VM fodbold

Solbakken tager afstand fra Schmeichels ord

Ståle Solbakken mener, at Qatar har lavet et stort selvmål ved at anholde to norske journalister.

Irritationen var ikke til at tage fejl af, da Peter Schmeichel søndag aften lod sig interviewe af svenske Fotbollskanalen.

For den danske landsholdslegende var i Qatar sammen med en række fremtrædende fodboldpersonligheder for at markere, at der nu kun var ét år til starten på den stærkt omdiskuterede VM-slutrunde i ørkenstaten.

Jeg er nok mere imponeret over ham som målmand end som fodboldpolitiker

Ståle Solbakken

Schmeichel blev bedt om at forholde sig til, at VM skal afholdes i et land, der vidt og bredt bliver kritiseret for ikke at tage det nødvendige hensyn til menneskerettigheder. Det ønskede danskeren ikke at svare på, fordi det for ham "handler om fodbold".

Et svar, som Norges landstræner, Ståle Solbakken, svært ved at acceptere.

- Det viste lidt af det problem, vi har i fodbold. Jeg er nok mere imponeret over ham som målmand end som fodboldpolitiker, eller hvad jeg skal kalde det. Det, han sagde, tager jeg stærk afstand fra, siger Solbakken i et interview med TV 2 Norge.

"Jeg ønsker ikke at blande mig i det"

Peter Schmeichel, der også overværede søndagens Formel 1-grandprix i Qatar, forklarede i interviewet, at han har svært ved at se, hvorfor det er sporten, der skal stilles til ansvar, når det er politikerne, der er valgt til "at få det ordnet".

- Jeg ønsker ikke at blande mig i det. Vi spiller fodbold, vi elsker fodbold, og vi arrangerer fodboldturneringer alle steder i verden. Sådan har det altid været. For mig handler det om fodbold, og selve politikken må de, som er valgt, og de som har en karriere inden for politik, tage sig af, sagde Schmeichel blandt andet.

Du kan se hele interviewet her.

I 2010 blev Qatar tildelt VM-værtsskabet i 2022, og lige siden har de været genstand for voldsom kritik for at have kontroversielle lovgivninger vedrørende blandt andet kvinder, homoseksuelle og migrantarbejdere.

Med årene har der været fremskridt at spore, men tidligere på måneden udgav Amnesty International en kedelig rapport. Her fremgik det, at fremskridtene i Qatar er gået i stå.

For selv om Qatar har indført en række lovændringer, der på papiret forbedrer arbejdsforholdene, så konkluderer rapporten, at migrantarbejdernes hverdag ofte ikke er blevet bedre.

Anholdelse af journalister er et "kæmpe selvmål"

I interviewet med TV 2 Norge er det ikke kun Peter Schmeichel, som Ståle Solbakken retter kritik mod.

Landstræneren ærgrer sig også over onsdagens nyhed om, at de to norske journalister Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani fra NRK har været anholdt og tilbageholdt i 32 timer af myndighederne i Qatar.

- Det er tragisk for alle parter, og det er et kæmpe selvmål af Qatar. Jeg har snakket meget med Halvor i NRK, der blev anholdt, og jeg har meget stor respekt for ham. Jeg håber, at der kan komme noget godt ud af lidelsen, siger Solbakken.

De to nordmænd var i Qatar på en reportagetur i forbindelse med næste års slutrunde. Myndighederne i Qatar har forklaret anholdelsen med, at de filmede på et forbudt område.

Begge journalister er nu tilbage i Norge, og de har på et pressemøde sagt, at de på trods af en hård tone følte sig "godt behandlet".