Diabetes giver Dolberg nyt fuldtidsjob, siger tidligere superligaspiller
- Det ligger hele tiden i baghovedet, siger Anders Egholm, der selv fik selv type 1-diabetes som 24-årig.
Ja, det skal ikke nødvendigvis være sjovt at gå på arbejde, som det i september lød fra landets statsminister, men det var ikke lysten til at trække i arbejdstøjet, den var gal med.
I de seneste uger har den danske landsholdsangriber Kasper Dolberg følt sig ved siden af sig selv, lav på energi.
Den slags sæsonbetinget flid ser man ofte hos teenagere, men sjældent hos toptrænede sportsfolk, og derfor besøgte Dolberg den medicinske stab i Nice for at få et svar.
Mandag kom det så frem, at 24-årige Kasper Dolberg er blevet diagnosticeret med type 1-diabetes, og både visheden og behandlingen har allerede hjulpet den blonde angriber med at få energien tilbage, skrev han selv på Instagram.
Den får han også brug for, for med type 1-diabetes får man samtidig et nyt fuldtidsjob, lyder det fra den tidligere superligaspiller Anders Egholm, der selv fik konstateret diabetes i en alder af 24 år.
Kræver store ændringer
Dengang tog han beskeden som en klassisk fodboldspiller. Videre. Som var sygdommen sammenlignelig med en hævet ankel.
- Jeg tænkte bare, at jeg skulle være klar til at spille om søndagen. Som fodboldspiller lever man fra kamp til kamp, og det skulle ikke ødelægge min fodbold. Der skulle bare være styr over det, siger Anders Egholm.
Det gik dog hurtigt op for ham, at selv om han som professionel fodboldspiller havde en sund livsstil, så ville det kræve ændringer, hvis han skulle holde til det fysiske pres, som jobbet kræver.
Små ofringer, sodavand blev sukkerfrie, slikskålen udtørret, blev alt sammen en del af det regnestykke, som var nødvendigt for at holde motoren velfungerende.
Ikke sagt, at man skal have en matematisk uddannelse for at håndtere diabetes, men det kræver noget tankevirksomhed og struktur, hvis man skal finde den bedste måde at håndtere hverdagen, og det kommer Kasper Dolberg også til at erfare, lyder det fra Anders Egholm.
- Det ligger hele tiden i baghovedet. Man har det med sig hele tiden, og det er et fuldtidsjob at have styr på, så det kræver, at man har struktur i forhold til kamp og træning, siger Anders Egholm.
- Jeg kan godt spise fredagsslik med ungerne eller tage et stykke kage i klubben, men regnestykket skal også gå op.
Skal finde sin egen grænse
Anders Egholm, der fortsatte karrieren indtil sit 35. år, gjorde det, som Kasper Dolberg nu kan se frem til.
Fik styr på rutinerne, lærte sin krop og blodsukker at kende, og så finder man en vej.
På bundlinjen handler det om at præstere, men grænserne er individuelle, og derfor kræver det noget tid, før man finder sit eget niveau, lyder det fra den tidligere superligaspiller.
- Det er så individuelt, og jeg lå personligt altid med et højere blodsukker i de to timer, jeg var på, for sådan præsterede jeg bedst, siger Anders Egholm.
- Jeg prøvede at se det som noget, der skulle være styr på, på samme måde som der er støvler og benskinner i tasken. Det var en kunst at finde det rette niveau, men jeg fik lavet nogle gode rutiner, så jeg ikke følte, at det gik ud over mine præstationer, siger Anders Egholm.
Irriterende som alle andre sygdomme
Selv om karrieren ikke længere kræver, at Anders Egholm er i fysisk form til at okse rundt i 90 minutter, så betyder det ikke, at han slipper for at have et skarpt øje på blodsukkeret.
Type 1-diabetes er kronisk, og nu, hvor alt i verden ikke længere handler om at præstere på banen, så er det mest små momenter i dagligdagen, der kan blive praktiske irritationsmomenter.
- Hvis der er drøn på, og jeg skal præstere, eller er ekstra nervøs, så kan jeg mærke det på mit blodsukker.
- Som med alle kroniske sygdomme er det irriterende at døje med, når man helt lavpraktisk bare gerne vil ligge på stranden i et par badeshorts, at man skal huske at have udstyret med, siger Anders Egholm.