Rapport: Fremskridt i Qatar er gået i stå

Qatar er for slap til at håndhæve nye love, der skal forbedre forhold for migrantarbejdere, mener Amnesty.

Fremskridtene for migrantarbejderne i Qatar, der næste år er vært for VM i fodbold, er det seneste år stagneret.

Det konkluderer en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

Selv om Qatar har indført en række lovændringer, der på papiret forbedrer arbejdsforholdene, så konkluderer rapporten, at migrantarbejdernes hverdag ofte ikke er blevet bedre.

Programdirektør hos Amnesty kræver på organisationens hjemmeside handling.

- Myndighedernes tilsyneladende selvtilfredshed efterlader tusinder af migrantarbejdere i fortsat risiko for at blive udnyttet af skruppelløse arbejdsgivere, siger Mark Dummet.

- Mange arbejdere har stadig problemer med at få deres løn og har stadig ikke mulighed for at skifte job.

- De har ringe håb om at opnå kompensation eller retfærdighed. Efter VM vil skæbnen for de migrantarbejdere, som fortsætter i Qatar, være endnu mere usikker, siger programdirektøren.

Qatar har ophævet det såkaldte kafala-system, der var med til at stavnsbinde migrantarbejdere til arbejdsgiverne. Systemet betød, at migrantarbejderne skulle aflevere deres pas og spørge arbejdsgiveren om lov til at skifte job.

VM-værten har også oprettet retsinstanser, der skal sikre retfærdighed, hvis migrantarbejdere bliver udnyttet.

Amnesty mener dog, at myndighederne er for slappe til at håndhæve lovene og konkluderer i stedet, at udnyttelsen fortsætter.

Der har de senere år frem mod fodbold-VM været stort fokus på Qatars behandling af landets migrantarbejdere, da flere tusinde har mistet livet, mens de har været i Qatar.