Lagt ned i sit livs bedste år

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft sætter ord på landsholdsanførerens uheldige og alvorlige knæskade.

For tre dage siden sagde han med en selvfølgelig stolthed: “Det er det største øjeblik i min karriere”. Nomineret i Ballon d’Or og stemt ind som nummer 18.

Inden ugen nåede at skifte nummer, kom det akutte ansigtsskift, som må følges op af: “Det er den værste dag i mit liv”.

Simon Kjær er lagt ned af et korsbånd, der krævede indgreb - og derfor er landsholdets anfører, AC Milans forsvarschef og en af de tre bedste midtstoppere i Europa, ude i noget der i lægeerklæringen ventes at blive et halvt år.

Den danske landsholdsanfører blev båret fra banen med en stor ispose på knæet allerede efter to minutter af opgøret mellem Milan og Genoa. Video: TV 2 Sport

Og så lige nu…ikke fordi skader aldrig kommer på et rigtigt tidspunkt, men det her punktum på 2020-21 er fejlanbragt i Simon Kjærs suveræne manifest af “hans livs bedste” fodboldtid.

Et emotionelt år med svingninger, der fik følelsernes barometer til at slå ud i noget nær alle retninger. På fodboldens spilleplade - og udenfor. Et år for den kontante duelspiller, hvor sindsstemningen inviterede til tvekamp med det bløde og blødende hjerte.

Han rundede milepælen med de 100 landskampe i efteråret 2020. Mod England på Wembley uden klapsalver, for der var corona-forbudt adgang for tilskuere. Fremkaldelsen blev mere ægte og fortjent, da Morten Olsen i lang frakke og rødt-hvidt halstørklæde rakte armen frem 13 måneder senere i Parken kort før mødet med Færøerne.

Nærmer sig Peter Schmeichel

Nu er Simon Kjær nummer tre på listen over spillere med flest landskampe - og rekorden stod for forfald i 2022, men er nu udsat. Peter Schmeichel har 129 landskampe, Kjær 119.

Han er 12 landskampe efter 92-anfører Lars Olsen i flest landskampe med armbind. Rekorden udsat. Men han indledte året med at bringe landsholdet i stilling til førerpladsen i VM-kvalifikationen efter sejr i Israel. Og det blev ved. Med Simon Kjær med de bedste karakterer i mediernes kendelser.

Så kom det længe ventede EM med kampe på hjemmebane. Mundbindet fik lidt luft, Parken blev fyldt, der var juni-lys i alles øjne. Men så kom chokket, da frygten tog plads. Christian Eriksens kollaps satte tiden i stå og efterlod spillerne, staben, Parken - ja, hele Danmark i et lammende tomrum. Med undtagelse af Simon Kjær - og nogle andre. Hans bedste ven og holdkammerat lå livløs på plænen. Simon Kjær angreb det voldsomme øjeblik, styrtede en halv banelængde hen til Eriksen, i næste øjeblik retur til midten hvor han stortrøstede den faldne spillers kæreste og derefter fortsatte han som omsorgens leder.

Det var så iøjnefaldende og markant, at det skulle belønnes med stolthed og respekt. Simon havde fremskudt brystkasse - som i kampene - og er senere blevet hædret med ord og ordninger for sin fremtræden.

Det tog dog så hårdt på ham, at han bad om at komme ud, da kampen mod finnerne skandaløst blev fortsat, mens alle famlede efter at komme i følelsesmæssig vater.

Medierne - og folket - fik en ægte sindstilstand på skærmen, da Simon Kjær og hans holdkammerater, bakket op af Kasper Hjulmands åbne facon, krængede sig ud i de følgende dage. Smittende og med til at endnu en dør blev åbnet med fri adgang for hele Danmark til landsholdet.

Simon Kjær ventede nogle dage med at tale til offentligheden - han var stadig ramt. Men under overfladen lurede den respekt, der var omkring ham. Så ingen “krævede” kaptajnens ord. Hans mindset var tunet ind på Eriksen - og landsholdet.

Det blev en fuldbyrdet succes mod Rusland efter et EM-nederlag til Belgien. Den aften gik Parken amok og Simon Kjær stod forrest i det han kaldte “det vildeste nogensinde”.

Ny storkamp af anføreren, holdet og fodboldens fans. Danmark videre til knock-out kampene. Først Wales, hvor Kjær gik ud med en skade, så Tjekkiet i Baku - klar til semifinalen. Og Kjær i bedste form, også på TV: “Jeg er stolt af det her hold”.

Festen sluttede med nederlaget til England i semifinalen, men Kjær og co. vendte hjem med stolthed og en særlig connection til det danske folk. Den næsten generte knægt fra østjyske Lund havde bjergtaget en hel fodboldverden på sin helt egen måde.

Opturen fortsatte i Milan

Opturen fik endnu mere fart med liga-succes i AC Milan, kontraktforlængelse og en karriere til gennemsyn - ingen tvivl, Simon Kjær på sin karrieres højeste. “Han har aldrig været bedre”, slog landstræneren fast.

Landsholdet og Kjær fortsatte med succes, VM-deltagelsen kom på plads, Eriksen var i bedring, fodboldens fanskare voksede, Kjær blev gjort “uundværlig” i AC Milan, Ballon d’Or hidkaldte ham i festtøj med sort butterfly, og Didier Drogba hyldede ham for alt det landsholdets anfører gjorde rundt om Eriksen-kollapset i København.

Det her var en specifik hyldest foran en hel TV-verden: “Denne mand er en helt. Det er større end fodbold. Det er mit højdepunkt i 2021” kom det fra Drogba, der til sidst slog fast: “Ikke alle helte bærer kappe”.

En fantastisk sæson, et fantastisk år blev sat på stand-by med skaden til “årets spiller”. Ikke en fodboldnekrolog, men en hyldest til en af Europas bedste, til landsholdets ubestridte leder - og en aktuel ærgrelse over, at 2021 sluttede på den måde.