Fodbold

Flere topspillere kan hentes gratis efter nytår

Når transfervinduet åbner 1. januar, kan flere stjerner forhandle frit med andre klubber. Her ser vi på nogle af de mest interessante spillere.

Når nytårets festfyrværkeri markerer indgangen til 2022, åbner fodboldens regelsæt for bulder og brag blandt fodboldklubberne.

Transfervinduets åbning giver nemlig en lang række spillere mulighed for at forhandle frit med andre klubber, fordi der fra 1. januar er et halvt år tilbage af deres kontrakter.

Her ser vi nærmere på nogle af de mest iøjnefaldende eksempler, som blandt andet omhandler en italiensk europamester, og nederst i artiklen finder du en liste med 20 spillere, der snart er frie på markedet.

Napoli venter i spænding

Et af de steder, man holder vejret, er i Italien - ikke mindst i Napoli. Klubben står til at miste byens egen søn og anfører, Lorenzo Insigne, som har kontraktudløb i sommeren 2022. Dermed kan den lille troldmand, som var en af hovedårsagerne til Italiens flotte EM-triumf i sommer, frit sætte sig ned og forhandle med nye klubber, når Rådhusklokkerne ringer det nye år ind.

I Napoli har man flere gange forsøgt at forlænge superstjernen, men kontrakttilbuddene er indtil videre blevet afvist af spillerens repræsentanter.

Mit forhold med Di Laurentiis (Napolis præsident) er godt, men jeg bliver nødt til at nævne, at kontrakttilbuddet er 50 procent mindre end den nuværende kontrakt

Vincenzo Pisacane, agent

Ifølge italienske medier er det seneste fremsendte kontrakttilbud til Lorenzo Insigne angiveligt 50 procent (!) mindre, end hvad europamesteren fra 2021 allerede tjener i dag – et tilbud, der i sagens natur ikke er faldet i god jord hos repræsentanterne for Insigne.

Napoli stjernen spiller i skrivende stund på en femårig kontrakt, hvor han netto tjener fem millioner euro om året - rundt regnet 37.000.000 kroner. Tilbuddet er således på 2,5 millioner euro, hvilket har fået Insignes agent, Vincenzo Pisacane, op ad kontorstolen. Han har blandt andet udtalt:

- Mit forhold med Di Laurentiis (Napolis præsident, red.) er godt, men jeg bliver nødt til at nævne, at kontrakttilbuddet er 50% mindre end den nuværende kontrakt. Jeg er agent og må forsvare kaptajnen til enhver tid. Normalt, tilbyder du flere penge, når du forlænger en kontrakt. Bare se på andre spillere som fornyede deres før Lorenzo.

Milan giver op

Længere nordpå i modebyen Milano har man praktisk talt givet op overfor midtbaneslider og straffesparksekspert Franck Kessie. Det fremsendte tilbud til den ivorianske stjerne er angiveligt heller ikke i nærheden af, hvad den løbestærke spiller vil kunne se frem til at tjene på en anden, men ikke nødvendigvis større adresse i Europa.

Milan-stjernen der kom fra Atalanta i 2017, har scoret flere end 30 mål for klubben, hvoraf over halvdelen af disse er fra ellevemeterpletten. Han er en spiller, der har været en af grundstenene for, at Milan i år var tilbage i Europas fineste turneringen, Champions League, efter hele otte års fravær.

En vigtig spiller fortjener altid en værdig kontrakt. Der er landet et officielt tilbud fra klubben, men vi taler om tal meget langt fra det, der henvises til

George Atangana, agent

Kessie spiller i øjeblikket på en aftale, der indbringer ham netto ni millioner euro om året, og ifølge italiensk presse er det seneste bud angiveligt blot 6,5 millioner euro netto. Et lønhop fra 67 til 48 millioner kroner. Men dette bud er dog ikke korrekt, hvis man skal tro spillerens agent, George Atangana:

- En vigtig spiller fortjener altid en værdig kontrakt. Der er landet et officielt tilbud fra klubben, men vi taler om tal meget langt fra det, der henvises til.

Selvom buddet altså angiveligt er mindre, end hvad Kessie tjener for nuværende, er det stadig langt over, hvad danske Simon Kjær netop har forlænget til.

Den danske leder, der for nylig blev kåret som verdens 18.-bedste spiller ved Ballon d’ Or, forlængede i slutningen af oktober sin Milan-kontrakt til 2024, hvilket nu årligt indbringer danskeren omkring 1,5 millioner euro (netto). Rundt regnet 11 millioner kroner.

Kessie vil således stadig kunne være en af de bedst betalte spillere i klubben, om end det naturligt nok vil være et lille stykke under superstjernen Zlatan Ibrahimovic, som angiveligt tjener hele 7 millioner euro om året (netto). Det svarer til 52 millioner kroner.

