Fodbold

En ikonisk dribletur reddede Barca

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker skriver her om de seneste begivenheder i fodboldens verden.

Weekendens højdepunkt

Sprudlende Gavi

FC Barcelona formåede endelig at føje tre point til den slanke pointtotal lørdag aften, og det kan de primært takke unge Gavi for.

Catalanerne kom aggressivt ud til opgøret mod upåagtede Elche, og Xavi havde endnu engang valgt sin foretrukne 3-4-3-opstilling som det taktiske fundament for hjemmeholdets spillere. Helt fremme var unge Ferran Jutgla blevet betroet ansvaret for at score målene, og den opgave løste han perfekt i kampens første kvarter, da han uimodståeligt steg til vejrs og pandede bolden i mål efter et hjørnespark.

Så var kursen udstukket, men kampens - og månedens - højdepunkt gemte sig dog bag lågen til det 19. minut.

Gavi modtog en pasning fra Clement Lenglet på banens midte, inden han elegant vendte væk fra Omar Mascarell på en måde, som hans nuværende træner var ekspert i. Camp Nous enorme græstæppe lå nu åbent for den unge knægt, og med ubundne snørebånd hvirvlede Gavi forbi de næste forhindringer på vejen, inden han med et hårdt og præcist spark sendte læderet i nettet via den opstander, som Leo Messi i årtier brugte som sigtepæl i forbindelse med hans mange scoringer. Og mens Gavi fejrede sit første mål med fans og holdkammerater, gik mine tanker i de efterfølgende sekunder netop til Messi og en anden af Barcas største ikoner.

Elche bed pludselig fra sig mod FC Barcelona, som lignede modtagere af et enkelt point mod Elche. Video: TV 2 Sport

Den første scoring for Gavi i Blaugrana-trøjen var nemlig en uforglemmelig en af slagsen, præcis som tilfældet var, da Ronaldinho tilbage i september 2003 åbnede sin målkonto med et af de mest memorable mål, der nogensinde er scoret på Camp Nou. Et ryk på over 40 meter, i fuld sprint, blev afsluttet med et missil af et langskud, der kortvarigt truede med at brække overliggeren i to stykker, inden det catalanske publikum for første gang kunne hylde deres nye stjerne med det store smil.

Halvandet år senere kom turen så til klubbens bedste spiller igennem tiderne, da Messi brugte den første dag i maj i 2005 på at stemple sig ind i klubhistorien med en smuk scoring.

Lionel Messi havde allerede fået et enkelt mål annulleret for offside, inden han med et smukt chip kunne løfte hænderne mod den spanske aftenhimmel og lade det forvænte hjemmepublikum kaste deres uforbeholdne beundring og kærlighed på deres nyeste ledestjerne i slutningen af kampen mod Albacete. Oplægget stod Ronaldinho for, da han med et Laudrup’sk vip spillede den unge argentiner fri, og dermed var det første af de svimlende 672 mål en realitet.

Midt imellem disse to tidsmæssige højdepunkter i FC Barcelonas historie, kom Pablo Martin Gavira til verdenen i det sydlige Sevilla.

Han fik sin fodboldopdragelse på akademiet i Real Betis, inden han som 11-årig drog den lange vej til Catalonien og La Masia.

Netop ankommet til Barcelona kunne han se sin nye klub tilføje endnu en Champions League-titel til det bugnende trofæskab, og det forestående fald fra fodboldens magtelite var umuligt at forudse. Godt nok takkede Xavi af og drog til Qatar, men klubben rådede over den bedste angrebstrio i verdenen, og brandet FC Barcelona var synonym med succes og trofæer.

En af de vigtigste brikker i puslespillet er unge Gavi

Mads Junker

Meget er ændret siden Xavi løftede 'pokalen med de store ører' den varme sommeraften i Berlin i 2015, og nu står selvsamme mand i spidsen for at rette op på den historisk deroute, hans hjerteklub er ude i. En af de vigtigste brikker i det puslespil er unge Gavi, som hverken har kørekort eller lært at binde sine snørebånd - men derimod har han noget af den fodboldintelligens, som Xavi leder efter med lys og lygte hos sit mandskab.

