Fodbold

Vanvittige oplevelser får dansk Milan-målmand til at drømme stort

Det danske målmandstalent Andreas Jungdal har momentum og rider på en bølge af begejstring og nye indtryk i en af verdens største fodboldklubber.

Fremtiden ser lys og lovende ud for den 19-årige dansker Andreas Jungdal, der er på kontrakt i den italienske storklub AC Milan.

Jungdal blev i sommer rykket fast op i førsteholdstruppen og tidligere i år fik han tilmed forlænget sin kontrakt, så den løber til 2024.

- Alt i alt har det været pissefedt. Jeg er virkelig glad for den situation, jeg står i lige nu, og der er virkelig sket meget siden sommerferien, fortæller Andreas Jungdal over en lidt skrattende videoforbindelse fra Milano.

Han er netop ankommet til Milanello, AC Milans sagnomspundne træningsanlæg, der er kendt for at kunne holde fodboldspillere evigt unge. Bare tag et kig på Jungdals 40-årige holdkammerat, Zlatan Ibrahimovic, der stadig bomber løs i Serie A. Den svenske stjerne er over dobbelt så gammel som truppens yngste spiller, den 19-årige dansker Andreas Jungdal.

- Det er helt surrealistisk. Man skal lige vænne sig til at se sådan nogle stjerner hver dag. Og lige pludselig sidde ved siden af dem til frokost og til aftensmad, siger han.

Det bedste setup i verden

Vidste man ikke bedre, ville man ikke gætte på, at Andreas Jungdal stadig er teenager. Han er veltalende og reflekterende som få på hans alder, og han har allerede lært at tale flydende italiensk. Man modnes hurtigt i en af verdens største fodboldklubber – både på og udenfor banen.

- Jeg kan allerede mærke kæmpe forbedring fra i sommer og så til nu. Jeg lærer hele tiden nye små tricks, og vi har vel det bedste setup, man kan have i verden, fortæller han.

Problemet med AC Milan, hvor spændende eventyret end måtte være, er, at der virkelig er langt til fast spilletid. Jungdal har endnu ikke fået debut for førsteholdet, men selvom der ret beset er der tre andre foran ham i køen i øjeblikket, så føler han selv, at spilletiden rykker nærmere.

- Hvis chancen kommer, så vil jeg gribe den, og jeg vil føle mig klar til det, og så vil jeg give alt, hvad jeg kan. Nu vil jeg gerne bare prøve det, siger han håbefuldt.

Nu er det ikke fordi, at Milan de seneste år har været bange for at bruge unge målmand. Det var trods alt dem, der gjorde den dengang kun 16-årige Gianluigi Donnarumma til førstemålmand. Og de har også haft Andreas Jungdal fast med på bænken i denne sæson.

- Den første kamp, jeg blev kaldt ind til, var en udebanekamp mod Liverpool i Champions League. Så er man ligesom i gang, siger han.

- Og så var der derbyet, hvor vi spillede hjemme mod Inter, som nok er det mest vanvittige, jeg nogensinde har oplevet, hvad angår stemning. Alt det kaos, når vi skal til kampe. Vi skal have sikkerhedsvagter og politieskorte på. Det hele er fedt og meget lærerigt, og jeg er ikke blevet træt af det endnu.

Har fået hjælp af Giroud

Hvad Andreas Jungdal ikke får i fast spilletid, får han til gengæld i den daglige træning.

Hans skifte fra Vejle Boldklub til AC Milan i 2019 betød nemlig også et skifte til daglig træning med nogle af verdens bedste angribere. Uvurderlig træning for en ung målmand.

- Jeg skal lige vænne mig til, at der går flere mål ind til træning, men step-by-step har jeg vendt mig til niveauet, siger han og fremhæver især én stjernespiller, der har hjulpet ham i år.

- Oliver Giroud har virkelig været god til at hjælpe. Også selvom han er en stor stjerne og en klasseangriber. Han har haft en virkelig god dialog med mig, hvor han har fortalt mig, hvordan det bliver sværere for ham at score.

Perspektiv

Målmandshierakiet i AC Milan

Mike Maignan er AC Milans klare førstemålmand.
 • 1) Mike Maignan
  Den franske målmand er det klare førstevalg i målet. Maignan kom til klubben i sommer som afløser for Gianluigi Donnarumma, og han har startede som lyn og torden, inden han blevet langtidsskadet. Han forventes snart at være tilbage.
 • 2) Ciprian Tatarusanu
  Den rumænske veteran har overtaget handskerne efter Maignans skade. Tatarusana er 35 år og har i mange år været fast landsholdsmålmand for Rumænien.
 • 3) Andreas Jungdal
  Den 19-årige dansker ligner tredjevalget i Milan, hvis alle er klar. Dog har han aldrig spillet en seniorkamp, og det er derfor tvivlsomt, om man tør bruge ham, hvis der igen kommer skadesproblemer.
 • 4) Antonio Mirante
  Da Mike Maignan blev skadet, hentede Milan den 38-årige italiener til klubben. Mirante har spillet 368 kampe i Serie A for blandt andet Parma og Roma, men han menes at stå efter Jungdal i køen grundet manglende form.

Får kamptræning på U19-holdet

Mens han til dagligt træner med de store stjerner på førsteholdet, er den danske målmand nu også begyndt at spille kampe for klubbens ungdomshold for at få spilletid. Kodeordet er tålmodighed, en sjældenhed i moderne fodbold.

- Det har været Stefano Pioli (AC Milans træner, red.), der har bedt om det. Han vil gerne, at jeg også får kamptræning, så der er en god plan og en god tråd igennem hele klubben, lyder det.

Jungdal stod senest i weekenden, da AC Milans Primavera-hold besejrede Juventus med 3-1 i den italienske U19-liga. Danskeren kunne ikke gøre noget ved Juventus’ mål i den kamp.

Søndag er Andreas Jungdal med al sandsynlig igen med på bænken, når Milan møder Sassuolo i Serie A. Om det så bliver til førsteholdsfodbold, må tiden vise, men mindre kan også gøre det for en dansker, der har hansker på hænderne og verden for sine fødder.

- Det har været en vanvittig overvældende periode, og der skal nok gå noget tid, før det går op for mig, siger han.