Kasper Hjulmand på pressemødet efter Danmarks nederlag i EM-semifinalen.
Fodbold

Hjulmand: - Det havde jeg slet ikke set komme

Landstræner Kasper Hjulmand fortæller gennem 11 billeder om et fodboldår som intet andet.

Det har været et begivenhedsrigt år med op- og nedture. Et vildt år. Der har været følelser til et helt liv, men jeg føler, at jeg sådan set kun lige er startet. Der er masser af håb og masser af lys i fremtiden.

Der er præsteret på absolut højt niveau ved EM og i VM-kvalen, og jeg er stolt over at stå i spidsen for det her landshold. Men jeg gør ingenting alene, jeg er intet alene.

Grunden til, at vi har klaret os så godt, er, at utrolig mange mennesker er med i det her, som vi står midt i. Den begejstring, den entusiasme, den opbakning, vi har omkring fodbolden, er helt fantastisk.

Nu kommer et nyt landsholdsår. Jeg har ingen målsætning, og jeg har aldrig arbejdet med det, for jeg tror ikke på målsætninger. Men vi drømmer om noget stort. Hvis man ikke drømmer om at vinde - det har jeg aldrig kunnet forstå.

Vi drømmer om at stå med pokalen, vi drømmer om at vinde det hele. Det er dét, der gør, at vi hver eneste dag forsøger at se det billede for os. Det forpligter.

Det har været en sejr for kollektivet

Simon Kjær bliver bedre og bedre med årene

Et fantastisk afsæt på vejen mod Qatar. En kamp der viste, at det ikke kun er forsvarets fortjeneste, at der ikke bliver scoret imod os. Det er holdets. Vi angriber og forsvarer med alle mand. En sejr for kollektivet.

Og så lige nogle ord om Simon Kjær: Han har det som god vin - han bliver bedre og bedre med årene.

Følelser, jeg aldrig bliver færdig med

Det var en vild situation at befinde sig i

Det sidder stadig dybt i mig. Der var mange ting, der skulle håndteres. Mine tanker var hos Christian og hans familie, men jeg skulle også tænke på, hvordan jeg kunne hjælpe rent menneskeligt. Vi havde en seks-syv krisepsykologer omkring os, men jeg var lederen, der skulle sørge for, at vi kom igennem det bedst muligt uden at få for mange ar på sjælen. Det var mit store mål.

Det var en vild situation at befinde sig i, og vi blev ovenikøbet bedt om at fortsætte kampen efter den oplevelse. Det er jeg ikke færdig med endnu rent følelsesmæssigt.

Spillerne bestemte selv, om de ville spille

Vi var ikke os selv

Et stærkt øjeblik, hvor vi ligesom skal samle trådene og se, om vi kan spille resten af kampen. Og hvor vi kigger hinanden i øjnene og siger, at vi gør, hvad vi kan, og vi gør vores bedste, og hvis der er nogen, der ikke kan holde til det, eller hvis der er nogen, der enten ikke kan eller vil spille, så er alt okay.

Nu går vi ud og gør, hvad vi kan. Det var et stærkt øjeblik. Vi kunne godt fornemme de danske og finske tilskuere, men jeg tror ikke, der er nogen af os, der kan huske denne anden halvleg. Vi var ikke os selv.

Et menneskeligt kram fra et godt menneske

Han er en stor dreng. Og et godt menneske

Et kram fra Romelu efter kampen. Stærke ord og stærke følelser involveret. Vi havde faktisk spillet en fantastisk fodboldkamp, men Romelu Lukaku og Kevin de Bruyne havde lige lavet nogle genialiteter. Opbakningen var stor overalt efter Christians kollaps, men Romelu opførte sig og kommunikerede med kæmpestor værdighed, respekt og stor menneskelighed.

Det er noget, der kendetegner ham, og jeg har stor respekt for ham både som spiller og som menneske. Stor personlighed. Det overrasker mig lidt, at jeg er højere end ham - han er en stor dreng. Og et godt menneske.

Vi har verdens bedste publikum

Vi fik så meget fra fansene i hele 2021

Jeg står og klapper og siger tak for opbakningen til publikum efter sejren over Rusland, hvor euforien og forløsningen er stor.

Vi har vundet og er kommet videre, og opbakningen og stemningen var exceptionel. Vi oplevede en gensidig respekt og en gensidig symbiose, hvor vi fik så meget fra fansene i hele 2021 - både under EM og i VM-kvalifikationen. Verdens bedste publikum.

Schmeichel har lært mig meget

En stor inspiration - også for mig

Vi gjorde det sgu. To gange Kasper ser hinanden i øjnene efter sejren i Baku over Tjekkiet.

Vi skal til Wembley, som var en klar drøm, vi havde. Kasper har i hele perioden været en fantastisk målmand og også en stor inspiration - også for mig. Han har lært mig meget. Hans beslutsomhed og styrke er et godt billede her: Vi skal videre.

Det her var årets skuffelse

Et skuffelsens billede

På billedet en skuffet mand.

Vi har tabt efter forlænget spilletid og efter en masse mærkelige situationer. Ikke mindst målet til sidst imod os, to bolde på banen samtidig og vi bliver ti mand, da Mathias Jensens fod bliver flænset op. Vildt ærgerligt - et skuffelsens billede.

Jeg kunne ikke holde tårerne tilbage

Undervejs kom jeg til at tænke på Christian og hans familie, og derfor faldt der en tåre

Vi sad på Tottenhams anlæg efter at have tabt semifinalen og talte om, hvordan vi kunne give noget tilbage for den fantastiske opbakning, vi havde fået.

Kunne vi møde befolkningen på en eller anden måde? Ofelia Plads eller et andet sted.

Men på grund af sikkerhed kunne man ikke styre folkemængden, blev vi fortalt, og der var jo stadig corona at tænke på, så vi valgte et fælles pressemøde i lufthavnen for ligesom at sige tak til befolkningen. Undervejs kom jeg til at tænke på Christian og hans familie, og derfor faldt der en tåre - "nu hyler jeg igen". Det havde jeg slet ikke set komme. Det kom som lyn fra en klar himmel.

Den største dag for dansk fodbold

Vi har hamret igennem denne kvalifikation

Vi har kvalificeret os til VM, og det er en kæmpestor dag for dansk fodbold. Kun 13 hold skal med fra Europa, så det er ikke så nemt.

Vi har hamret igennem denne kvalifikation, så det her er et stort øjeblik. Øl ud over tøj og hår - jeg har lidt i banken, der skal hævnes.

Jeg er intet alene - ledelse er en holdsport

Jeg modtager prisen på vegne af rigtig mange mennesker

Det betyder fantastisk meget for mig, og jeg bliver meget rørt over det. Men jeg modtager prisen på vegne af rigtig mange mennesker.

For det første spillerne og hele den stab vi har omkring vores fantastiske landshold, men også hele fodbold-Danmark.

Kaptajnen har aldrig været bedre

Simon har været enestående i år

Kæmpe hyldest for hans lederskab og personlighed - et fantastisk 2021 som spiller og menneske. Han er trådt i karakter, han har aldrig spillet bedre, han har vist sin sande personlighed, og han har vist det menneske, han er til fulde. Simon har stået i spidsen for et rigtigt godt hold med andre store personligheder - holdet har i fællesskab stået stærkt, og jeg ved, at Simon deler det her med hele holdet.

Han har stået i spidsen, men det er holdets fortjeneste. Men jeg vil sige, at Simon har været enestående i år, og derfor kom skaden sidst på året endnu mere ærgerligt.