Fodbold

Barcelonas danske kat skal overleve endnu et trænerskifte

Danmarks landsholdsangriber Martin Braithwaite bliver på ny rygtet væk fra FC Barcelona, hvor spekulationerne om erstatninger er talrige.

Zlatan Ibrahimovic omtaler ofte sig selv som en løve, Radamel Falcao bliver kaldt ”El Tigre” (Tigeren), mens Lionel Messi går under øgenavnet ’Loppen’ i Argentina.

Hvis Martin Braithwaite var et dyr, ville han nok være en kat.

- Om Katten hedder det, at den har ni Liv.

Sådan lyder det gamle ordsprog, der også findes i den ældste engelske ordsprogssamling fra 1546, om det adrætte dyr, der ofte klarer sig ud af farlige situationer med sin imponerende kropskontrol og undvigemanøvrer.

Flere gange har man kunne læse Martin Braithwaites dødsdom som FC Barcelona-spiller i medierne i løbet af danskerens ophold på et år og ni måneder i en af verdens største klubber.

Trods mange rygter undgår Braithwaite hver gang et salg eller en lejeaftale, og en ny overlevelsesaktion kan være nært forestående.

Det store spanske dagblad El País har beskrevet, at FC Barcelonas danske landsholdsangriber kan blive en brik i et større transferpuslespil denne vinter. FC Barcelonas præsident, Joan Laporta, ønsker at tilfredsstille sin nye cheftræner, Xavi, og har bekendtgjort, at Barca har mulighed for at hente tre nye spillere i transfervinduet til januar.

På grund af FC Barcelonas pressede økonomi vil det dog også kræve et adiós - eller adéu, som man siger i Catalonien – til nogle spillere i den eksisterende trup. Udover Braithwaite er Philippe Coutinho, Neto, Samuel Umtiti og Luuk de Jong også placeret på dørtærsklen, melder avisen.

Endnu et trænerskifte skaber uvished

Det er mere end to og en halv måned siden, at Braithwaite sidst var i aktion på en fodboldbane. Det var 29. august, hvor danskeren i ligakampen mod Getafe på Camp Nou blev skadet i sit venstre knæ. Siden er Braithwaite blevet opereret, og FC Barcelona har byttet ud på trænerposten for tredje gang i danskerens Barcelona-tid.

Vestjyden blev hentet til storklubben som en nødløsning i februar 2020 under Quique Sétien, der ofte anvendte Braithwaite. Danskeren modbeviste skeptikerne og overlevede i klubben modsat træneren, og også hos efterfølgeren Ronald Koeman fik Braithwaite en del tillid.

Nu er Xavi kommet til sammen med den uvished, der klæber sig til et trænerskifte.

Skader er aldrig belejlige, men timingen er slem i tilfældet med Braithwaite, der kun har kunne hilse på sin nye træner på træningsanlægget Ciutat Esportiva uden at kunne vise sine fodboldkvaliteter frem. Og der kommer til at gå noget tid, før det kommer til at ske.

Braithwaite udtalte sig om sin skade på et web-seminar i Lissabon i begyndelsen af november, hvor han kom haltende ind på scenen og fortalte, at prognosen for en tilbagevenden var halvanden til to måneder – altså tidligst et comeback omkring juletid.

- Det handler mere om, hvordan jeg kommer tilbage. Det er det vigtigste, fordi hvis du kommer tilbage i dårlig form, så er det ligegyldigt. Det handler om den forskel, du kan bringe, når du er tilbage. Selvfølgelig er det frustrerende, specielt når du ser, at dit hold har brug for dig og ikke præsterer, så vil du gerne hjælpe dit hold.

- Det er en del af livet og ikke noget, jeg kan kontrollere. Det eneste, jeg kan gøre, er at tage kontrol over, hvad jeg gør hver dag, og det er det, jeg gør, sagde Martin Braithwaite, der også fortalte, hvordan det havde været en af de største velsignelser i livet at brække benet som 18-årig, da det fik ham til at grave dybere i sig selv, studere sindet og definere sine karriemål, og hvad der skulle til for at opnå dem.

