Fodbold

Xavi er meget mere end en tidligere Barcelona-profil, siger analytiker

FC Barcelona-ikonet har som træner udviklet en klar spillestil, der minder om en brusende flod, siger en fodboldanalytiker.

117 assists – næstflest af alle i LaLigas historie. Jo, Xavi Hernandez havde allerede som aktiv et særdeles godt blik for spillet.

Med en flødefod, der kunne finde Lionel Messi i blinde, var han i 17 år dirigenten på FC Barcelonas midtbane. Nu skal han igen styre slagets gang i den catalanske storklub.

Hans spillestil handler ikke bare om boldbesiddelse. Det handler om at dominere

Bjarki Mar Olafsson

Efter seks års fravær, er Xavi nemlig tilbage i FC Barcelona. Stadig i en rolle som dirigent, men denne gang fra sidelinjen som cheftræner for sin barndomsklub.

Men selvom han mest er berømmet for sine præstationer på banen, så er Xavi mere og andet end blot en ”tidligere Barcelona-stjerne”.

- Jeg synes, det er en stor forsimpling bare at tale om Barcelona og tiki-taka, fordi det, han laver, er ret innovativt og virkelig spændende.

Sådan lyder vurderingen i Sky Sports fra Bjarki Mar Olafsson, der er chef for scouting og kampanalyse i Al-Arabi i Qatar. Her er Xavi netop kommet fra to år som træner i storklubben Al-Sadd, og her udviklede han en klar spillestil.

- Jeg kunne forklare alle faser af Xavis spillestil, fordi hans principper er så tydelige, siger Bjarki Mar Olafsson.

- Den handler om at rive modstanderne fra hinanden.

Spiller som en brusende flod

I Barcelona har den boldbesiddende tiki-taka-spillestil hersket i mange år, hvor det flydende pasningsspil er blevet synonym med blaugrana. Men her kommer Xavi til at sætte sit præg.

- Hans spillestil handler ikke bare om boldbesiddelse. Det handler om at dominere i alle ordets betydninger. Dominér alle faser af spillet. Når hans hold ikke har bolden, så har de en virkelig intens, højtpressende stil, siger Bjarki Mar Olafsson.

- Hans spillestil er som en brusende flod. Vandet flyder, og hvis du prøver at blokere det med en sten, så finder vandet bare en anden vej udenom. De vil bare have bolden hele tiden – det handler ikke kun om at holde på den.

Stilen passer godt til klubben

Den spillestil glæder den islandske analytiker sig til at se i FC Barcelona.

- Hans stil passer meget godt i Barcelona. Han kender klubben indefra og ud, og han kan styre gruppen virkelig godt, så jeg kan ikke vendte med at se, hvad han for ud af det der, siger Bjarki Mar Olafsson.

Xavi tilbragte i alt seks år i Qatar og Al-Sadd. Først fire år som spiller, inden han overtog trænerstolen i 2019.

Den 41-årige spanier har skrevet under på en treårig aftale som cheftræner i FC Barcelona, hvor han afløser Ronald Koeman, der blev fyret i slutningen af oktober.

Den tidligere midtbanespiller bliver officielt præsenteret på FC Barcelonas stadion Camp Nou på mandag den 8. november.

Lyn-analyse

- Det har været undervejs i lang, lang tid – siden før ansættelsen af Ronald Koeman som træner. Dengang følte Xavi ikke, at han var klar, og jeg tror, det var en god beslutning at vente.

- Nu har Xavi mulighed for at træde ind på et tidspunkt, hvor det næsten ikke kunne gå værre for Barcelona: Messi er væk, og klubben er i krise både økonomisk og sportsligt.

- Han starter ikke engang på nul, men nærmest i minus. Det kan blive Xavis fordel, for der er ingen forventninger til, at Barca skal vinde mesterskabet eller komme langt i Champions League i denne sæson, siger fodboldekspert Mads Junker.