VM fodbold

Norge overvejer Qatar-tur efter anholdelser af pressefolk

Norges Fodboldforbund skal efter planen til Qatar med sine nordiske kolleger i december.

Norge har sammen med sine nordiske kolleger planlagt en tur til VM-værten Qatar i december, men nu er det tvivlsomt, om nordmændene tager afsted.

Natten til onsdag kom det frem, at to norske journalister har været anholdt og tilbageholdt i mere end 30 timer i forbindelse med en reportagetur i landet.

De ankom 14. november og skulle blandt andet mødes med regimekritikeren Abdullah Ibhais, men han blev anholdt få timer før interviewaftale, og siden blev også journalisterne anholdt.

Nu vil Norges Fodboldforbund igen vurdere, om det skal afsted på turen.

- Nu sættes rejsen i et andet lys, og det er naturligt at vurdere, hvordan vi håndterer det, siger generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB.

- Et vigtigt motiv for at rejse til Qatar er at snakke direkte med kilderne. Hvis det, de siger, ikke er rigtigt, eller vi ikke kan stole på de svar, vi får, er der måske ikke noget formål med det. Det må vi vurdere de næste dage.

DBU tager afsted

Dansk Boldspil-Unions (DBU) direktør, Jakob Jensen, oplyser til Ritzau, at danskerne fortsat agter at tage afsted.

- Jeg genovervejer ikke rejsen. Mit principielle udgangspunkt er, at man skal bide sig fast i bordkanten og kritisere dem, man skal kritisere, ved at deltage og ikke ved at forlade bordet.

- Jeg har tænkt mig at rejse derned, som det hele tiden har været planen og rejse de her problemstillinger direkte over for Qatar, siger Jakob Jensen.

De norske journalister var i Qatar på en reportagetur forud for næste års VM i fodbold.

Da de blev anholdt, fik de frataget kameraudstyr og andet udstyr, og de fik det ikke tilbage, selv om de fik tilladelse til at forlade landet.

Det fortalte de, da de onsdag morgen landede i Kastrup Lufthavn på vej hjem til Norge.

Norges udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, har bekræftet forløbet over for de norske medier.

Qatar har i en årrække været kritiseret for ikke at overholde menneskerettighederne på en række punkter.

De nordiske lande har været nogle af de største kritikere. Særligt af Qatars vilkår for migrantarbejdere, som flere landshold har protesteret imod.

Danmark er modsat Norge og Sverige kvalificeret til VM-slutrunden. Sverige har fortsat mulighed for at booke en billet til VM, mens nordmændene er ude af spillet om VM-pladserne.