VM fodbold

Et år til VM: Qatar indleder slutspurt i forberedelser

Qatar er ved at være klar til at afholde VM, der for første gang skal spilles i slutningen af et år.

Søndag er der præcis 365 dage til, at den første kamp ved næste års VM i fodbold 2022 i Qatar bliver fløjtet i gang.

21. november 2022 lyder startskuddet til en slutrunde, der af flere grunde er kontroversiel.

Dels på grund af de mange anklager om korruption i forbindelse med tildelingen af værtskabet, dels på grund af den massive kritik af arbejds- og menneskerettighedsforholdene i Qatar, der i flere lande har sat gang i diskussioner om mulig boykot.

Og så bliver VM i Qatar, der langtfra er kendt som en fodboldnation, på grund af de meget høje temperaturer i landet om sommeren også det første verdensmesterskab, som bliver afholdt i slutningen af et kalenderår - cirka midtvejs i klubsæsonen.

Det betyder dog ikke, at spillerne kommer til at have lange underbukser og handsker på. I november og december når termometeret i gennemsnit op på mellem 25 og 32 grader i dagtimerne i Qatar, som er det mindste land nogensinde, der afholder VM.

Arenaerne er færdig

Det gør, at det rent logistisk bliver et VM, der er til at overskue for dem, der vil være til stede i Qatar under slutrunden. Alle VM-stadioner ligger i eller tæt på hovedstaden Doha.

Den længste afstand mellem to stadioner er på cirka 70 kilometer, så fans får gode muligheder for eventuelt at kunne se flere kampe på én dag forskellige steder.

Der er til lejligheden blevet bygget syv nye stadioner, mens et ottende er blevet renoveret og opskaleret til VM. Det er blandt andet i forbindelse med disse byggerier, at adskillige migrantarbejdere har mistet livet de seneste år.

De fleste af de nye arenaer står her et år før VM færdige. Dem, der ikke gør, åbner efter planen inden udgangen af 2021.

Stadionerne vil kunne huse mellem 40.000 og 80.000 tilskuere. Det største, Lusail Stadium, lægger græs til VM-finalen 18. december 2022.

Sidste hold findes i juni

Mens VM i Qatar bryder mange traditioner, så bliver det stadig med 32 deltagere. Det er dog sidste gang, inden verdensmesterskaberne fra 2026 bliver udvidet til at inkludere 48 nationer.

Næsten halvdelen af deltagerne til næste års slutrunde er fundet. 13 lande er allerede kvalificeret, herunder Danmark, som efter en suveræn kvalifikation sikrede VM-billetten i oktober som det blot tredje land.

Først i juni bliver de to sidste VM-deltagere fundet, men allerede 1. april bliver der trukket lod til grupperne ved slutrunden. Blandt andet derfor er billetsalget til VM-kampene heller ikke begyndt endnu.

VM i Qatar bliver det 22. verdensmesterskab i regi af Det Internationale Fodboldforbund (Fifa). Det første blev afholdt i 1930.

Frankrig er forsvarende verdensmester.