæson. Det skal en træner kunne levere, siger kommentatoren.

Det spanske storhold tabte med 0-1 til Rayo Vallecano på udebane. Video: Jonas Kjærsgaard

Et umuligt job

Hollandske Ronald Koeman blev hentet til FC Barcelona for netop det: han skulle levere.

Han kom til storklubben i midten af august i 2020 og skulle samle holdet op efter et exit i Champions Leagues kvartfinale, hvor de blev ydmyget med 8-2 af Bayern München.

Koeman fik en aftale, der løb frem til 30. juni 2022, og samtidig stoppede han som hollandsk landstræner, som han har styret med stor succes siden 2018.

Men succes var der langt til i hans første tid i klubben.

Han landede lige midt i et drama med Lionel Messi, der havde ytret, at han ville væk fra klubben. Han skulle håndtere situationen med Luis Suarez, som klubben ville af med. Han blev den, der skulle videregive beskeden, og den blev ikke velmodtaget.

- På den måde var der ingen forudsætninger for, at han skulle lykkes med noget som helst, siger Morten Glinvad.

- Det var et umuligt job, han påtog sig. Det har det været hele vejen. Da han tiltrådte i Barcelona, havde jeg ikke forventet, at han ville have jobbet i så lang tid, som han har haft det – fordi der var så mange problemer. Det er egentlig ikke for at kritisere Koeman, men blot fordi klubben var i en situation, hvor det var en fuldstændig håbløs opgave at være træner.

Ronald Koeman tog over efter Quique Setién, der ikke formåede at hente en titel i 2019/2020-sæsonen. I den sæson blev det til en andenplads efter Real Madrid.

Resultatmæssigt var slutningen af 2020 god for Koeman, hvor Barcelona sluttede året med en andenplads. De avancerede også i Champions League, men røg senere ud til PSG over to kampe. Mod slutningen af sæsonen gav resultaterne i ligaen også store problemer, hvor det blev til pointtab mod Granada, Atlético Madrid, Levante og Celta Vigo.

Koeman og Barcelona sluttede på en tredjeplads i LaLiga. Dog vandt de den spanske pokalturnering, Copa del Rey.

Gik på kompromis med Barcelonas stil

Fyringen er nu kommet, efter at catalanerne er på en øjeblikkelig niendeplads i LaLiga, imens de kun har fået tre point i Champions League efter tre kampe.

Her er de seneste fem Barcelona-trænere

  • August 2020 til 28. oktober 2021: Ronald Koeman
  • Januar 2020 til august 2020: Quique Setién
  • Juli 2017 til janauar 2020: Ernesto Valverde
  • Juli 2014 til juni 2017: Luis Enrique
  • Juli 2013 til juni 2014: Gerardo Martino

Derfor har Morten Glinvad svært ved at se, at Ronald Koeman har gjort meget ved den krise, som klubben har været i længe.

- Det er kun blevet tydeligere for alle, hvor store problemerne i virkeligheden er. Den økonomiske ruin er endnu værre, end hvad man måske troede for et år siden, siger Glinvad.

På den positive side efterlader Ronald Koeman nogle unge spillere, som har taget nogle store skridt frem under ham som træner. Han har blandt andet givet førsteholdsdebut til stortalentet Pedri, der spås en stor fremtid.

- På den mere negative side har han måske i for høj grad i forhold til mange Barcelona-feinschmeckere gået på kompromis med Barcelonas spilfilosofi. Han har kun fokuseret på at prøve at få resultaterne på den måde, som han nu fandt som den bedste – blandt andet med høje indlæg til en stor angriber som Luuk de Jong, med Pique som frontangriber eller med en ekstra forsvarsspiller i de sidste minutter.

- Det er normalt sådan noget, som Barcelona har følt sig for fine til.

Det understreger jo blot håbløsheden i Barcelona, at vi står her i oktober, og så føler de sig tvunget til at fyre træneren

Morten Glinvad, fodboldkommentator TV 2 SPORT

Er Xavi redningen?

Ifølge chefredaktøren Lluis Mascaro er den hollandske træner ikke den eneste, der har skylden i ”Barcelonas skræmmende ubalance”, som han beskriver det.

- Arven fra Bartomeu (Josep Maria Bartomeu, tidligere Barcelona-præsident, red.) har vejet tungt som en sten. Truppen er svækket til ekstremer, når man tænker bare fire måneder tilbage. Messi og Griezmanns afgange har efterladt et middelmådigt hold, der ikke er i stand til at konkurrere.

- Koeman har ikke været i stand til at vende denne tilbagegang. Han har satset på de unge, men havde ikke nok troværdighed i omklædningsrummet. Men især de ældre spillere har lige så meget ansvar for det pinlige image, der fremstilles. Spillerne kan ikke fyres, og derfor er træneren den nemmeste at sige farvel til.

Det var måbende grimasser, der var malet i ansigterne på de fremmødte ved onsdagens Barcelona-pressemøde. Video: TV 2 SPORT

Der skulle dog være et lys for enden af tunnelen for de mange Barcelona-fans.

Ifølge flere spanske medier er Barcelona-legenden Xavi Hernandez afløseren på længere sigt, og han skulle blive løst fra sin nuværende kontrakt med Al Sadd SC i Qatar. Barcelona har derfor præsenteret Sergi Barjuan, der er træner for andetholdet, som midlertidig afløser.

Glinvad kan godt se Xavi som en løsning, men samtidig viser det også noget helt andet for klubbens nuværende tilstand.

- Hvis Xavi kommer til, vil det tænde et eller andet håb med den fortid og det navn, han har, siger fodboldkommentatoren.

- Men det understreger jo blot håbløsheden i Barcelona, at vi står her i oktober, og så føler de sig tvunget til at fyre træneren, fordi de er bange for ikke at komme i top-fire. Det er jo der, vi er.

Koeman spillede selv i Barcelona i årene fra 1989 til 1995, og fra 1998 til 2000 var han også assistenttræner i klubben.