Xavi er endelig præsenteret i FC Barcelona

41-årige Xavi overtager roret i FC Barcelona for resten af sæsonen og yderligere to sæsoner, bekræfter klubben.

Det har været ventet længe, og natten til lørdag bekræftede FC Barcelona endelig, at Xavi Hernández er ny træner for klubben.

Under overskriften "Xavi vender hjem" skriver Barca på sin hjemmeside, at Xavi har skrevet under på en kontrakt, der løber til sommeren 2024.

- I er de fans, de mennesker og den klub, jeg elsker mest. Og nu kommer jeg hjem, siger Xavi i en video pĂĄ Twitter.

Xavi bliver præsenteret foran fans og pressefolk mandag 8. november, hvor Barcelonas mægtige stadion Camp Nou åbnes for offentligheden.

Derefter stiller den kommende Barcelona-træner op ved et pressemøde.

FC Barcelona forventer, at Xavi ankommer til byen i løbet af weekenden. Det er i skrivende stund uvist, om han vil overvære lørdagens udekamp mod Celta Vigo – en kamp, der vises på TV 2 SPORT X fra klokken 16.10 – hvor B-holdets normale træner Sergi Barjuan står i spidsen for førsteholdet en sidste gang.

Sikkert er det til gengæld, at han kommer til at få trænerdebut i Barcelona 20. november, hvor Barca møder lokalrivalerne fra Espanyol på hjemmebane.

Den oplagte afløser

Nyheden om Xavis tilbagevenden er som nævnt ikke overraskende, og siden fyringen af Ronald Koeman 28. oktober har Xavi reelt været den eneste kandidat.

Fredag meddelte hans nu tidligere klub, Al Sadd fra Qatar, at han ville blive træner i FC Barcelona.

Den 41-årige spanier Xavi skiftede fra Barcelona til Al-Sadd i 2015 og spillede de sidste fire af sin imponerende karriere i Qatar-klubben. Da han stoppede sin aktive karriere, blev han straks cheftræner i klubben.

Forinden havde Xavi brugt hele sit fodboldliv i Barcelona.

Han blev fra 1991 opfostret på Barcelonas akademi, inden han ramte førsteholdet og spillede 767 kampe i storklubben.

Fire gange har han løftet Champions League-trofæet, og otte gange er han blevet spansk mester. Derudover har han med Spanien vundet VM én gang og EM to gange.

På Twitter skriver Barcelona, at han var "en legende på banen – med en træners sjæl," og i flere år har han været det oplagte bud, når der er talt om trænersituationen i Barcelona.

Lyn-analyse

- Det har været undervejs i lang, lang tid – siden før ansættelsen af Ronald Koeman som træner. Dengang følte Xavi ikke, at han var klar, og jeg tror, det var en god beslutning at vente.

- Nu har Xavi mulighed for at træde ind på et tidspunkt, hvor det næsten ikke kunne gå værre for Barcelona: Messi er væk, og klubben er i krise både økonomisk og sportsligt.

- Han starter ikke engang pĂĄ nul, men nærmest i minus. Det kan blive Xavis fordel, for der er ingen forventninger til, at Barca skal vinde mesterskabet eller komme langt i Champions League i denne sæson, siger fodboldekspert Mads Junker.

I Barcelona kommer Xavi til at være træner for flere af sine tidligere holdkammerater: Sergio Busquets, Gerard Piqué, Sergi Roberto, Jordi Alba og Marc-André Ter Stegen.