Fodbold

Fra bare fødder og madmangel til Danmark og Europa League

FC Midtjyllands Raphael Onyedikas vej i livet har været af snoede veje. Fra en hård barndom i Nigeria til Fredericias kolde træningsanlæg.

Se alle de danske klubber og flere internationale storhold i Europa League og Conference League på TV 2 PLAY.

- Jeg startede på gaden, for der var ikke penge til at købe støvler og sådan nogle ting. Vi spillede i bare fødder. Det var sådan, vi spillede fodbold.

Tilværelsen har ikke altid været nem for den blot 20-årige Raphael Onyedika, der i denne sæson har taget fodbolddanmark med storm.

Da vi var på træningslejr i Polen, tænkte vi, der var lang vej, men han har modbevist alt og alle

Erik Sviatchenko

På rekordtid har midtbanespilleren etableret sig på det solide FC Midtjylland-mandskab, ligesom den unge nigerianer har spillet Europa League for Superligaens førerhold.

Og netop debuten i europæisk fodbold er noget, Onyedika stadigvæk har svært ved at forstå.

- Det er noget, jeg aldrig har drømt om. For få måneder siden var jeg i 1. division, og nu spiller jeg europæisk fodbold. Det er den bedste drøm, jeg nogensinde kunne have forestillet mig. Jeg har aldrig troet, at det skulle gå så stærkt så hurtigt, siger nigerianeren.

Hård opvækst i Nigeria

Men lige så positiv tilværelsen er for øjeblikket, lige så dyster har den været engang. For det stod bestemt ikke skrevet i stjernerne, at fodboldfans i Herning og omegn en dag skulle købe trøjer med navnet Onyedika bagpå.

Faktisk har nigerianeren kæmpet for det meste i livet. Ikke engang mad kunne han som barn tage for givet. Det måtte han selv skaffe.

- Det var ikke nemt. Jeg kendte ikke min far så godt, og han var ikke den bedste far. Så jeg var med min mor og mine fem brødre. Hvis vi ville have noget at spise eller lignende, måtte vi selv skaffe maden, for min mor havde ikke så mange penge. Det var hårdt at vokse op.

Han har jo taget os allesammen med storm. Han har taget Superligaen og splittet den ad

Bo Henriksen

Fodboldkarrieren kom heller ikke af sig selv. Fodboldstøvler var ikke allemandseje, så for det meste spillede Onyedika i bare fødder.

Alligevel skinnede talentet igennem, og som blot 15-årig blev han en del af FC Midtjyllands akademi i Nigeria. Selvom det var til stor glæde for nigerianeren, var det en hård periode med voldsom intern konkurrence.

- Det har været den sværeste del, for jeg skulle forlade mit hjem og tage til akademiet. Der var mange forskellige mennesker på akademiet, og de ville det samme, som du ville. Så hver dag var en udfordring, hvor du blev nødt til at være på toppen af dit spil.

Fra Nigeria til kolde Danmark

Efter fire år på akademiet gik Onyedikas drøm i opfyldelse, da han underskrev en kontrakt med FC Midtjylland og skulle flytte til Danmark.

Dermed forlod nigerianeren i sommeren 2020 alt, hvad han havde kært og startede en ny tilværelse op i Danmark.

Her var han knap faldet på plads, før han blev udlejet til Fredericia i 1. division, og det var noget af en omvæltning.

- Det er helt anderledes fodbold i 1. division, hvis man sammenligner med akademiet. Så det har været det hårdeste for mig. At tilpasse sig.

Udover at tilpasse sig en helt anden fodboldstil fremhæver Onyedika det kolde vejr i Danmark som noget, der er svært at vænne sig til.

Uagtet udfordringerne er det lykkedes imponerende godt for ham at falde til. For efter et år på leje blev talentet hentet tilbage til Midtjylland, hvor han blev rykket op i klubbens førsteholdstrup.

Her har midtbanespilleren siden bidt sig fast og anses i en alder er blot 20 år for at være blandt de vigtigste FC Midtjylland-spillere.

Hyldes af både træner og spillere

I den jyske klub er begejstringen også stor for det unge talent, der beskrives som ydmyg og fyldt med godt humør.

Anfører Erik Sviatchenko er voldsomt begejstret for sin nigerianske holdkammerat, men erkender, at han undervejs har været lidt skeptisk.

- Han var allerede en markant profil i 1. division, men alligevel har han vist alle, at han altså er markant bedre end bare at spille 1.division.

- Også selvom vi tænkte noget andet, da vi var på træningslejr i Polen. Her tænkte vi, der var lang vej, men han har modbevist alt og alle, og nu står han som en af de største stjerner i superligaen, siger Sviatchenko.

Anføreren bakkes op af klubbens træner Bo Henriksen, der ligeledes er fuld af glæde over sit unge midtbanetalent.

- De skridt han har taget på så kort tid har været enorme. Også fordi vi jo ikke 100 procent vidste, hvor han var. Men han har jo taget os allesammen med storm. Han har taget Superligaen og splittet den ad.

- Han har vist, at han ikke bare kan være med på her niveau, men at han også er en af vores klart bedste spillere, siger Bo Henriksen om det nigerianske stortalent.

Raphael Onyedika har i denne sæson spillet 25 kampe for FC Midtjylland, og nigerianeren er også med, når det danske førerhold torsdag tager imod Braga i Europa League.

Onyedikas kontrakt med FC Midtjylland udløber i sommeren 2026.