VM fodbold

- Giv dem brød og skuespil, så forstummer kritikken

VM-slutrunden i Qatar 2022 bliver med længder den dyreste sportsbegivenhed nogensinde. Og det er der ifølge eksperter en række gode forklaringer på.

200.000.000.000.

Så mange penge har Qatar brugt på VM-slutrunden, der spilles i landet i november og december 2022. Og det er vel at mærke i dollars. I danske kroner svarer det til 1.314.290.000.000 kroner.

Dermed bliver VM i Qatar med længder den dyreste sportsbegivenhed nogensinde. Det hidtil dyreste event var vinter-OL i Sochi i Rusland i 2014, der havde en pris i omegnen af 50 milliarder dollars. Altså, en fjerdedel af omkostningerne ved VM i Qatar 2022.

Den hidtil dyreste VM-slutrunde var VM i Rusland i 2018, der kostede omkring 14 milliarder dollars for værtsnationen. VM i Qatar er altså næsten femten gange dyrere end det - og i øvrigt 60 gange dyrere end VM i Sydafrika i 2010.

Men selvom det er svimlende summer, der kan være vanskelige at forholde sig til, så er det langt fra overraskende, når lige netop Qatar er værtsnationen.

- Det er jo en del af strategien hos Qatar, hvor man med VM i fodbold skaber en stor potemkinkulisse. Giv dem brød og skuespil, så forstummer kritikken nok. Det er et af målene med afholdelsen af de her store sportsbegivenheder, siger Stanis Elsborg, der er senioranalytiker hos Play the Game, der længe har fulgt udviklingen omkring VM i Qatar.

Udtrykket potemkinkulisser dækker i denne sammenhæng over byggerier og andet, der ene og alene har til formål at levere en ekstern facade til et land, der klarer sig dårligt, og få folk til at tro, at landet klarer sig bedre. Men de store investeringer er ikke kun et spørgsmål om prestige og kulisser.

Det er led i en større prestigemæssig omgang sportswashing

Rasmus Klarskov Storm

De dyreste VM-slutrunder

 1. VM i Qatar, 2022: 200 milliarder dollars
 2. VM i Rusland, 2018: 14 milliarder dollars
 3. VM i Brasilien, 2014: 12 milliarder dollars
 4. VM i Japan og Sydkorea, 2002: 7 milliarder dollars
 5. VM i Tyskland, 2006: 4,6 milliarder dollars
 6. VM i Sydafrika, 2010: 3,5 milliarder dollars

En del af en større strategi

Det kan være vanskeligt at fastsætte de helt nøjagtige omkostninger omkring en begivenhed af denne størrelse. Men det er bredt anerkendt, at VM i Qatar allerede nu har kostet 200 milliarder dollars. Det er det tal, som store internationale medier som Sky News og The Guardian holder sig til, og det er da også det tal, som arrangørerne selv turnerer med. Senest hos det russiske nyhedsbureau Tass, hvor Qatars ambassadør i Rusland Sheikh Ahmed bin Nasser bin Jassim Al Thani bekræftede tallet.

- I Qatar er man ikke selv blege for at tale om tallet. De siger det jo også fra officielt hold. Men der skal man huske på, at VM i fodbold er en del af deres mere langsigtede 2030-plan, der også indeholder forbedring af infrastrukturen, opbygning af hoteller, restauranter og så videre. Altså en kæmpe modernisering af landet, siger Stanis Elsborg.

Og her er det netop relevant at inddrage Qatars meget omtalte 2030-vision. For de astronomiske summer, der bliver brugt på VM-slutrunden relaterer sig nemlig direkte til en storstilet plan, der skal løfte hele landet til nye højder. Qatar beskriver selv 2030-visionen således:

"Qatars nationale vision sigter mod, at Qatar i 2030 bliver et avanceret samfund, der er i stand til at opretholde sin udvikling og levere en høj levestandard for sin befolkning. Qatars nationale vision definerer de langsigtede mål for landet og giver en ramme, hvori nationale strategier og implementeringsplaner kan udvikles."

VM-slutrunden bliver altså brugt som en katalysator til at fremtidssikre Qatar som nation. Og derfor har landets ledere fundet den helt store pengepung frem.

- Qatars velstand kommer jo fra olie og naturgas, men man har også indset, at de ressourcer løber op på et tidspunkt, og deraf er kommet 2030-planen. Så investeringen skal også ses som en del af den diversificering af økonomien, som Qatar ønsker. Det er en af grundene til, at mange mellemøstlige lande går ind i sporten. Det handler ikke kun om at forbedre deres image, som det i øvrigt også skal, men også at skabe nye diplomatiske forbindelser og investeringer, siger Stanis Elsborg.

