Fodbold

Xavi arver et bipolart hold

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker skriver klummer om fodboldens største højdepunkter i forrige uge. Og så peger han på, hvad denne uge bringer.

Rundens højdepunkt

Utrolige comebacks

Weekenden i LaLiga-land bød på flere fremragende opgør og hele to vilde comebacks.

FC Barcelona bød først mandag officielt Xavi velkommen som ny cheftræner, men nyheden var en uofficiel kendsgerning, inden Blaugrana betrådte græstæppet på Balaidos i Vigo lørdag eftermiddag. Opgøret viste den tidligere midtbanegeneral, hvilke to ansigter hans nye job kan fremvise.

Første halvleg var den bedste, FC Barcelona har spillet i denne sæson, og Celta Vigo var statister i en “klassisk” FC Barcelona-opvisning, hvor kampbolden risikerede en sygemelding for stress efter at være sendt rundt i trekanter mellem udeholdets spillere igen og igen.

Tre smukke scoringer blev det til, og sejrens størrelse lignede det eneste interessante i pausesnakken.

Men, men - værterne gav ikke op, og talismanen Iago Aspas indledte et stort comeback med sin reducering kort inde i anden halvleg, inden han selv fuldendte missionen med sin udlignende scoring i overtiden af kampens overtid. En gigantisk skuffelse afløste den optimisme, som sprudlede ud af catalanerne efter første halvdel, og Xavi fik en tydelig understregning af, hvor porøs hans hjerteklub er lige nu.

FC Barcelona kom glimrende fra start i første halvleg, men Celta Vigo sneg sig langsomt op på dem, hvilket endte med en uafgjort LaLiga-kamp. Video: Caroline Tarrasson

I Valencia har Daniel Wass og holdkammeraterne gjort det til en dyd ikke at give op før sidst sekund af en fodboldkamp.

I forrige hjemmekamp mod Mallorca var Valencia bagud med to mål, da stadionuret rundede det 93. minut. Der var dog tid nok til et comeback i den kamp, og søndag aften gentog de så kunststykket mod mestrene fra Atlético Madrid, der formentlig havde bogført alle tre point, da opgøret gik ind i tillægstiden.

Hugo Duro havde dog andre planer, og to scoringer senere stod Diego Simeone målløs tilbage på trænerbænken og så hans sikre sejr forsvinde op i den spanske aftenhimlen, alt imens Mestalla eksploderede i (endnu) en jubelrus over deres yndlinges mentalitet.

Det ene point efterlader Valencia midt i rækken, men moralen har fået et gevaldigt boost de seneste to uger, og det kan vise sig at være endnu mere værd end en sejr for Bordalas’ mandskab.

Runden sluttede af med en af sæsonens højdepunkter i spansk fodbold, da Sevilla gæstede Benito Villamarin i 'El Gran Derbi' i rundens sidste opgør.

På lydsiden er det den kamp i sæsonen, der når det højeste decibelniveau, men på banen var det et hjemmehold, der blev hæmmet af et tåbeligt rødt kort til Guido Rodriguez i slutsekunderne af første halvleg. Det tillod gæsterne at belejre hjemmeholdets halvdel i anden halvleg, og efter Acunas scoring var udfaldet af det store lokalopgør afgjort.

Med sejren kryber Sevilla igen tæt på toppen i LaLiga, og i en sæson, hvor FC Barcelona er historisk ringe og begge Madrid-klubber kæmper med at finde topniveauet, er Lopeteguis drenge et realistisk bud på en sensationel spansk mester, når vi rammer maj.

Sæsonens tidspunkt taget i betragtning er antallet af disse muskelskader alarmerende

Mads Junker

Rundens skuffelse

Skader

Endnu en weekend af topfodbold er bag os, og endnu engang væltede det ind med skader.

Udviklingen er egentlig logisk, eftersom moderne fodboldspilleres kroppe bliver presset til det yderste på grund af det komprimerede kampprogram.

Ugenligt hører vi trænere, spillere og tidligere aktører kritisere den enorme mængde af kampe, der efterhånden er proppet ind i en sæsons kalender, men tiltagene for at stoppe den voksende lavine udebliver.

I denne uge var det unge spillere som Ansu Fati, Nico Gonzales, Nicola Barella og Arnaut Danjuma, der måtte forlade grønsværen med muskelskader. Sæsonens tidspunkt taget i betragtning er antallet af disse muskelskader alarmerende, eftersom spillernes fysik burde kunne modstå den belastning, de har været udsat for hidtil.

At fodboldspillet er blevet mere tempofyldt og mere dynamisk er uomtvisteligt. Værktøjerne til at “tracke” spillernes fysiske formåen har udviklet sig ditto, og alligevel slår det mig, at spillerne er mere disponeret for skader lige nu, end da jeg selv spillede i 00’erne og 10’erne.

I den periode var der ikke mange redskaber til at holde øje med spillernes “red zone”, ligesom hver eneste træning ikke blev gennemanalyseret i forhold til en spillers fysik. Derimod var det dialogen mellem spiller og fysioterapeut, der dannede grundlaget for vurderingen af en spillers status.

For hvem kender kroppen bedst efter mange år i gamet - digitale målinger eller spillerens erfaring?

Atlético Madrid førte ellers 3-1 over Valencia, men et stærkt comeback de sidste minutter sikrede en uafgjort sejren. Video: Caroline Tarrasson

Jeg kender meget få spillere, der ikke selv kunne mærke og vurdere, hvor tæt man var på diverse muskelskader i lægge og lår, og derved undgik man en masse skader ved at tilrettelægge en opvarmning anderledes eller stå over træningsøvelser, der pressede muskulaturen unødvendigt.

De valg foretages selvsagt stadig i fodboldens verden, men kombinationen af en presset kampkalender og tiltroen til diverse teknologiske hjælpemidler udpiner lige nu sportens vigtigste produkt; spillerne.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge?

Pause

Landsholdsfodbolden indtager den kommende uge fodboldscenen for sidste gang indtil slutningen af marts. Som bekendt er billetten til VM allerede booket for Hjulmands drenge, men om en uge spiller talenterne på U21-landsholdet en vital udekamp mod Tyrkiet i deres jagt på en EM-slutrunde i 2023.

Hvis du er på udkig efter spænding iført den rød/hvide trøje, så sæt kryds i kalenderen klokken 17.30 på tirsdag, når Jesper Amter byder velkommen til landsholdsfodbold på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.