Martin Braithwaite

  • 30 år (5. juni 1991)
  • Danmark, 56 landskampe, 10 mål
  • FC Barcelona, 56 kampe, 10 mål
  • Tidligere klubber i seniorkarrieren: Leganés, Bordeaux, Middlesbrough, Toulouse, Esbjerg.

Braithwaite sagde også, at han ser sig selv som en maskine, der hver tiende år har brug for en opdatering, og det var sådan denne skade skulle ses: Som en ’software-opdatering’.

I pausen af El Clásico, arvefjendeopgøret mellem FC Barcelona og Real Madrid 24. oktober, gav den skadede FC Barcelona-spiller også et bemærkelsesværdigt interview på sidelinjen til mine kolleger Jesper Amter og Mads Junker, hvor han fortalte dem, at han var taknemlig for skaden, og at ’den Martin Braithwaite, der blev skadet, er død’.

Lige nu er Martin Braithwaite ramt af en længerevarende knæskade, men han besøgte kort TV 2-studiet i pausen. Video: Caroline Tarrasson

Braithwaite kan blive offer for selvransagelse

Som en forslået kat slikker danskeren sårene på sin længste skade i karrieren med optimisme tilsat sin efterhånden velkendte, motivationsfyldte Braithwaite-brandtale.

Netop den evne til at lægge en positiv forbinding om en kritisk situation kan blive tiltrængt.

For resten af året har alle hans konkurrenter til de offensive pladser muligheden for at overbevise Xavi – og det afgørende spørgsmål er, hvordan den nye træner ser på Braithwaite?

Når en ny træner tager over, ser man ofte spillere i periferien af startopstillingen få chancen eller omvendt få besked på, at de nok skal se sig om efter noget andet. Her kan der være grund til at frygte det sidste for danskerens vedkommende.

Xavi vil sætte sit præg på holdet, hvor det afgørende er sejre: ’Barcelona skal vinde hver gang’, som den nye chef udtalte til sin præsentation.

Det handler dog også om en genrejsning af klubbens identitet, om spillestil og Barcelona-DNA, hvor det alt andet lige vil være en større succeshistorie for Xavi, hvis han får en af ’sine egne’ til at blive en succeshistorie frem for at få den nu 30-årige danske ’nødløsning’ til at blomstre.

Det vil i hvert fald være et tydeligere mærkat på, at Xavi gør noget nyt i klubbens selvransagelse og viser evner i forhold til at hente de rigtige spillere ind. Og de ’Xavi-opfindelser’, kan man kalde dem, kan komme både inde- og udefra.

Talenter og større stjerner lurer i kulissen

Hvis vi begynder indefra ved vi, at Xavi kender klubbens verdensberømte ungdomsafdeling, La Masia, bedre end de fleste, da han selv begyndte i FC Barcelona som U12-spiller.

Det første Xavi gjorde, da han landede i Barcelona, var også at tage ud og se klubbens reservehold, FC Barcelona B, spille mod Atlético Madrids ditto, da han ønsker at være fuldt opdateret på klubbens mange talenter.

Flere af dem har også på grund af FC Barcelonas store problemer med skader haft mulighed for at træne med førsteholdet på det seneste.

- Xavi fortsætter med at se klubbens unge spillere an, lød overskriften i sidste uge i den Barcelona-baserede sportsavis Mundo Deportivo, efter i alt syv spillere fra Juvenil A, klubbens ungdomshold, samt en håndfuld B-holdsspillere trænede med det bedste mandskab.

Flere af talenterne har været offensive spillere som teenagerne Abde (kantspilleren, der fik sin debut lige efter Ronald Koemans fyring) og Jordi Escobar, B-holdsangriberen, der er blevet kaldt for ’den spanske Lewandowski’.

