VM fodbold

Qatar synes, det er træls at få besøg af os, siger DBU-chef

Tirsdag rejser en DBU-delegation til Qatar for at følge op på en række menneskerettighedsspørgsmål. Ekspert tvivler på effekten af det.

Når Dansk Boldspil-Union forholder sig til VM i Qatar, så har det danske fodboldforbund ikke noget imod at være en smule irriterende. Og en smule træls.

Det sætter DBU faktisk en ære i at være. I hvert fald ifølge administrerende direktør Jakob Jensen. Og den stil har han i sinde at videreføre, når han tirsdag som del af en DBU-delegation rejser til Qatar.

- Hvis man ser på mediedækningen af DBUs tilgang til VM i Qatar i dansk og international presse – og der har været en del – så tror jeg ikke, at Qatar synes, vi er et forbund, der er ret nemt at få besøg af. Vi har været meget kritiske. Og jeg kommer igen til at være meget kritisk, hvis ikke jeg får nogen gode svar. Så jeg tror ikke, de synes, det bare er helt fantastisk, at DBU nu kommer på besøg for at kritisere dem, siger Jakob Jensen til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Og den "baggrundsmusik", der har været i international presse omkring nogle af vores initiativer, gør nok, at de synes, det er en smule træls at få besøg af os. Men det giver os en mulighed for at blive lyttet til på en helt anden måde, end hvis vi havde siddet helt mussestille.

Jakob Jensen og DBU har ofte forholdt sig kritisk til VM-slutrunden i Qatar, hvor især mangel på basale menneskerettigheder og kritiske forhold for migrantarbejdere anses som et kæmpe problem. Så sent som i november lancerede DBU en række kritiske tiltag forud for VM-slutrunden i Qatar.

Jeg er ikke sikker på, at DBU får noget nyt at vide. Qatar er en dygtig propaganda-maskine

Stanis Elsborg, senioranalytiker i Play The Game

To spor i Qatar-besøg

Når Jakob Jensen rejser til Qatar, så er det i første omgang sammen med en DBU-delegation. Men efter den del af rejsen, der er arrangeret og planlagt af DBU, overgår han direkte til en anden officiel tur, der er arrangeret af UEFA.

Og for Jensen og DBU er der to spor i denne uges besøg i Qatar. For det første:

- Grundlæggende er mit formål med at rejse derned at prøve at danne mig et indtryk af, hvordan situationen er med migrantarbejderne - og generelt for afviklingen af verdensmesterskabet. Altså, er der de fremskridt at se, som man bryster sig af? Hvis ikke der er det, så er mit formål jo blandt andet at presse på for yderligere forbedringer. På begge ture kommer vi til at mødes med en række aktører, der har stor betydning for, hvordan udviklingen er dernede, siger Jakob Jensen.

Der bliver givet og taget, og tingene bliver sagt, som de er

Jakob Jensen

Men herudover kommer særligt DBU-rejsen til at have fokus på en række konkrete praktiske forhold frem mod herrelandsholdets deltagelse i VM-slutrunden næste år. Det gælder for eksempel hotel, transport, faciliteter og så videre.

- Vi tager ned og kigger på nogle mulige leverandører til de aktiviteter, som vi skal have i Qatar. Og det gør vi ud fra en betragtning om, at Amnesty International har sagt, at det er meget vigtigt, at man tjekker op på forsyningskæderne. At dem, der skal forsyne til vores hold, når vi er der, lever op til de grundlæggende rettigheder. Det er jo ikke sådan, at vi kommer til at sidde og indgå kontrakter dernede. Men vi kommer til at være i dialog med nogle af dem, der potentielt kunne være leverandører til DBU senere, siger Jakob Jensen.

Klar til 'høje bølger' og ophedet debat

​DBU har tidligere fastslået, at man har i sinde at begrænse rejseaktiviteten til Qatar både før, under og efter VM-slutrunden, der afholdes i november og december 2022.

Unionen har givet sig selv dét benspænd, at rejser til Qatar skal have skarp sportslig relevans eller skarp politisk relevans, før de må realiseres. Denne uges tur går ifølge DBU ind under den sidste kategori.

Kan I ikke være bekymrede for at komme til at blåstemple nogle ting, som I ikke har lyst til at blåstemple ved at deltage på sådan en tur?

- Vi kommer til at deltage høfligt i de ting, vi skal, men vi kommer også til at deltage kritisk. Vi rejser ikke ned med det formål at deltage i sportswashing, og det samlede program for denne tur er et glimrende eksempel på, at vi rejser ned for at skabe nogle politiske forbedringer, siger Jakob Jensen.

