Nadia Nadim kritiseres for rolle i "pyntet fortælling om Qatar og VM"

Ifølge seniorforsker medvirker Nadia Nadim til en glorificering af Qatar, som landets ledere ønsker.

Sammen med blandt andre fodboldlegenden David Beckham var danske Nadia Nadim på besøg ved FIFA Arab Cup i Qatar - det arabiske mesterskab for landshold. Hun var en af flere såkaldte "stjernegæster".

Om knap et år finder VM sted i Qatar, og det er noget, der siden valget af Qatar som vært er blevet kritiseret voldsomt, blandt andet på grund af elendige forhold for migrantarbejdere og spørgsmål om menneskerettigheder.

Men Nadim maler et andet billede af Qatar i en video fra Twitter-siden SC News, som leverer nyheder om mesterskabet i Qatar.

- Jeg er meget positiv om det, der sker her, og jeg er også taknemmelig. For mig handler det om at hjælpe mennesker i nød, og det gør det helt sikkert også i Qatar. Og det er noget, mennesker bør anerkende.

Hun deler også billeder fra besøget på sine sociale medier, og det møder voldsom kritik.

PĂĄ Twitter er sĂĄ godt som alle kommentarer voldsomt kritiske, og det er der en god grund til.

Pyntet fortælling om Qatar

Det mener Stanis Elsborg, der er senioranalytiker i Play The Game, som arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt.

- Det er problematisk, fordi de her fodboldspillere er rollemodeller for mange unge mennesker og har en meget stor følgerskare på sociale medier. Den fortælling, som de skaber, er en helt og aldeles pyntet fortælling om Qatar og fodbold-VM - et land og et VM, der har en tung sky om korruption og alvorlige menneskerettighedsproblemer hængende over sig.

- Det var i virkeligheden dét, som de store sportsstjerner burde bruge deres krudt på at italesætte, og ikke være med til at dække over tingene ved at deltage i Qatar-styrets massive propaganda.

TV 2 SPORT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Nadia Nadim. Til Ekstra Bladet fortæller hendes agent, Michael Kallbäck, at hverken han eller Nadim har nogen kommentarer til kritikken og besøget.

På Twitter understreger flere det paradoksale i, at Nadim er med til at promovere et land, der har tætte bånd med Taliban. Nadia Nadim flygtede for flere år siden til Danmark, fordi talibanerne dræbte hendes far.

Nadim udtrykte sig i løbet af efteråret kritisk, da Taliban overtog magten i Afghanistan.

Medvirker til glorificering

Nadia Nadim og David Beckham er ikke ambassadører for VM-slutrunden, men bliver ifølge Elsborg brugt i en intensiveret strategi fra Qatars side, som handler om at "få skabt et mere positivt omdømme" af landet.

- Med deres optrædener og gøren for Qatar medvirker de til at skabe den glorificering og det skønmaleri af ørkenstaten, som lederne i Qatar ønsker.

En del af kritikken pĂĄ det sociale medier er ogsĂĄ rettet mod, at Nadim for nylig udtalte sig kritisk i forbindelse med Talibans indtog i Afghanistan.

Nadia Nadim spiller for det danske fodboldlandshold, men Dansk Boldspil-Union (DBU) har hverken en holdning eller kommentarer i denne omgang til Nadia Nadims Qatar-besøg, lyder unionens melding til TV 2 SPORT.

Kritiske tiltag fra DBU

DBU har flere gange forholdt sig kritisk til VM-slutrunden i Qatar, og så sent som i november lancerede DBU en række kritiske tiltag forud for VM-slutrunden i Qatar.

Tidligere på måneden var direktør Jakob Jensen på besøg i Qatar for at se nærmere på forholdene. Han slog fast, at qatarer synes, DBU er trælse at få besøg af.

- Grundlæggende er mit formål med at rejse derned at prøve at danne mig et indtryk af, hvordan situationen er med migrantarbejderne - og generelt for afviklingen af verdensmesterskabet. Altså, er der de fremskridt at se, som man bryster sig af? Hvis ikke der er det, så er mit formål jo blandt andet at presse på for yderligere forbedringer, sagde Jensen forud for besøget.

Ved hjemkomsten fortalte han, at der var sket fremskridt i landet. Men:

- Der er stadig behov for et gearskift i indsatsen på en lang række områder, sådan at rettighedsoverholdelsen forbedres, reformerne implementeres, og initiativerne bliver til noget, som Amnesty International også har påpeget.

Nadia Nadim har spillet 99 kampe for det danske landshold. Hun spiller for det amerikanske klubhold Racing Louisville FC.