Fodbold

Coronakaos har sat sit præg på eksplosiv nytårsrunde

TV 2 SPORT’s fodboldkommentator Martin Gottschalk Aksglæde ser frem mod årets første kampe i LaLiga, der byder på lækre lokalopgør og meget corona.

Tjubang!

Skraldet fra nytårskrudtet og eftersmagen af ”doce uvas”, de 12 vindruer, som spanierne traditionsrigt gnasker i sig ved indgangen til et nyt år, når knap at fortage sig, før LaLiga-bolden heldigvis ruller løs.

Og lad os da håbe, at den kommer til det.

For sandheden er også, at der har været markante coronaudbrud i flere klubber, blandt andet i storklubberne FC Barcelona, Real Madrid og Atlético Madrid, der alle lige før nytår kunne berette om flere smittetilfælde i truppen.

Mit nytårsønske er derfor, at Spanien kan blive forskånet for det kaos, der henover julen ramte engelsk fodbold. Her var der masseaflysninger og heftig kritik af afviklingen af kampe.

Hvis det lykkes at drible uden om den omklamrende corona-karl, så er der virkelig noget at se frem til for elskere af spansk fodbold.

Allerede nu har den spanske regering dog besluttet, at udendørs sport må fyldes op med tilskuere til maksimalt 75 procent af kapaciteten, hvor der dog kan være regionale forskelle. Catalonien har eksempelvis en grænse på 70 procent.

Sendeplan - LaLiga

31. december:

  • 16.15 - TV 2 SPORT X: Valencia – Espanyol

2. januar:

  • 14.00 - TV 2 SPORT X: Getafe – Real Madrid
  • 16.15 - TV 2 SPORT X: Atlético Madrid – Rayo Vallecano
  • 16.15 - TV 2 PLAY: Elche – Granada
  • 18.30 - TV 2 SPORT X: Alavés – Real Sociedad
  • 18.30 - TV 2 PLAY: Real Betis – Celta Vigo
  • 21.00 - TV 2 SPORT X: Mallorca – FC Barcelona

3. januar:

  • 19.00 - TV 2 SPORT X: Villarreal – Levante
  • 21.00 - TV 2 PLAY: Osasuna – Athletic Club
  • 21.15 - TV 2 SPORT X: Cádiz - Sevilla

Fundamentalt lokalopgør i Madrid

Valencia og Espanyol er afskedssalutten for 2021, mens det nye år 2022 bliver budt velkommen i LaLiga med to lækre lokalopgør fra Madrid, når bundholdet Getafe tager imod førerholdet Real Madrid, mens den forsvarende spanske mester, Atlético Madrid, får besøg af oprykker-overraskelsen Rayo Vallecano.

Her er snubletråden særlig spændt ud foran de formsvage ben hos Atlético Madrid, der gik på juleferie med i nyere tid uhørte fire liganederlag i træk. Det har Diego Simeone aldrig prøvet i sine ti år i spidsen for Los Rojiblancos.

Atlético tabte 22. december med 2-1 på udebane til Granada, hvor mesterholdet dog med rette kunne føle sig bortdømt over en underkendt scoring fra João Félix, der også manglede lidt marginaler med sit stolpeskud i 2. halvleg, hvorefter Granada løb ned og scorede sejrsmålet.

Joao Felix troede, han havde bragt Atlético Madrid foran med 2-1 i kampen mod Granada, men der blev dømt frispark. Video: Bo Bentsen

Rayo Vallecano åbner omvendt året på en bølge af selvtillid efter halvsæsonen, der har budt på en forbløffende fjerdeplads – med et point mere i tabellen end Atlético Madrid. Respekt til træner Andoni Iraola.

Hjemmebanen, LaLigas mindste stadion, Estadio de Vallecas, har været et uindtageligt fort med otte sejre i ni kampe, hvor kun Celta Vigo i november formåede at få et enkelt point med hjem til Galicien efter 0-0.

På udebane har Rayo Vallecano dog kun vundet et enkelt opgør i ni forsøg, og nytårskampen mod Atlético Madrid bliver også spillet på Wanda Metropolitano.

Hvis kampen bliver spillet, bliver den også afviklet i et kraftigt coronaskær.

Rayo Vallecano har i de seneste dage før nytår rapporteret 17 positive coronatilfælde på holdet, mens også Atlético Madrid torsdag middag meddelte fem positive PCR-testsvar fra Diego Simeone, Koke, Antoine Griezmann, Héctor Herrera og João Félix. Det er ærgerligt for opgøret, der er vitalt i striden om Top 4 i Spanien.

Atlético Madrids præsident, Enrique Cerezo, var også på forsiden af den store spanske sportsavis Marca 30. december, hvor han i et stort interview proklamerede, "at det er fundamentalt for klubbens økonomi at være med i Champions League".

Det er ikke tilfældigt, at den forside kommer lige før nytår. Afstanden til Champions League-pladserne vil præcis midtvejs i sæsonen være på fire point, hvis Atlético Madrid skulle tabe til Rayo Vallecano på søndag.

Getafe skal bryde kompleks mod coronaramt storebror

I udkanten af hovedstaden, på Coliseum Alfonso Pérez, skal Getafe se, om de kan tage point fra LaLigas bedste mandskab, Real Madrid – noget kun fem klubber er lykkedes med indtil videre i denne sæson.