Manchester United er en oplagt mulighed

Kessie-lejren har foreløbigt afvist enhver tilnærmelse fra Milan, idet man håber på at kunne lande en aftale med Manchester United.

Den traditionsrige engelske klub har store udfordringer på netop den centrale midtbane, hvor balancen på holdet har været svær at spotte i årevis. Det er her, Kessie huserer. Derudover vil Kessie ligeledes gerne tørne ud for samme klub som sine to landsmænd Eric Bailly og Amad Diallo, som allerede spiller i den engelske storklub, så det kunne på mange måder blive et “match made in heaven”.

Allerseneste melding er dog, at Kessie angiveligt skulle have haft en kontrovers med sin agent, hvilket måske åbner en lille kattelem for Milan med henblik på en forlængelse inden sommeren 2022.

Nyrige Newcastle lurer i kulissen

Der var nok ikke mange der ligefrem havde forventet, at Newcastle United fra det nordlige England vil kunne kalde sig verdens rigeste fodboldklub, da sæsonen 2021/2022 gik i gang for måneder tilbage, men inden længe vil man i den fodboldgale by stå klar til at åbne for skattekisten i jagten på at komme væk fra bundplaceringerne i Premier League.

Her vil man uden at ryste på hånden kunne tilbyde Insigne, Kessie med flere det dobbelte af, hvad de italienske klubber kan magte, hvilket formentlig også har fået de store stjerner til at afvente situationen i pizzaens hjemland.

I første omgang vil Newcastle United skulle betale en overgangssum, hvis nye spillere skal skifte allerede til januar, og med deres bundplacering taget i betragtning vil man utvivlsomt forsøge at hente de lavt hængende frugter først. Her tilhører de snart kontraktfrie spillere, da prisen vil være lavere end andre store spillere med flere år tilbage af deres pågældende kontrakter.

Newcastles kommende indtog på transfermarkedet vil naturligt nok rykke den europæiske magtbalance endnu engang og kræve, at de italienske og spanske klubber endnu engang skal være skarpere, når de henter deres spillere længere nede i fødekæden i håb om en sjælden gang at kunne snuse til europæiske titler, som Villarreal formåede med sejren i Europa League i 2021.

Derudover vil tilstedeværelsen af nyrige Newcastle skabe yderligere uro og presse klubberne i de eksisterende kontraktforhandlinger. Dels er klubberne nødsaget til at forholde sig økonomisk ansvarlig i forhold klubbens samlede budget, herunder i forhold til Financial Fair Play (FFP), men også i relation til det lønhierarki som allerede eksisterer i klubberne, og som til enhver tid vil blive udfordret, når en af holdets stjerner får en ny og forbedret kontrakt.

Nedenfor ses et udpluk af 20 spillere fra Italien og Spanien, der i skrivende stund har kontraktudløb i sommeren 2022 og som frit kan forhandle med andre klubber fra 1. januar 2022. Langt fra alle kontraktforhandlinger har samme udfordringer som ved Insigne og Kessie, og i nogle tilfælde ønsker klubberne sig ligefrem af med den pågældende spiller. Men det, at situationen endnu ikke er afklaret, kan sætte pres på klubberne med tanke på Newcastle’ mange milliarder og udfordringen i markedet generelt.

Det er i øvrigt takket være Jean-Marc Bosman, at spillere kan skifte frit, når deres kontrakter udløber. Hans kamp skabte fodboldens største ændring - og ødelagde ham selv, men det er en helt anden historie.

Disse spillere er snart frie på markedet

 1. Franck Kessie, AC Milan
 2. Paolo Dybala, Juventus
 3. Ousmane Dembélé, Barcelona
 4. Lorenzo Insigne, Napoli
 5. Marcelo Brozovic, Inter
 6. Andrea Belotti, Torino
 7. Remo Freuler, Atalanta
 8. Alessio Romagnoli, Milan
 9. Luis Felipe, Lazio
 10. Juan Cuadrado, Juventus
 11. Luis Suarez, Atlético Madrid
 12. Henrik Mkhitaryan, Roma
 13. Isco, Real Madrid
 14. Sergi Roberto, Barcelona
 15. Federico Bernadeschi, Juventus
 16. Ivan Perisic, Inter
 17. Gareth Bale, Real Madrid
 18. Luka Modric, Real Madrid
 19. Matías Vecino, Inter
 20. Dries Mertens, Napoli

Det er endnu alt for tidligt at drage de endelige konklusioner om det forestående transfervindue, men én ting er sikkert: Nogle steder venter man i spænding. Andre steder med angst.

Det må formodes at blive det mest interessante transfervindue, siden Sheikh Mansour’ i 2008 indtog Manchester City, hvor selveste Robinho blev hentet på transfermarkedets sidste dag. Og hvad Lorenzo Insigne og Franck Kessie angår, så må spørgsmålet i sidste ende være, om de vælger pengene eller kærligheden til klubben, de spiller for nu?

Uanset hvad: Milliarderne slippes løs til nytår!