Fodbold

Én spiller kan få det svært i Xavi-debut, vurderer ekspert

Xavis debut som FC Barcelona-træner kan betyde flere ændringer, vurderer TV 2 SPORTs fodboldekspert.

Det 41-årige FC Barcelona-ikon Xavi står lørdag aften på sidelinjen for første gang, når han skal forsøge at guide sin hjerteklub til en sejr i hjemmebanekampen mod rivalerne fra Espanyol.

Mange har øjnene rettet mod kampen i Barcelona i kraft af Xavis debut. En af dem, der ser frem til opgøret, er TV 2 SPORTs fodboldekspert Andreas Laudrup, som har kigget ekstra godt på, hvad vi kan forvente af Barcelona og den nye træner.

- Xavi er en person, som næsten er skabt til at være træner for Barcelona, og derfor glæder jeg mig helt vildt til at se, hvad han på meget kort tid har fået implementeret, siger Andreas Laudrup, der kalder Xavi for ”en fodboldnørd”.

Den spiller, der skal lægge sit spil mest om, er en som Frenkie de Jong

Andreas Laudrup

Bolden er den største gave

Men hvad kan vi så forvente af fodboldnørden i aftenens lokalbrag mod Espanyol? Ifølge Andreas Laudrup bliver det først og fremmest et Barcelona-mandskab, der kommer med fornyet energi og en ny tro på tingene.

Andreas Laudrup regner med, at Xavi Hernández vil ”spille det sikre” og stille op i en 4-3-3-formation, når Barcelona og Espanyol mødes for 173. gang i LaLiga-historien. I forhold til det spillemæssige bliver det et Barcelona-hold, som vil have fat i kuglen.

- Han har tidligere udtalt, at han led som spiller, når han ikke havde bolden ved fødderne, men han lider endnu mere, når hans hold ikke har bolden. Vi kommer til at se et hold, der vil stordominere possession-delen.

- Noget af det, vi vil se i dag, er, at man vil gøre banen så stor som overhovedet mulig og så prøve at få iscenesat sine tre centrale midtbanespillere til at dominere spillet.

Xavi har overtaget tøjlerne i FC Barcelona, efter at Ronald Koeman blev fyret i slutningen af oktober. Den nytiltrådte træner har tidligere stået i spidsen for Al Sadd fra Qatar, som han var træner for indtil for ganske få uger siden. Og netop tiden i Qatar kan give en indikation af, hvordan Xavis Barcelona kan komme til at se ud.

- Han har sagt, at spillerne i Qatar følte, de havde en bombe på fødderne, hver gang de modtog bolden, hvor man i stedet for skal se bolden som den største gave. Det tror jeg også, at, han vil have, smitter af på spillerne i Barcelona, fordi de skal være vant til at have bolden, og det skal være en gave at have bolden på fødderne.

Stjerne skal lægge sit spil om under Xavi

Grundet mange spilleres landsholdstjeneste har Xavi ikke haft meget tid på træningsbanen med sine spillere, hvor hele truppen har været samlet. Det bliver afgørende for Barcelona, hvilke spillerne Xavi vælger til opgøret, og Andreas Laudrup ser meget frem til at se, hvilke spillertyper som den nyudklækkede Barcelona-træner sætter ind i startopstillingen.

For det hurtige pasningsspil er centralt for Xavi, og det kan ende med at koste for den hollandske FC Barcelona-stjerne Frenkie de Jong.

- Vi kan referere til tiki-taka-perioden, hvor man spiller på en eller to berøringer. Det er også det, der er afgørende for Xavi, og der synes jeg, at de Jong har en tendens til at spille med for mange berøringer.

- Hans position er også svær at definere på en fodboldbane, for han scorer ikke mange mål, så han er ikke en offensiv midtbane og defensiv midtbane har han heller ikke vist sig at være den stærkeste spiller, der er der. Så den spiller, der skal lægge sit spil mest om, er en som Frenkie de Jong, fordi han skal begynde at spille hurtigere, end han måske har været vant til, vurderer han.

Andreas Laudrup har i optakten til Xavi-debuten kigget på en række kampe, hvor Barcelona-legenden har stået i spidsen for Al Sadd. Her hæfter han sig særligt ved, at Xavis Al Sadd og Barcelonas B-hold spiller på samme måde.

- Så min hypotese er lidt, at ungdomsafdelingen og B-holdet har spillet på den måde, Xavi gerne vil spille på. Det har bare været førsteholdet, som ikke har haft spillerne til det, eller at træneren ikke har ønsket at spille på den måde. Så jeg tror, at nogle af de spillere, der kommer op fra B-holdet vil have nemmere ved at gå til Xavis spillestil, end nogle af dem, der har været i førsteholdstruppen i lang tid.

Kampen på Camp Nou mellem FC Barcelona og Espanyol kan ses på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY kl. 21.00 med optakt og stort fokus på Xavi fra kl. 20.30.