Hvis Getafe skal finde opmuntring til en overraskende sejr over storebroren i Madrid, vil det være lige så kløgtigt at kigge på de seneste indbyrdes opgør, som at gå tilbage til en fuser nytårsaften.

Getafe er uden sejr mod Real Madrid i 15 opgør.

Real Madrid har vundet 13 af de kampe, men det er værd at bemærke, at Getafe på hjemmebane i foråret 2021 høstede point via en nullert og faktisk havde chancerne til sejren – dengang var der både en velspillende Courtois og en stolpe i vejen. Og dengang havde Zinedine Zidane kun 12 markspillere fra førsteholdet til rådighed. Også afløseren Carlo Ancelotti må kigge på en profileret afbudsliste til lokalopgøret 2. januar.

For sammen med champagnen er fire førsteholdsspillere blevet lagt på køl henover nytår. Onsdag meddelte Real Madrid, at Thibaut Courtois, Federico Valverde, Eduardo Camavinga og Vinícius Júnior har afleveret positive PCR-prøver. Dermed fortsætter smittetilfældene med at ramme førerholdet, der før jul også havde mange fraværende førsteholdsspillere på grund af corona.

Med tanke på det er det i øvrigt iøjnefaldende, at Getafe i skrivende stund er gået fri for corona.

Ti coronatilfælde i Barcelona og regionale rivaliseringer

FC Barcelona kan til gengæld fylde to håndfulde med coronaramt arbejdskraft, da tre spillere torsdag sluttede sig til de øvrige syv smittede på holdet, før udekampen mod Mallorca på søndag.

Xavi var derfor nødt til at indkalde otte spillere fra B-holdet til onsdagens træning, hvor det var opløftende at se Martin Braithwaite tilbage på banen efter sin langvarige knæskade.

Den catalanske avis Mundo Deportivos forventede opstilling for det decimerede Barcelona-hold lige nu: Ter Stegen; Araujo, Piqué, Eric Garcia, Mingueza; Nico, De Jong, Riqui Puig; Ilias, Luuk de Jong og Jutglà.

En nødopstilling, hvor de største savn blandt de ti afbud er Alba, Gavi, Dembélé og Abde.

Jutglá har været et af flere positive bekendtskaber fra B-holdet efter debuten i december, og han kommer formentlig til at skulle udfylde en ny rolle i en position på kanten for at gøre plads til den underpræsterende Luuk de Jong som 9’er. Bliver det seværdigt? Jeg skal da holde øje med, om den høje hollænder kan score sit første mål siden debutscoringen for FC Barcelona 26. september mod Levante.

Mandag lukker nytårsrunden med flere opgør med regionale rivaliseringer.

Osasuna og Athletic Club er en duel med kraftig baskisk duft, selv om Pamplona i Navarra kun grænser op til Baskerlandet. En duel, der kommer dagen efter de to baskiske klubber Alavés og Real Sociedad har lagt arm i Vitoria.

Og så er det værd at fremhæve den andalusiske dyst mellem Cádiz og Sevilla, som formentlig også bliver en rød-hvid midtbanekamp mellem Jens Jønsson og Thomas Delaney, der også på det seneste er blevet fast mand for titelbejlerne.

Skal vi så forvente et festfyrværkeri af en kamp? Næppe.

Sevilla har ligaens bedste defensiv. Og når det kommer til betagende og berusende fodbold, er Cádiz nok mere knaldperler end kanonslag, da man kan mistænke Cerveras mandskab for hellere at ville modtage piskeslag end bolden i løbet af deres kampe.

Alligevel – og måske netop på grund af kendskabet til begrænsningerne i holdet - har den lille sydspanske klub ofte drillet de store hold i LaLiga, og så sent som i december lykkedes Cádiz også med at tage point fra Real Madrid. Endda på Santiago Bernabéu.

To mål og et direkte rødt kort blev det til, da Sevilla og FC Barcelona spillede 1-1 i LaLiga. Video: Bo Bentsen

Sevilla tabte et dyrebart skridt i mesterskabskampen, da Koundé tabte hovedet mod FC Barcelona lige før juleferien. Nye fejltrin vil kunne skabe et hul på op til 11 point til Real Madrid, så tre point er påkrævet, hvis Julen Lopeteguis mandskab skal drømme om en titel.

Glæd dig til februar

Der er nok at se frem til i årets første måned. Allerede nu kan man også begyndte at glæde sig til februar, hvor knockout-kampene i de europæiske turneringer skal spilles. Tre danske hold er med, og både FC Midtjylland og Randers møder henholdvis PAOK og Leicester i 1/16-delsfinalerne i Conference League, mens FC København afventer sin kommende modstander i 1/8-delsfinalerne.

Lad mig afslutningsvis gøre opmærksom på, at du inde på TV 2 PLAY kan finde et sammendrag fra alle de fire danske holds gruppespil i Europa (Brøndby, FC Midtjylland, FC København og Randers FC).

God fornøjelse med det og god fornøjelse med alle fodboldkampene.

Og ikke mindst rigtig godt nytår!