Delaney overvandt kulturændring - nu kan han blive nummer ét

I aften står Thomas Delaney overfor Real Madrid i direkte duel om LaLigas førsteplads. I sig selv et bevis på danskerens gode start i Spanien.

"Du skal bare vide, at det er anderledes i Spanien. Du kan tillade dig mindre."

Cheftræner Julen Lopeteguis ord havde været mere brugbare FØR Sevillas kamp mod Espanyol i slutningen af september, men de falder først efter slutfløjtet. Thomas Delaney startede på banen, men blev smidt ud efter en god times tid for et dobbelt gult kort. Det første for sin tackling, det næste for sin reaktion.

Første røde kort i karrieren. Og første gang vanskelighederne ved at skifte land og liga for alvor kom til udtryk siden ankomsten i sommer.

- Det, jeg har lært af min første tid her, er, at min måde at opføre mig på er lettere, når jeg kan kommunikere med dommeren. Der er en stor udfordring i sproget. Jeg havde tysk i skolen, og det hjalp mig i starten i Tyskland. Der skal arbejdes på det spanske, siger Thomas Delaney til TV 2 SPORT.

Det er den første af de tre store, jeg skal møde hernede

Thomas Delaney om kampen mod Real Madrid

Sådan kan det gå, når man som type ikke er bange for at tage sin plads og i øvrigt er god til det. Sproget har han fået fire år til at lære i Sevilla.

- Der var jo forhandlinger i lang tid, men pludselig kom der hul på bylden. Jeg kom herned og skrev under, og så kom jeg aldrig tilbage til Dortmund. Jeg fik tre timer til at pakke et par tasker, og så var det bare fuld fart fremad. Nu er der begyndt at komme lidt ro på, og vi begynder at finde en hverdag, fortæller Delaney, der har sin kone og få måneder gamle datter med til Sevilla.

Fedt, fedt, fedt

Selvom om spisestederne åbner lidt senere i det sydlige Spanien end i det vestlige Tyskland, er danskeren faldet godt til.

- Man skal lige vænne sig til alt det nye, men her er dejligt at være. Fed fodboldklub, fedt stadion, fed by, fed kultur. Det føles rigtig godt. Det er en stor klub, og jeg står ved min beslutning, siger Delaney, der nåede at være tre år i Dortmund.

Den danske landsholdsspiller Thomas Delaney fik to gule kort og dermed rødt på grund af brok og usportslig opførsel. Video: TV 2 Sport

- Jeg ville ikke skifte for enhver pris, men muligheden for et lignende sted rent sportsligt ville være interessant. Og det er Sevilla. Det var vigtigt for mig at blive på højt niveau, og det var vigtigt at spille en større rolle, end jeg gjorde i Dortmund.

30-årige Delaney har spillet med i 13 ud af 16 kampe i sine første måneder i Andalusien.

- Jeg er ikke garanteret noget, men på papiret er jeg tiltænkt en større rolle, end jeg var i Dortmund. Min rolle her minder mere om min landsholdsrolle, for i Dortmund var jeg mere en 6’er (defensiv midtbane, red.), men her er der mere rotation. Jeg har altid godt kunnet lide at spille 8’er og gå med frem, men stadig også forsvare, siger han.

Storkamp venter

Kamp nummer 14 foregår på Bernabéus mytiske græs mod Real Madrid søndag aften.

Efter en flot sæsonstart er Sevilla nummer tre med 28 point, mens kongeklubben fører LaLiga med to point mere. En sejr vil således sende Delaney og kompagni på førstepladsen.

- Det bliver selvfølgelig stort. Det er den første af de tre store, jeg skal møde hernede. Og så på Bernabéu. Det ser jeg frem til, siger danskeren, der først møder Atlético Madrid og Barcelona i december.

- Det er jo lidt en kamp, hvor jeg ikke vil sige, jeg går ind som blind passager, men dog lidt uvidende om, hvordan de her kampe i forhold til stemningen på banen og historien mellem holdene.

Vi vil gerne bide fra os, men vi er klar over, at måne og stjerner og alt muligt andet skal stå rigtigt

Thomas Delaney

LaLigas underdog

Statistisk set er historien, at Real Madrid er favorit, men en Sevilla-sejr i Madrid vil langt fra være det vildeste, der er sket i fodbold.

I øjeblikket er toppen af LaLiga bredere, end den har været i adskillige år, og svaghedstegnene viser sig lidt oftere hos "de tre store" end tidligere.

Dermed ikke sagt, at det er let at blive spansk mester.

- Vi er outsidere, og det har vi brug for at være, men jeg kan godt lide stemningen i klubben. Den er sådan lidt ’underdog’. Vi vil gerne bide fra os, men vi er klar over, at måne og stjerner og alt muligt andet skal stå rigtigt, hvis vi skal holde os i toppen til det sidste.

I sidste sæson bed Sevilla godt fra sig, og først i sæsonens sidste uger blev udsvingene for store til at snige sig i top-tre. Holdet blev nummer fire, men trods alt med 15 point ned til nummer fem.

- Ofte vil det være stort set umuligt for Sevilla at blive spansk mester, men historien fra sidste år viser, at det kan være tæt til sidste øjeblik.

Real Madrid og Sevilla fløjtes i gang klokken 21.00 og kan ses på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.