TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker skriver klummer om fodboldens største højdepunkter i forrige uge. Og så peger han på, hvad denne uge bringer.

Se alle de danske klubber og flere internationale storhold i Europa League og Conference League på TV 2 PLAY.

Rundens højdepunkt

Xavis aftryk var klart

Lørdag aften var en særlig aften i Barcelona.

Det catalanske derby mellem FC Barcelona og Espanyol stod på programmet, og det alene er nok til at ophidse catalanerne til en livlig diskussion om forskellene på “den Madrid-glade lillebror fra Espanyol” og “den ægte catalanske stolthed fra FC Barcelona”. For tag ikke fejl: De to klubber bryder sig meget lidt om hinanden, og kun Espanyols historisk manglende tilstedeværelse i toppen af LaLiga gør, at dette lokalopgør ikke per automatik trækker store overskrifter såvel nationalt som internationalt.

Men selvom rivaliteten var mærkbar på Camp Nou undervejs i kampen, så var det tilstedeværelsen af Xavi Hernández Creus på hjemmeholdets trænerbænk, der totalt opslugte rampelyset denne aften. Efter blot syv minutter gjaldede den klassiske “Messi, Messiii-hyldest” udover Europas største stadion, men ordlyden var ændret til “Xavi, Xavii”.

Man glemmer at nyde den klasse, man bliver præsenteret for, mens det sker

Mads Junker om Xavi som aktiv

For det er en legende, der vender tilbage til det eneste barndomshjem, han har kendt. Hele 767 gange optrådte Xavi som aktiv for Blaugrana, hvor han blandt andet vandt otte liga-titler og fire Champions League-titler.

Hans sublime overblik, kælne teknik og fornemmelser for at diktere tempoet i en kamp er evner, som vi fodboldelskere først på bagkant for alvor har set omfanget af. For som så ofte før, så glemmer man at nyde den klasse, man bliver præsenteret for, mens det sker, da forventningen om, at det fortsætter sniger sig ind i ens (fodbold)bevidsthed.

De seneste år har dog vist os, at det er tilfældet, for ingen midtbanespiller har det seneste årti formået at matche netop de kvaliteter, Xavi havde. Den, der kommer nærmest, er Luka Modric.

Det holdt hårdt, men Xavi fik alligevel en god debut for Barcelona, som slog Espanyol med 1-0. Video: TV 2 SPORT

Havde hentet inspiration fra gemmerne

Opgaven med at genrejse FC Barcelona er enorm for den hjemvendte søn, for FC Barcelona er milevidt fra den sportslige tilstand, som Xavi efterlod klubben i. Forventningerne var derfor ikke skyhøje inden lokalopgøret, men mest af alt håbede fodboldelskere på, at hjemmeholdets udtryk ville være genkendeligt, når Xavi havde sin første optræden som træner for FC Barcelona.

Klubbens fans - og resten af fodboldverdenen - blev ikke skuffet, for efter mindre end et kvarter var det tydeligt, at Xavi havde brugt natten på at hente den støbeform frem fra gemmerne, som Johan Cruyff i sin tid brugte på at kreere “et rigtigt FC Barcelona-hold”.

Systemet var 4-3-3, de offensive kanter holdt bredden i spillet, indtil bolden var på den sidste tredjedel af banen, og gennem hurtige kombinationer langs jorden forsøgte Xavis udvalgte at finde vej igennem Espanyols solide defensiv. Aggressiviteten i genpresset var genkendeligt, og dermed indfriede Xavi forventningerne om et hjemmehold, der igen fremviste klubbens spilfilosofi på det grønne græs.

Sejren endte med at blive den mindst mulige af slagsen og kom på bagkant af et lettere tvivlsomt straffespark, inden Espanyols topscorer, Raul De Tomas, misbrugte flere store muligheder for at bringe balance i regnskabet i slutningen af opgøret. Det kampforløb viste med al tydelighed, at det nuværende Blaugrana er langt fra at være så overlegne i det interne styrkeforhold imellem de to klubber som tidligere, men spillet gav alligevel løfter om en spændende fremtid for det unge FC Barcelona-mandskab.