Spillere med potentiale - ikke mindst i forhold til videresalg.

Og spillere til Braithwaites position på fløjen eller som forreste angriber. Ifølge de spanske medier er Xavis ønsker til forstærkninger også særligt møntet på offensiven.

For selv om der har væres ’Alvesmanía’ i Barcelona efter tilføjelsen af den brasilianske veteran Dani Alves på højre back, så bliver flere spillere sat i forbindelse med et skifte til FC Barcelona til januar.

Inden for den seneste uge har Mundo Deportivo fremvist forsider med Xavis ønsker om en kantspiller. Her nævnes de spanske landsholdsspillere Dani Olmo og Ferran Torres, og på det seneste har der også været rygter om den engelske landsholdsangriber Raheem Sterling, der kun har spillet tre kampe fra start i Premier League i denne sæson hos Manchester City.

Sterling har været et transferemne siden i sommer, men nu melder den britiske avis The Times, at englænderen er åben for at skifte til FC Barcelona på en lejeaftale, hvis han frem mod nytår fortsat sidder meget på bænken i det engelske.

Lejeaftaler (med potentielle købsoptioner) kan meget vel blive aktuelle, da Barcelona fortsat skal gå balancegangen mellem ambitioner om forstærkninger og regulativerne om løngrænser og Financial Fair Play.

Listen med offensive spillere, der har været rygtet til FC Barcelona efter Xavis ankomst, er i øvrigt meget længere og tæller også spillere som stjernefrøene Fábio Carvalho (Fulham) og Karim Adeyemi (Red Bull Salzburg).

Faktisk har Cristiano Ronaldo også været nævnt af den tidligere præsidentkandidat Toni Freixa, der udtalte, at ’hvis der skulle være et øjeblik for sådan en galskab, så var det nu’.

Nuvel, meget bliver ved overskrifterne – aviserne skal jo også sælges på Ramblaen. Fælles for alle rygterne er det dog, at det enten er større stjerner eller mere salgbare investeringer end Martin Braithwaite.

Hvor mange liv har den danske kat?

Danskeren har dog gang på gang modbevist tvivlerne, og det er også væsentligt at have for øje, at Braithwaite også kan profitere af, at andre offensive spillere i den nuværende trup kan sælges eller lejes ud til januar.

Den hollandske Koeman-erhvervelse Luuk de Jong bliver rygtet væk fra Barcelona igen, selv om Sevilla har afvist ham som et emne denne vinter, Ousmane Dembélé har kontraktudløb til sommer og kan frit forhandle med andre klubber til januar, mens en spiller som Philippe Coutinho får en ny ’sidste chance’ for at bevise sig, lyder meldingen fra Catalonien.

Og så er Sergio ’Kun’ Agüeros fremtid i øvrigt omgærdet af enorm tvivl. Rygterne har lydt på et muligt karrierestop på grund af hjerteproblemer, selv om den argentinske angriber selv har nedtonet bekymringerne og meldt ud, at han ser positivt på fremtiden.

Det samme gør Barcelonas danske kat, der har sat kløerne i en fortsættelse af sin karriere på Europas største fodboldstadion, Camp Nou, selv om modgangen kan mærkes lige nu.

- Det er en del af livet, ikke kun at være atlet, at nogle gange bliver du mødt af udfordringer, og det handler om at gøre dem til muligheder for at vokse. Det er sådan, jeg ser på det. Det er bare en mulighed for mig til at vokse. Det er sådan, jeg tilgår alt i mit liv, siger Martin Braithwaite.

Det er i øvrigt ikke alle steder i verden, at udsagnet om katten er enslydende. I Spanien siger ordsproget, at katten har syv – og ikke ni - liv.

Spørgsmålet er, hvor mange Braithwaite har tilbage i FC Barcelona?

Afstemning

Hvor længe bliver Martin Braithwaite i FC Barcelona?