- Det er dybt problematisk. FIFA er forpligtet til at reagere

Analytikeren Stanis Elsborg fra Play the Game kræver handling fra Fifa efter kritisk rapport fra Amnesty.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) skal presse VM-værten Qatar til at forbedre forholdene for landets migrantarbejdere.

Det mener senioranalytiker hos Play the Game Stanis Elsborg, efter at menneskerettighedsorganisationen Amnesty International tirsdag har fremlagt en kritisk rapport om Qatar.

Selv om Qatar har indført nye love, så konkluderer rapporten, at udnyttelsen af VM-værtens migrantarbejdere fortsætter. Fremskridtet er det seneste år stagneret, skriver Amnesty.

- Fifa må tage det til efterretning og begynde at handle på det, siger Stanis Elsborg.

- Det er stærkt bekymrende, at den fremgang, der har været snakket og talt så meget om i Qatar, nu er stagneret. Det er dybt problematisk. Fifa er forpligtet til at reagere, mener analytikeren.

Qatar har på papiret ophævet det såkaldte kafala-system, der var med til at stavnsbinde migrantarbejdere til arbejdsgiverne.

Systemet betød, at migrantarbejderne skulle aflevere deres pas og spørge arbejdsgiveren om lov til at skifte job.

VM-værten har også oprettet retsinstanser, der skal sikre retfærdighed, hvis migrantarbejdere bliver udnyttet.

Amnesty mener dog, at myndighederne er for slappe til at håndhæve lovene.

DIG og DBU skal lægge pres

Dansk Boldspil-Union (DBU) og Danmarks Idrætsforbund (DIF) har længe været optaget af migrantarbejdernes forhold i Qatar, og Stanis Elsborg opfordrer dem til at holde fast.

- DIF og DBU skal fortsætte med at lægge pres på Qatar og Fifa, og så må man nok også snart indse, at de store forhåbninger om, at man kunne revolutionere samfundet i Qatar nok ikke kommer til at ske.

- Nu er der kun et år til VM, og i det år skal man gøre, hvad man kan.

- Vi ved, at DBU har haft møder med Fifa og folk fra Qatar, hvor DBU har fået positive tilkendegivelser omkring mærkbare forandringer.

- Det er vigtigt, at DBU handler på det og får tjekket op på udmeldingerne fra Qatar og sammenholder med det, som Amnesty nu melder ud, siger Stanis Elsborg.

Selv om Amnesty-rapporten tegner et dystert billede, så anerkender analytikeren fra Play the Game, at Qatar i det mindste på papiret har afskaffet kafala-systemet.

- Det er revolutionerende på de kanter.

- Men det er dybt beklageligt, at man ikke er kommet længere, 11 år efter at Qatar fik tildelt VM.

- Man er tydeligvis kommet for sent i gang med det arbejde, der skulle gøres for, at det kunne rykke ordentligt i Qatar. Det kan ikke være tilfredsstillende for Fifa, siger Stanis Elsborg.