Xavis største udfordring bliver dog at finde tre-fire-fem ledere at bygge holdet op omkring, for nok er talentmassen enorm, men kvaliteten af de unge drenge er ikke lig den Xavi, Iniesta, Messi, Puyol eller Busquets fremviste på samme tidspunkt. Pedri var åbenbaringen i sidste sæson, Ansu Fati året før - og i denne sæson er det så Gavi, der fortryller de catalanske fodboldhjerter.

De tre vil være oplagte ledere for “fremtidens Barca," men lige nu er de to førstnævnte dømt ude resten af året med skader, mens sidstnævnte mangler at lægge mål og assist oven i sit velpolerede spil.

På et lidt tyndt straffespark udnyttede Memphis Depay muligheden og scorede til 1-0 mod Espanyol. Video: TV 2 SPORT

Weekendens skuffelse(r)

Ospinas hovedskade

Søndag blev weekendens bedste fodboldkamp i Europa afviklet i Milano, da Inter og Napoli krydsede klinger i et fremragende opgør.

Mål og chancer var talrige, imens syngende tacklinger og hårde nærkampe gav opgøret den kant, som man kan forvente i et sydeuropæisk topopgør.

Desværre oplevede vi igen en voldsom mangel på fornuft, da David Ospina efter et sammenstød med Edin Dzeko blev sendt tilbage på banen iført en opsigtsvækkende bandage. Minderne gik tilbage til Corlukas legendariske vandpolohætte fra kampene for Kroatien i EM gruppespillet i 2016, men hvor den besynderlige hovedbeklædning var en foranstaltning for at holde et sår fra at springe op dengang, så var Ospinas lapning en skandaløs beslutning om at lade målmanden fortsætte kampen fra Napolis lægestab.

Kort forinden var den colombianske landsholdsmålmand nemlig dejset omkuld efter det hændelige sammenstød, og billederne var så dramatiskem at de italienske producerer hurtigt klippede væk fra behandlingen af Ospina.

I sådanne tilfælde er det ganske enkelt ufatteligt, at en læge kan godkende at sende en spiller tilbage på banen, også selvom det er vedkommendes eget ønske.

Napoli havde stadig udskiftningsmuligheder tilbage, så det var ikke grundet taktiske udfordringer, at Ospina ikke blev sendt direkte i omklædningsrummet.

I Premier League har man i denne sæson tildelt en ekstra udskiftning udelukkende til hovedskader - også selvom alle udskiftninger er foretaget - og det tiltag bør blive fulgt overalt i Europa.

Hokus Pokus - dommeren i fokus

At være fodboldspiller er verdens bedste job udtaler størstedelen af spillets udøvere. Og det postulat har de forbandet ret i!

Men at være dommer i samme sport ligger noget længere nede på lykkeskalaen, for det er absolut et af det mest utaknemlige jobs på denne jord.

Ikke desto mindre er det et embede, som har kolossal bevågenhed - af åbenlyse årsager - og dommernes personlighed er lige så forskellige, som spillernes er det.

Jeg hidser mig op over dommerne i noget, der minder om en gang per årti, mens det som spiller nok var en gang årligt. Men søndag eftermiddag var det dog svært ikke at kigge vantro på såvel den linje, som den attitude Jørgen Daugbjerg Burchardt lagde for dagen i kampen mellem FCK og AGF.

En dygtig dommer har i min optik samme opgave i en fodboldkamp, som en god defensiv midtbanespiller har det.

Bliv set så lidt som muligt, sørg for at flowet i kampen er stabilt og grib ind, hvis det er tvingende nødvendigt. I Parken endte det med, at manden med fløjten skabte mere kaos end ro i opgøret, eftersom spillere, trænere og ledere fik påtaler og advarsler for udbrud, der bedst kan karakteriseres som emotionelle i kampens hede.

