Fodbold

Vorherre har aldrig skabt to af hans slags

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker skriver klummer om fodboldens største højdepunkter i forrige uge. Og så peger han på, hvad denne uge bringer.

Weekendens højdepunkt(er)

Messi med nummer 7

Mandag aften fandt uddelingen af Ballon d’Or for året 2021 sted, og verdens bedste spiller gennem tiderne kunne tilføje endnu en gylden bold til det bugnende trofæskab.

For første gang i 19 år - ikke siden Jon Dahl Tomasson i 2002 - var en dansker nomineret til fodboldens mest prestigefyldte pris. Simon Kjær endte med en yderst imponerende 18.-plads, og den danske landsholdsanfører kan takke såvel sig selv som sine (landsholds)kammerater for, at fodboldverdenen i 2021 for alvor fik øjnene op for den blonde danskers lederevner, gode duelspil og indbegrebet af en anfører med overblik, når tingene brænder allermest på, som det jo desværre gjorde den tragiske junieftermiddag i Parken.

Diskussionerne vil gå på, om Messi i år vitterligt havde fortjent at tilføje den magiske syvende titel til samlingen

Hvem der ville ende med at hæve det betydningsfulde trofæ mandag aften, var reelt indsnævret til en tvekamp, hvor Messi vanen tro var den ene af kombattanterne. Hans vanlige rival, Cristiano Ronaldo, var dog denne gang skiftet ud med en polsk målmaskine, som i foråret overgik legendariske Gerd Müllers scoringsrekord i Bundesligaen med svimlende 41 kasser.

Robert Lewandowski vil føle, han ikke kan gøre mere for at lægge hånd på den guldbold, som Messi efterhånden har så mange af, at han kan bygge en stabil pyramide af det solide kunstværk. Havde coronapandemien ikke lagt fodbolden - og verden - i et trist jerngreb i 2020, havde den sympatiske angriber fra Warszawa utvivlsomt vundet prisen der, hvilket Messi også påpegede i sin takketale.

Var det fortjent?

Nuvel, det kan Lewa bruge til uendeligt lidt, og diskussionerne vil gå på, om Messi i år vitterligt havde fortjent at tilføje den magiske syvende titel til samlingen (gad vide, om det antal alene får Cristiano Ronaldo til at omrokeret styrketræningsrummet på Carrington hele ugen), for argentinerens 2021 har ikke været lige så opsigtsvækkende som tidligere år.

For at dykke ned i selve kriterierne for kåringen, så er det fire overordnede kategorier, der danner grundlag for det samlede valg.

Spillerens personlige og holdmæssige triumfer for året, spillerens talent, fair play og spillerens karriere generelt.

For Messi bød året på topscorertitlen i LaLiga, Copa del Rey-triumfen med FC Barcelona og ikke mindst Copa América-sejren med Argentina, hvilket alle har vægtet højt for de udvalgte journalister, der står bag uddelingen af Ballon d’Or.

Med de kriterier in mente er det ikke overraskende, at 12 af de seneste 13 Ballon d’Or-kåringer er gået til enten Messi eller Ronaldo. Kun Luka Modric har brudt det duopol, som de ro rivaler har haft siden 2008, da kroaten i 2018 kilede sig ind foran den portugisiske superstjerne. Ved modtagelsen af trofæet sagde den elegante midtbanespiller dog meget rammende:

- Hvis vi kun stemmer på kvaliteten af spilleren, så er det blot et spørgsmål om at fordele trofæet mellem Messi og Cristiano, så længe de stadig er aktive, og annullerer stemmer på andre spillere.

Om det statement, eller bare Messis popularitet, endte med at tippe vægtskålen hans vej (613 - 580 endte stemmefordelingen i top-2), skal være usagt, men om ikke andet så mindede en kold mandag aften i Paris os om, at vorherre ikke har skabt to mennesker med Messis talent, og det skal vi huske at nyde, mens vi kan.

Weekendens skuffelse(r)

Den gamle dame er træt

Weekenden bød på topkamp mellem fortiden og nutiden i Serie A, da Juventus på hjemmebane tog imod Atalanta.

Efter vanvittige ni mesterskaber i træk stødte Inter i sidste sæson Den Gamle Dame fra tronen, og denne sæson har vist os, at det magtskifte ikke var nogen tilfældighed.

Den enorme dominans i Serie A op igennem 2010’erne formåede Juve ikke at omsætte til europæiske titler i samme periode, og derfor skiftede den sportslige ledelse den succesfulde Massimiliano Allegri ud med først Maurizio Sarri - og året efter med Andrea Pirlo - for at jagte et moderne sportsligt udtryk, når La Vecchia Signora gik på jagt efter europæisk succes.

Missionen blev tilført et styks verdensstjerne i form af Cristiano Ronaldo, men hellere ikke det hjalp Juventus ud af sit europæiske dødvande, og nu er klubben tilbage, hvor de startede, nemlig med Allegri ved roret.

I weekendens opgør var forskellen i presspil, boldomgang, tempo og andre “moderne” parametre så stor, at det plagede hjemmehold i perioder ikke vidste deres levende råd, når Mæhle og holdkammeraterne gang på gang erobrede bolde dybt inde på Juventus’ banehalvdel. Det endte med en smal sejr til udeholdet - der vandt for første gang i mere end 30 år på Juventus’ bane - men tilbage står et klart billede af, at italiensk fodbold er på vej ind i den moderne fodbolds nye æra uden Juventus som frontløber.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Sydeuropæisk samba

Allerede tirsdag ruller bolden igen i Serie A, når netop Atalanta sparker hul på en stor midtugerunde for holdene i støvelandet.

Onsdag aften deltager Real Madrid så i løjerne, når de spiller deres udsatte kamp mod Athletic Bilbao, hvor de skal forsøge at udbygge deres forspring i LaLiga.

Så læn dig tilbage og lad TV 2 SPORT X stå for underholdningen, mens november bliver til december.