DBU har blandt andet et møde planlagt med den såkaldte Supreme Committee, der er selve arrangørerne af VM-slutrunden i Qatar. Det er især på dette møde, at DBU-direktøren kommer til at jagte svar. Og så kan dialogen godt gå hen og udvikle sig.

- Sidst, jeg deltog i et møde med den øverste leder i Supreme Committee, gik bølgerne da højt. Der bliver givet og taget, og tingene bliver sagt, som de er, på begge sider af bordet. På den anden side af bordet er der et ønske om, at vi tager de fremskridt, der rent faktisk er sket, til efterretning. Det gør jeg også. Men vi er nødt til at se mere, og vi er nødt til at sikre os, at der fortsat er fri presse og at der fortsat er forbedringer for migrantarbejderne, siger Jakob Jensen, der har udpeget en række konkrete episoder, der skal behandles.

DBU ønsker blandt andet konkrete svar på tre nylige episoder: Anholdelsen af to norske tv-folk, en VM-ambassadørs homofobiske udtalelser samt en forklaring på den seneste rapport fra Amnesty International, der viser at fremskridtene for migrantarbejderne i Qatar er stagneret.​

Et særligt ansvar

Danmark var blandt de første lande til at kvalificere sig til VM-slutrunden i Qatar, og derfor har DBU efter eget udsagn valgt at påtage sig et stort ansvar for at sikre en positiv udvikling i Qatar.

Men er der grund til at tro på, at den danske kritik nytter noget i det store billede?

- Det er jo ingen hemmelighed, at vi synes, det var en dårlig idé at placere VM i Qatar. Men det her er væsentligt ag gøre, når VM nu engang skal afvikles i Qatar.

- Jeg synes, det er væsentligt at få frem, at der jo faktisk er sket fremskridt i Qatar. Det noterer Amnesty sig jo også. Men det går for langsomt, og der måtte gerne ske flere fremskridt, og det er det arbejde, vi forsøger at bridrage til. Så menneskerettighederne står stærkere end nogensinde før i den region, når VM bliver spillet. Og at de vedbliver at stå stærkt, også når VM er overstået. Det er en nødvendig del af opgaven nu i kraft af, at VM er placeret, hvor det er. Det tager vi på os, og det arbejder vi intenst med, siger Jakob Jensen.

Play The Game tvivler på den store effekt

Senioranalytiker hos Play The Game Stanis Elsborg, der længe har fulgt udviklingen og situationen i Qatar forud for VM i 2022, letter på hatten for DBUs vedholdende pres på VM-arrangørerne.

- Jeg synes, DBU skal roses for at ville til Qatar for at tage den kritiske dialog. I det billede er DBU jo klart foregangslandet. Det er dem, der har skrevet åbne breve, og det er dem, der har rejst de kritiske spørgsmål til Qatar. Og det er positivt, at de vil gøre det igen. Og det er nok rigtigt, at Qatar og Hassan Al Thawadi ikke synes, at DBU er de sjoveste at få besøg af, siger Stanis Elsborg til TV 2 SPORT.

Ikke desto mindre tror man hos Play The Game ikke nødvendigvis på, at den forestående DBU-tur til Qatar kommer til at ændre alverden i det store billede. I hvert fald ikke uden hjælp fra andre nationer.

- Hvis det kan blive på det sparsomme kritiske niveau, hvor det kun er Danmark og måske et par andre lande, som er de kritiske røster, så tror jeg, at Qatar stiller sig forholdsvis tilfreds med det.

- Vi ved nok også allerede, hvad Qatar og Hassan Al Thawadi (den øverste chef for VM-arrangørerne, red.) vil svare på de her spørgsmål. Så jeg er ikke sikker på, at DBU får noget nyt at vide. Qatar er en dygtig propaganda-maskine, og de skal nok komme op med nogle gode svar. Alligevel er det trods alt vigtigt at signalere, at man er utilfreds med de situationer, der er foregået de seneste par måneder i Qatar, siger Stanis Elsborg.

Han peger i stedet på, at DBU i endnu højere grad bør begynde at rette kritikken og presset mod det internationale fodboldforbund FIFA. For afholdelsen af en VM-slutrunde er i sidste ende FIFAs ansvar, og derfor bør FIFA lægge pres på arrangørerne for at få bragt tingene i orden ifølge Stanis Elsborg.

VM i Qatar afholdes fra den 21. november til den 18. december 2022.