VM fodbold

DBU har fokus på andet end fodbold i VM-forberedelser

De kritiske forhold i Qatar fylder meget i DBU's forberedelser til VM i fodbold, der begynder om et år.

Søndag går nedtællingen til fodbold-VM i Qatar ind i den sidste fase.

Her er der præcis et år til, at åbningskampen bliver fløjtet i gang. 13 lande har allerede sikret sig deltagelse ved verdensmesterskaberne og kan dermed begynde at forberede sig på at skulle afsted.

Et af dem er Danmark, men i Dansk Boldspil-Union (DBU) har man i flere år forberedt turen til Qatar i slutningen af 2022. Forberedelserne har dog ikke handlet ret meget om fodbold, men mere om de kritiske forhold for arbejds- og menneskerettigheder i værtslandet.

- Vi har været dernede flere gange, og vi har haft det, vi kalder kritisk dialog med forskellige parter, fordi det bekymrer os, at der er nogle ting, der ikke går i den retning, som det burde, og som adskiller sig fra det, vi hører, når vi snakker med Qatar, siger DBU-direktør Jakob Jensen.

Arbejdet er i gang

Forholdene i Qatar og det, at adskillige migrantarbejdere i landet er døde i forbindelse med forberedelserne til slutrunden, har rejst diskussioner om mulig boykot af VM i flere lande. Også i Danmark.

Det danske landshold boykotter ikke VM, og det er der indtil videre heller ikke andre, der har valgt at gøre, men Jakob Jensen mener, at man som deltagende land har en forpligtelse til at løfte pegefingeren.

- Når vi nu kvalificerede os som det tredje land i verden, så har vi et særligt ansvar for at sætte fokus på problematikkerne og gøre, hvad vi kan, for at forbedre migrantarbejderes vilkår i Qatar, siger DBU-direktøren.

VM-kvalifikationen er langtfra slut. Først i april 2022 bliver der trukket lod til grupperne ved slutrunden, og derfor ved danskerne endnu ikke, hvem de skal møde og hvor.

Af samme grund kan DBU heller ikke begynde at booke hoteller og få styr på andre praktiske forhold, men det betyder ikke, at forberedelserne angående den slags ikke er i gang.

- Vi har været i gang i noget tid. Jesper Møller (DBU-formand, red.) har eksempelvis flere gange skrevet til FIFA angående de hoteller, der skal bruges som lejr for holdene, om hvorvidt det er steder, hvor der har været gode forhold for arbejderne.

- Så arbejdet er i gang, og det handler jo både om at sikre, at landsholdet får de bedste rammer og betingelser for at kunne præstere, samtidig med at det skal være steder, hvor vi kan være sikre på, at tingene er foregået ordentligt i forhold til arbejdsmiljø og rettigheder.

- Vi har en dialog kørende med nogle fagforbund og folk, der ved, hvordan det foregår dernede, og i december har vi en rejse derned, hvor vi også skal drøfte de her forhold med forskellige leverandører, siger Jakob Jensen.

Den enkeltes valg

I DBU kan man allerede mærke interessen for at komme til Qatar og følge landsholdet, men Jakob Jensen forventer, at den bliver endnu større, når først der er blevet trukket lod til VM-grupperne, og Danmarks kampe er på plads.

Onsdag meldte DBU ud, at man på grund af de problematiske forhold i Qatar vil minimere rejseaktiviteterne "kraftigt", ligesom unionens sponsorer ikke vil lave kommercielle aktiviteter i landet.

Men DBU kommer ikke til at opfordre danskerne til at blive væk fra VM.

- Det er den enkeltes valg. Hvis folk tager til Qatar, skal vi nok hjælpe dem med informationer, så de kan rejse afsted på et oplyst grundlag, siger Jakob Jensen.

- Vi kommer også til at arrangere store fodboldfester i Danmark, så man behøver ikke at rejse til Qatar for at følge landsholdet.

Mens DBU altså ikke fraråder folk at tage til VM, så kommer fodboldunionen ikke til at stable fanarrangementer på benene i Qatar.

VM spilles fra 21. november til 18. december.