Fodbold

Ekspert gør Superliga-status: Her er vinderne og taberne

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker gennemgår efteråret i den danske Superliga og ser frem mod forårets kampe.

Intet hold har tabt færre kampe end Silkeborg, Brøndby har ikke tabt siden september og AGF har spillet flere kampe, end de har scoret mål.

Efterårets Superligakampe har budt på både overraskelser og imponerende bedrifter.

FC Midtjylland ser stærkest ud, og de er svage favoritter, men det er tæt

Mads Junker om mesterskabskampen i Superligaen

Det mener TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker, og han har taget et kig på, hvordan de første 17 runder af Danmarks bedste fodboldrække er forløbet.

Efterårets top og flop

Mads Junker hæfter sig ved specielt en klub, da han skal finde den mest positive overraskelse i Superliga-efteråret. Valget er faldet på oprykkerne fra Silkeborg, der overvintrer på sjettepladsen.

- En ting er, at Silkeborg har fået så gode resultater, men en anden ting er også, hvordan klubben har spillet. Det har gennemgående været flot fodbold, og de point, de har skrabet sammen, har de fortjent. Det er et spændende hold, siger Junker.

Mens Silkeborg står relativt alene som den positive overraskelse, kommer der flere navne op, når efterårets største skuffelse skal vælges. Her bliver både Vejle og SønderjyskE nævnt, men valget er faldet på AGF.

- Med de forventninger vi kan tillade os at have, er det bare ikke godt nok. AGF har de seneste sæsoner ligget nummer tre efter grundspillet, og lige nu er klubben end ikke i top seks. Med til titlen hører også det pinlige nederlag til nordirske Larne FC i Conference League-kvalen. AGF er det hold, der har præsteret længst under det forventede niveau.

Da Mads Junker skal pege på den bedste spiller i efteråret, falder valget på Superligaens topscorer Mikael Uhre. Hvis ikke Uhre bliver solgt til vinter, er han, ifølge Mads Junker, det bedste bud på Superligaens topscorer, når sæsonen slutter.

Herudover roser Mads Junker også Bo Henriksen for en imponerende start som træner for FC Midtjylland.

Disse hold ender i mesterskabsspillet

Med fem runder tilbage af Superligaens grundspil tegner der sig allerede et mønster for, hvilke klubber der realistisk kan drømme om slutspillet til sommer.

Mads Junker er også relativt sikker i sit bud på, hvilke seks klubber, der skal dyste om mesterskabet til sommer.

- Jeg går med de nuværende hold i top seks, for jeg synes, de har set stærkest ud. Jeg føler mig sikker på top fem, og så er den sidste plads i spil. Men jeg synes ikke, der er meget, der indikerer, at Silkeborg skulle miste momentum. Klubberne udenfor top seks har heller ikke virket skræmmende gode.

Mads Junkers bud på mesterskabsspillet

  • FC Midtjylland
  • FC København
  • Brøndby IF
  • AaB
  • Randers FC
  • Silkeborg IF

Disse hold kan rykke ned

I den mere kedelige ende af tabellen er der nogle klubber, der formentlig overvintrer med en mere bekymrende fornemmelse. Lige nu står flere hold svagt, og derfor kan det kommende transfervindue bliver afgørende for hvilke klubber, der til sommer skal en tur ned i første division.

- Der er flere klubber i spil her. En klub som Nordsjælland, der har præsteret så flot i flere sæsoner, har fået fedtet sig ind i bundstriden. De kommer formentlig til at handle lidt til vinter, hvilket taler til deres fordel. Jeg er også overrasket over, at SønderjyskE har haft det så svært, men de plejer alligevel at klare den. Og så er det klart, at det ser rigtig skidt ud for Vejle, der lige nu ligger sidst.

- Med tanke på, hvordan klubberne har præsteret her til efteråret, tror jeg, det bliver SønderjyskE og Vejle, der rykker ned. Men det er stadigvæk så tidligt, at meget kan ændre sig.

Åben mesterskabskamp

Hvis man kigger helt i toppen af tabellen, er der ikke de helt store overraskelser. Blot syv point adskiller nummer et og nummer fem, og selvom Junker har en mesterskabsfavorit, erkender han, at der er flere klubber om buddet.

- Det er relativt tæt, og det er fedt for ligaen. FC Midtjylland og FCK ser umiddelbart stærkest ud, men både AaB, Randers og Brøndby byder sig også til. Specielt Brøndby har haft gang i en vild stime med seks sejre i træk.

- Men der kan ske meget, når vi når slutspillet, for der skal klubberne ofte møde hinanden internt, og det kan flytte meget. Lige nu synes jeg, FC Midtjylland ser stærkest ud, og de er svage favoritter, men det er tæt mellem dem og FCK, siger Mads Junker.

Næste og 18. runde i Superligaen spilles fra den 20. februar. I alt er der er 22 runder af Superligaens grundspil, herefter bliver ligaen delt op i en mesterskabs- og nedrykningsgruppe.

Perspektiv

Hjemmebanefordel nærmer sig tidligere niveau

I efteråret har superligaholdene i gennemsnit fået 1,49 point i hver hjemmekamp, mens det på udebane er blevet til 1,2 point per kamp.

I de cirka tre en halv sæson op til den smitsomme coronavirus bredte sig og satte Superligaen på pause i foråret 2020, fik holdene i gennemsnit 1,64 point på hjemmebane og 1,16 på udebane.

Men hjemmebanefordelen blev mindre, da tilskuerne på grund af pandemien blev forvist til egne sofaer eller kun var til stede i meget begrænset omfang.

Foran de mere eller mindre tomme tribuner fik superligaholdene 1,41 point per hjemmekamp, mens de på udebane fik 1,31.

Da tilskuerne så fik lov til at komme tilbage skete der en boost-effekt. I de kampe frem til udgangen af sidste sæson, hvor der måtte være mange tilskuere til stede, var hjemmeholdene overlegne og tog 1,84 point per hjemmekamp. Udeholdene fik blot 0,95.

Ritzau.