Fodbold

- Det her var en fodboldmæssig nedtur

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft giver karakterer til det danske landshold efter mandagens 2-0-nederlag til Skotland.

Danmark tabte på egne dyder. De dyder, der har skabt så meget i 2021. Et punktum på et år med så mange følelsesmæssige udsving. Det her var en fodboldmæssig nedtur. Et fortjent tab.

Derfor sang de på Hampden Park - det danske landshold fik en syngende lussing mere end de 0-2.

Relationerne var ikkeeksisterende, det kollektive spil blev for ofte til individuelle greb, der kiksede, spillet blev aldrig fastholdt.

Og så det, der nok bekymrer Kasper Hjulmand, der har brugt op mod 50 forskellige spillere i sin tid som landstræner - når harmonikaen bliver trukket helt ud, er der internationale mangler. Bredden er ikke stor nok på det her niveau.

Hjulmand er en flink og klog mand. Havde det her været en kamp om livsvigtige VM-point, havde han formentlig spillet med flere af dem fra stammen.

Nu tog han hensyn til de respektive klubber og selvfølgelig spillerne. For ingen arbejdsgiver synes om at få de ansatte ukampdygtige hjem efter en landsholdssamling.

Yussuf Poulsen og Thomas Delaney var det, man kalder “tvivlsomme” - men havde spillet, tror jeg, hvis det her havde haft betydning.

Tofts karakterbog

Karakterskalaen
 1. 6Høj klasse
 2. 5Klasse
 3. 4Over middel
 4. 3Middel
 5. 2Under middel
 6. 1Ikke så godt
 7. 0Dumpet
 8. UBUden for bedømmelse
 • Kasper Schmeichel

  Målmand

  Ét mål var der før kampen gået ind i denne VM-kval - og det fik hele landet at høre fredag aften mod Færøerne. Ingen kampe er ligegyldige - heller ikke for den danske keeper. Engageret - det gav en advarsel, men minutter efter en klasseredning med venstrefoden. Og stærke indgreb tæt under mål. De to skotske scoringer kunne han ikke klantres for.

  5
 • Andreas Christensen

  Midterforsvarer

  Har endnu ikke kontrakten på plads i Chelsea, men hans spil lægger ikke op til fremtidsnervøsitet. Heller ikke her, selvom han fik den travleste aften i VM-kvalen og ikke nåede sit topniveau. Han og Kjær tog fat i modvinden i 1. halvleg, og efter pausen blev han rykket frem på midtbanen. En rokering, som vi har set tidligere - det gav lidt mere fylde, men ikke afgørende.

  3
 • Simon Kjær

  Midterforsvarer / Kampens spiller

  Årets spiller i min optik. Kaptajnen har aldrig været bedre. Og nærmer sig Peter Schmeichels landskampsrekord på 129. Kjær har 119 og med lidt tur i den slår han den rekord næste år. Stærke indgreb som så tit og med stort overblik, når han repræsenterede restforsvaret. En landskamp, hvor han spillede med noget nær verdensklasse på trods af 0-2. Et fantastisk år for Kjær.

  5
 • Jannik Vestergaard

  Midterforsvarer

  Tilbage på holdet i tremandsforsvaret. En vild sæson med fast plads på EM-holdet og storskifte til Leicester. Indledte med et par fejlafleveringer, så kom nogle gode duelindgreb i en travl periode i 1. halvleg. Overbebyrdet, fordi for meget blev tabt for hurtigt på midtbanen, og så skulle den midterste trio ustandseligt på arbejde. 

  3
 • Joakim Mæhle

  Wingback

  Kometen, der er i konstant fart. Det er altså bare lidt over et år siden, han kom ind på holdet og er blevet kult og førstenævner i fansangene. Forsøgte med sin dynamik, men som i Parken forleden savner han et godt makkerskab på venstrekanten. Overlappene fik ikke effekt og langsomt mistede ballonen luft. Afsluttede aftenen med en pænt stor scoringsmulighed, men fik ikke ram på kuglen.

  3
 • Rasmus Nissen Kristensen

  Wingback

  Fik en halvleg mod Færøerne i september, men hans spil i Red Bull Salzburg gjorde ham landsholds- og måske VM-egnet. Men ikke i Glasgow. Det kneb med timingen. Og for mange personlige fejl. 

  2
 • Daniel Wass

  Midtbanespiller

  Har nu fået mere stationær plads på midtbanen - en plads, han søgte med jævne mellemrum fra sin højrekant tidligere. Tilbød sig flittigt og var bedst i pladsskiftene med Jønsson. Havde en god afslutning i første halvleg, men tydeligt at relationerne med hans nye sidekammerat ikke var på plads.

  3
 • Jens Jønsson

  Midtbanespiller

  Tre indhop i sine fire landskampe. Han skal vise sig VM-frem, hver gang Hjulmand kalder. Det blev ikke her. Det var, som om det gik for hurtigt for ham, og det kneb med timingen både i hans indgreb og positioner. Skiftet ud efter 55 minutter til fordel for Jens Stage.

  1
 • Jacob Bruun Larsen

  Kantspiller

  En 1. halvleg, der ikke bragte ham nærmere en VM-billet. For lidt spræl i en mod en, for mange forkerte beslutninger og en for lang periode, hvor hans bevægelser (løb) var i middelklasse tempo.

  1
 • Andreas Skov Olsen

  Kantspiller

  For lidt spilletid i Bologna kan flytte ham væk - også på landsholdet, selvom han har været inde i en god periode i nationaltrøjen. Her var der for få direkte udfordringer, det blev for vagt og for uforløst. I 1. halvleg. Der kom langt mere Skov Olsen over ham efter pausen og skal roses for nogle ok tilbageløb i nogle situationer.

  3
 • Andreas Cornelius

  Angriber

  En krævende opgave hele tiden at skulle slås om erobring af bolden, fordi afleveringerne mere blev til dueller med skotterne end til at arbejde videre med. Det blev mere fysik end boldspil.

  2
 • Pione Sisto

  Indskifter

  Et frisk indhop med tilløb til eksplosioner, og kan han tilføje noget mere fra Sisto-storhedsperioden, er han velkommen igen. Fordi holdet i den grad mangler udfordrende spillere. Var ok til at holde fast i bolden modsat flere andre. Men også så meget, at han blev starten på optakten til det andet skotske mål. 

  3
 • Jens Stage

  Indskifter

  Debutant nummer 20 under Hjulmand (Mikael Uhre blev nummer 21). Mere fart til midtbanen end Jønsson, men der er stadig et stykke vej fra FCK og Superligaen til tempoet her. Men det var et ok indhop. 

  3
 • Kasper Hjulmand

  Landstræner

  Så mange afbud, så mange ændringer - det skulle gå ud over relationerne. Og den generelle kvalitet. Hans hovedbrud er nu, hvor stærk bredden egentlig er. Hans og holdets år har været en succes, men det her var et øjebliksbillede af nedtur. 

  3