Fodbold

Qatars VM-chef besvarer dansk kritik

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt er på besøg i Qatar for at blive klogere på tingenes tilstand et år inden VM-slutrunden i ørkenstaten.

VM-slutrunden i Qatar i 2022 nærmer sig med hastige skridt.

Søndag markerede, at der blot er et enkelt år tilbage, før åbningskampen ved VM bliver spillet mandag den 21. november 2022.

DBU har efter landsholdets succesfulde kvalifikation til slutrunden intensiveret presset på Qatar. DBU’s direktør, Jakob Jensen, sagde tilbage i oktober, at Danmark er forpligtet til at intensivere presset på Qatar som følge af at være tidligt kvalificeret nation til VM.

DBU har holdt møder med de resterende nordiske lande, konfereret med Amnesty Internaional, været på besøg i Qatar, og seneste tiltag kom, da de kunne fortælle, at sponsorerne Danske Spil og Arbejdernes Landsbank har indvilliget i at fjerne deres navn fra landsholdets træningstøj til fordel for Qatar-kritiske budskaber.

Den danske kritik frem mod VM har skabt opmærksomhed uden for landets grænser. Det store britiske medie Sky News har i weekenden været i kontakt med både DBU og Qatars VM-arrangører.

Når vi taler med de her migrantarbejdere, siger mange af dem til os, de er glade for deres arbejde

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt

Sky News’ Tom Parmenter stillede Nasser al Khater, chef for Qatars VM-komité, følgende spørgsmål:

Af de hold, der har kvalificeret sig til VM, er der allerede nationer, der har lavet statements omkring vigtigheden af menneskerettigheder. Vi har talt med formanden for DBU, som, jeg ved, har været i kontakt med jer. Hvor modtagelige vil VM-arrangørerne være over for spillere og hold, der gerne vil slå et slag for menneskerettigheder?

- Vi inviterede dem til at se forholdende ved selvsyn og se på de fremskridt, der er sket på ti år. Mange af dem anerkender fremskridtene og glæder sig over at se, hvor meget der er sket på de ti år. Og som jeg tidligere har sagt, så har man ret til at have sin egen holdning.

- Det er bare vigtigt, man når frem til den holdning på et oplyst grundlag. Oplysninger, vi kan vise dem og dele med dem. Og det er, hvad der er vigtigt for os. At der ikke bliver dannet holdninger på baggrund af nyheder, siger Nasser al Khater.

Dansk korrespondent på besøg i Qatar

I forbindelse med at der er et år tilbage, før VM-slutrunden bliver sat i gang, har TV 2 sendt korrespondent Rasmus Tantholdt til Qatar for at blive klogere på tingenes tilstand.

Amnesty International udgav nemlig en kedelig rapport i sidste uge. Her fremgik det, at fremskridtene i Qatar er gået i stå.

Selv om Qatar har indført en række lovændringer, der på papiret forbedrer arbejdsforholdene, så konkluderer rapporten, at migrantarbejdernes hverdag ofte ikke er blevet bedre.

Samme konklusion har Rasmus Tantholdt efter besøget i Qatar.

- Hvis man sammenligner med for ti år siden, hvor Qatar fik værtskabet og begyndte at bygge infrastrukturen til VM, så ser det bedre ud. Der er blevet ændret nogle love. Eksempelvis kan en migrantarbejder nu selv bestemme, om han vil skifte arbejdsgiver. Han kan selv bestemme, om han gerne vil sige op og rejse hjem til sit hjemland. I hvert fald på papiret.

- Amnesty International har været ude i en ny rapport og konstatere, at det kun er på papiret. Det er ofte ikke realiteten her i Qatar ti år efter, man begyndte at bygge infrastrukturen og de otte stadions til det her VM. Så nej, alting er slet ikke i orden med arbejdsforholdene her et år inden åbningskampen.

Migrantarbejdere er bange for at miste muligheden i fremtiden

Rasmus Tantholdt har brugt sit besøg på at tale med de lokalemigrantarbejdere.

Og selvom forholdene ikke er gode, så har de faktisk et opråb til den kritiske omverden.

- Det er en situation, hvor vi stadig har migrantarbejdere, der dør af det her arbejde. De arbejder i meget, meget høje temperaturer om sommeren, og de får stadigvæk en meget, meget lav løn. Men når vi taler med de her migrantarbejdere, så er det vigtigt at tage med, at mange at dem siger til os, de er glade for deres arbejde. Det er langt bedre arbejdsforhold, end de kunne få i Bangladesh, Filippinerne, Nepal eller hvor de nu kommer fra.

- Nogle siger endda til os, ”vil I ikke godt lade være med at rapportere så kritisk om vores arbejdsforhold. Vi er bange for, vi ikke kan få den mulighed i fremtiden, hvis I bliver ved”, lyder det fra Rasmus Tantholdt.

VM i Qatar bliver afholdt fra mandag den 21. november til til søndag den 18. december 2022.

Danmark er lige nu ét af 13 hold, der er klar til VM. Få overblikket her.