Hjulmand mindes betydningsfuldt øjeblik med Høgh under EM

Kasper Hjulmand fremhæver Lars Høghs personlighed som indkapslingen af ånden på det danske fodboldlandshold.

At Lars Høgh har gjort indtryk på et stort antal danskere, kan de færreste være i tvivl om.

Det beviser de talrige eksempler på rørende hyldester, som har set dagens lys, efter Lars Høgh onsdag aften sov stille ind. Danmarks landstræner, Kasper Hjulmand, hører til blandt de personer, der til det sidste havde en tæt tilknytning til den tidligere fodboldmålmand.

Jeg har aldrig mødt et menneske som Lars

Kasper Hjulmand

Landstræneren vil huske Lars Høgh som "et fantastisk menneske", og selvom EM i sommer var fyldt med store oplevelser og øjeblikke, så var det alligevel ét særligt øjeblik på hotellet i Helsingør med holdets nu tidligere målmandstræner, som Hjulmand fremhæver som det største.

- Jeg tror faktisk, det var at sidde en tidlig, tidlig morgen, efter vi havde smadret et eller andet hold, og se solen stå op over Kronborg og bare snakke med Lars. Og jeg tror faktisk, at mange af spillerne og mange fra staben vil sige det samme.

- Lars har den betydning for mig og for mange andre, at man har følt en fortrolighed, et nærvær og en kærlighed. En ømhed og en styrke, som er helt unik. Jeg har aldrig mødt et menneske som Lars, siger landstræneren til TV 2 SPORT.

Lars Høgh blev i 2018 ramt af kræft i bugspytkirtlen, og selvom behandlingen i første omgang hjalp, blev han ramt af flere tilbageslag, der i sidste ende ikke var mulig at forhindre. Fynboen blev 62 år gammel.

"Han var det, vi gerne vil være, når vi er bedst"

I 2008 blev Lars Høgh ansat som målmandstræner for det danske fodboldlandshold. Et job, han beholdt frem til sine sidste dage. I sommer forlængede han for sidste gang samarbejdet med DBU, og selvom han flere gange var fraværende grundet sin sygdom, var han aldrig helt væk.

- Han betød utroligt meget. Hans personlighed indkapsler ånden på landsholdet. Han var det, som vi siger, vi gerne vil være, når vi er bedst i Danmark: Enormt ambitiøse og enormt generøse, siger Kasper Hjulmand.

Flere gange under Lars Høghs sygdomsforløb har det danske fodboldlandshold i samlet flok vist sin støtte til den folkekære fodboldpersonlighed, ligesom han har været med på træningsbanen de gange, han har haft overskuddet til det.

- Normalt ville jeg sige, at det ikke vil kunne lade sig gøre at have en medarbejder, som kæmper med livet, så tæt på os hele vejen igennem. Jeg synes, det viser en utrolig styrke i staben og blandt spillerne, at vi kan håndtere det og være i det.

- Vi kunne håndtere, at et menneske, som vi har rigtig, rigtig kært, kæmpede med tingene, men samtidig kunne vi koncentrere os og spille med alt, hvad vi havde, siger den danske landstræner.

Som aktiv nåede Lars Høgh at spille 817 kampe for Superliga-klubben OB, mens han 8 gange blev valgt til at vogte målet på det danske nationalmandskab.