VM fodbold

- Det svækker deres løfter, siger DBU-formand efter anholdelser i Qatar

Det er uacceptabelt, at to norske journalister har været anholdt i Qatar, mener DBU-direktør Jakob Jensen.

Det svækker Qatars løfter om forbedringer, at to norske journalister har været anholdt og fået frataget udstyr i landet, der næste år er vært for VM i fodbold.

Det mener Jakob Jensen, der er direktør i Dansk Boldspil-Union (DBU).

- Hvis det er rigtigt, at to norske journalister har været tilbageholdt, fordi de ville interviewe en systemkritiker, og at deres udstyr er tilbageholdt, så er det helt uacceptabelt.

- Pressen skal kunne arbejde frit. Det skal den også kunne i Qatar, siger Jakob Jensen.

Han understreger, at han foreløbigt taler på baggrund af informationer i norske og danske medier, og at han har søgt yderligere information hos præsidenten i Det Norske Fodboldforbund (NFF).

To journalister fra det norske medie NRK ankom til Qatar 14. november. Dagen efter havde de en aftale med regimekritikeren Abdullah Ibhais.

Han blev imidlertid anholdt af politiet blot timer inden interviewaftalen, og senere blev også journalisterne anholdt.

Det skuffer Jakob Jensen, som fortæller, at han så sent som i oktober spurgte Hassan Al-Thawadi, som er leder for VM-organisationen i Qatar, om han kunne garantere fri presse.

- Og jeg fik at vide, at det kunne han, siger Jakob Jensen.

- Det svækker deres løfter, at vi ikke ser forbedringer i den hast, som de er lovet, og at der et år før VM er to skandinaviske journalister, der er blevet anholdt, på trods af at de har lovet fri presse.

DBU klar med opbakning til Norge

Han slår fast, at DBU kommer til at bakke op om Norge over for Qatar og Det Internationale Fodboldforbund (Fifa).

- Hvis Norge rejser over for Fifa, at det her skal undersøges helt til bunds, så kommer vi til at sige til Fifa, at vi er 100 procent enige med nordmændene, og at det kun kan gå for langsomt.

Kritikken er haglet ned over Qatar, som anklages for ikke at overholde menneskerettighederne. Der har været særlig kritik af de forhold, som Qatar byder migrantarbejdere.

I sidste uge kom en rapport fra Amnesty International. Den slog fast, at migrantarbejdernes hverdag ofte ikke er forbedret, selv om landet har indført en række lovændringer, der på papiret bør forbedre arbejdsforholdene.

Alligevel har Jakob Jensen ikke mistet håbet om forbedringer.

- Jeg tror på, det bliver bedre, siger han.

- Der er sket skridt fremad. De skridt er mindre, end vi kunne ønske os, men der har været forbedringer for tusindvis af mennesker.

Jakob Jensen siger, at DBU vil presse på for hurtigere og yderligere forbedringer, og han mærker, at der er stigende opbakning til sagen.

- Jeg kan se i international presse, hvordan andre lande begynder at få en debat, der minder om den, vi har haft i Norden.

- I fodbold kan der meget hurtigt mobiliseres meget energi. Det så vi, da Super League-debatten brød ud.

- Det vil sige, at jo nærmere vi kommer, desto større er sandsynligheden for, at der kan mobiliseres en bred kamp for forandringer, hvis ikke forandringerne finder sted, siger han.

Jakob Jensen og repræsentanter fra de øvrige nordiske fodboldforbund rejser i december til Qatar for at se på forholdene.

VM begynder i Qatar 21. november næste år.