Om knægten fra Andalucien kan træde i de enorme fodspor fra sin træner, eller de to tidligere 10’ere, kan kun fremtiden vise os. Hans scoring lørdag aften vil i hvert fald skrive sig ind i historiebøgerne, da han blev den tredjeyngste spillere nogensinde til at score for FC Barcelona, og den yngste midtbanespillere nogensinde. Vi stiller Gavis aftryk til tørre, og ser hvor stor en plads hans platte får i Barca’s museum.

Weekendens skuffelse

AC Milan på vej i krise

Starten på efteråret var fremragende for Stefano Pioli og hans AC Milan-mandskab, og kun Napoli kunne holde trit, da I Rossoneri samlede 31 af 33 mulige point i de første 11 spillerunder.

Gassen er dog gået noget af ballonen siden starten af november, hvor det blot er blevet til otte point i syv kampe i Serie A.

De to sejre i perioden er endda kommet mod håbløse Salernitana og Genoa, og i weekenden kulminerede AC Milans dårlige form med et hjemmebanenederlag til et stærkt svækket Napoli-hold. Europæisk fodbold er heller ikke længere et tema i kalenderen for foråret hos Zlatan og holdkammeraterne, da Liverpools reserver sendte italienerne ud i mørket i starten af december.

Tabet af Simon Kjær har - ikke overraskende - været mærkbart i AC Milans defensiv, hvor Alessio Romagnoli godt nok bærer anførerbindet, men slet ikke har samme kvalitet og lederevner som den danske landsholdsanfører.

De rød/sorte fra Milano må derfor igen i år skele til bysbørnene fra Inter, når de skal finde et mandskab med stabile præstationer og en tilstrækkelig bred trup til at absorbere den store fysiske byrde, som spillerne bliver stillet over for. Simone Inzaghis tropper er ubesejret i de seneste ti spillerunder, og de har stille og roligt spist det forspring, som AC Milan og Napoli skabte tidligt i sæsonen. Julepausen står for døren torsdag morgen, og det afbræk vil være yderst kærkomment for Inters forfølgere, hvor særligt AC Milan ligner et hold, der har brug for at genoplade batterierne. Onsdag aften venter en udekamp mod Empoli, et opgør som de SKAL vinde, hvis troen på den første Scudetto i mere end et årti skal bevares henover den kommende juleperiode.

AC Milan ligger ikke længere alene på andenpladsen i Serie A. Deres nederlag til Napoli betyder, at de blåklædte lægger sig på siden af dem i tabellen. Video: TV 2 Sport

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Storkamp inden jul

Julen starter tidligt i år, for allerede tirsdag aften gemmer der sig en en kæmpe pakke fra LaLiga-land - lige til at åbne fra klokken 21:30. Her tager Sevilla nemlig mod FC Barcelona i en udsat kamp, og det opgør har alle ingredienser til at blive et festfyrværkeri.

Thomas Delaney har de seneste uger taget grundig revanche for sit dumme røde kort mod Espanyol tilbage i september. De seneste to opgør har han startet på bane for Los Nervionenses, og i begge tilfælde har den dynamiske dansker spillet en afgørende rolle i andalusiernes sejre. Sidste uge scorede han kampens enlige mål, da han smukt krøllede bolden i mål på San Mames mod Athletic Club, og i denne weekend var det Delaneys fremragende hovedspil der førte til Lucas Ocampos’ matchvindermål kort før tid imod Atletico Madrid.

Dermed er Sevilla efterhånden eneste reelle udfordrer til Real Madrid i kampen om LaLiga titlen, og tirsdag aften kan de understrege den position, når Xavi og hans unger tropper gæster stemningsfyldte Sánchez Pizjuán. Kampene mellem Spaniens to største regioner er altid garant for intensitet og underholdning, og begge mandskaber har voldsom brug for en sejr for at jagte deres nye målsætning i sæsonen. Sevilla har Real Madrid i sigte på ligaens førstesplads, mens FC Barcelona har brug for en top-4 placering mere end nogensinde før.

Også i Italien ruller boldene lystigt tirsdag og onsdag, når sidste runde af efterårets Serie A løber af stablen, så underholdningen er dermed sikret de sidste dage inden den store dag.

God Jul til alle herfra.