De "gamle dommere" er savnet

For hjemmeholdet bliver det en noget anden linje, de skal justerer deres mindset til, når der denne uge venter europæisk fodbold på programmet, for det er svært at forestille sig, at Rasmus Falk på samme måde får en verbal skideballe og må stå skoleret for en europæisk dommer, hvis han begår et professionelt frispark mod Lincoln på torsdag.

I sidste måned oplevede vi på presselandsholdet, hvordan tidligere topdommer Kenn Hansen pludselig tildelte vores modstandere et mål, efter bolden dansede rundt i det lille felt i nogle sekunder, og det påfund fik naturligt nok flere spillere op i det røde felt. Det var formentligt et forsøg på at være sjov, men såvel aktive som tidligere topspillere sætter sjældent pris på, at dommerne bruge en kamp på at bringe sig i fokus.

Uden at slide alt for meget på klicheen om ,“at tidligere var alting bedre”, så føler jeg mig overbevist om, at den “gamle garde” af danske dommere er savnet i Superligaen.

Brøndby er ved at løbe tør for stoppesteder, hvis deres rejsekort skal fyldes op med sejre og point

Mads Junker

Dengang fik man kontant - men med et blink i øjet - at vide fra Claus Bo Larsen eller Kim Milton, at man jo kunne prøve at spille lidt bedre, hvis man skulle forvente, de dømte noget bedre. Det var altid muligt at have en snak med dommerne, og de vandt respekten blandt spillerne ved at give igen med dialog, humor og stikpiller - fremfor advarsler og selviscenesættende opførsel.

Det er som sagt et utaknemligt erhverv, de arme dommere har valgt sig..

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge?

Europa kalder

Torsdag løber næstsidste runde af de europæiske gruppespil af stablen, og udsigterne er vidt forskellige for de fire danske deltagere.

Først og fremmest er alle danske hold stadig i spil til at forlænge billetten til det europæiske fodboldtog på den anden side af jul, men særligt Brøndby er ved at løbe tør for stoppesteder, hvis deres rejsekort skal fyldes op med sejre og point.

Netop de blågule har den sværeste modstander - på papiret - når de sent torsdag aften byder Lyon velkommen til Brøndby Stadion. Franskmændene er dog allerede sikre på puljens førsteplads, og forhåbentligt kan forskellen i motivation være den afgørende faktor i Brøndbys jagt på den første sejr i Europa i 2021.

FC Midtjylland gjorde sig selv - og dansk fodbold - en stor tjeneste, da de bankede hul i den massive mur, som Røde Stjerne i overført betydning har bygget omkring deres hjemmebane i Beograd. I næsten to år var det ikke lykkedes et mandskab at slippe ud fra Rajko Mitic Stadium med fuld pointhøst, men midtjyderne lykkedes med deres serbiske mission, og nu er sigtekornet rettet mod Braga og videre avancement i Europa League - eller til nøds via tredjepladsen, der vil sende dem i Conference League-slutspillet i det nye år.

FCK skal en tur til Gibraltar, hvor en sejr kan sende dem utrolig tæt på en endelig førsteplads i puljen, og den placering kan endda sikres, hvis de to forfølgere kan finde et uafgjort resultat frem i deres interne dyst.

Slutteligt har Randers fortsat gode muligheder for at fortsætte deres europæiske eventyr, men før eller siden må man antage, de skal vinde en fodboldkamp, hvis det ønske skal gå i opfyldelse. Fire uafgjorte resultater på stribe er det blevet til, men hjemmekampen mod rumænske Cluj ligner en must-win-kamp, hvis kronjyderne skal sikre sig en plads blandt de to øverste i puljen, eftersom den sidste kamp i Alkmaar kan blive overordentligt svær at hive en sejr hjem i.

Hvorom alting er: Dansk klubfodbold lever i diverse turneringer, og torsdag aften kommer vi et skridt nærmere den videre skæbne for de fire håbefulde klubber.