De 200 milliarder dollars dækker blandt andet over byggeri af ny lufthavn, nyt metrosystem, ny generel infrastruktur, nye hoteller og en helt ny by ved navn Lusail, der på sigt skal huse 250.000 indbyggere - og som ved VM-slutrunden lægger græs til finalen.

De udgifter, der relaterer sig direkte til byggeri af VM-anlæg som stadioner, træningsanlæg og holdenes baser løber op i 6,5 milliarder dollars. Altså, kun en brøkdel af den samlede VM-regning, men stadig dyrere end nogen anden sportsbegivenhed gennem tiderne.

Et spørgsmål om image og prestige

Og så tilbage til potemkinkulisserne. For den massive investering i VM-slutrunden er dog ikke udelukkende et forsøg på at sikre landets infrastrukturelle og økonomiske fremtid. For ifølge Stanis Elsborg handler det massive prestigebyggeri også om at vise nationen frem fra den bedste side for hele verden.

- Det er vigtigt for Qatar hele tiden at signalere, hvor flot og imponerende et VM, det bliver. Det er også en del af strategien at gøre det til den største og meste imponerende sportsevent nogensinde, siger Stanis Elsborg og fortsætter:

- De fanzoner, der kommer, bliver jo kæmpe fester med alle former for kulturer, der møder hinanden. At kunne signalere det til omverdenen: Se hvor åbne vi er som land, og se hvordan vi byder alle velkomne.

- Det er uvurderlig reklame. På den måde hænger beløbet sammen med, at man vil præsentere det flotteste land - ikke bare til en VM-slutrunde - men et højteknologisk samfund uden sammenligning.

Isoleret set på VM tror jeg ikke, vi skal regne med, at det betaler sig tilbage

Rasmus Klarskov Storm

Også Rasmus Klarskov Storm fra Idrættens Analyseinstitut har fulgt udviklingen af VM-slutrunden i Qatar. Han er ansvarlig for analyser og forskning hos IDAN, hvor han i særlig grad har specialiseret sig i sportsøkonomi og økonomien bag de store sportsbegivenheder. Også han ser de massive VM-investeringer som et led i Qatars 2030-plan, men han peger dog også på, at det handler om image og prestige.

- Der er nogle utrolige pengekræfter i ryggen af det her VM. Og det her er udtryk for en bred strategi, som man har for at gøre sig lækker for omverdenen og opnå prestige. Det man får med, når man investerer i sport, er jo en enorm eksponering. Man får en opmærksomhed, siger Rasmus Storm og fortsætter:

- Det er led i en større prestigemæssig omgang sportswashing. Man håber at købe sig goodwill internationalt og opnå afledte effekter efterfølgende. Det bruger Rusland og Kina jo også de her events til. Til at gøre sig lækker for omverdenen og måske styrke internationale diplomatiske relationer.

Når man taler om VM i Qatar, taler man også om den massive kritik, som VM-arrangørerne løbende har mødt, lige siden landet blev tildelt slutrunden tilbage i 2010. Kritikken er kommet fra mange sider og har særligt koncentreret sig om Qatars overtrædelse af menneskerettigheder og de yderst kritisable forhold for de migrantarbejdere, der har været ansat til at bygge Qatars VM-kulisser. Forhold, der har ført til tusindvis af dødsfald.

- Og nu har Qatar så lagt den strategi, at man godt vil polere landet lidt ekstra. Man bruger sportswashing til at skygge over nogle andre ting, man ikke synes er så gode at få frem, siger Rasmus Storm, der bakkes op af Stanis Elsborg:

- Så man vil forsøge at skabe et nyt image om Qatar, der ikke handler om terrorstøtte og overtrædelse af menneskerettigheder. Men måske har de forregnet sig en lille smule i forhold til, hvor meget kritik, der trods alt har været.

Er det pengene værd?

Rasmus Storm fra Idrættens Analyseinstitut har gennem årene analyseret økonomien bag adskillige af de helt store sportsbegivenheder som for eksempel OL og VM, men aldrig har han arbejdet med de astronomiske summer, der knytter sig til VM i Qatar.

Og spørgsmålet er så, om det er pengene værd for Qatar? Om de 200 milliarder dollars kommer tilbage? Det er svært at svare helt entydigt på, lyder det fra Storm.

- Der er bred enighed om, at det kun i enkelte tilfælde har været en god økonomisk forretning at være vært ved en stor international idrætsbegivenhed – for eksempel VM eller OL. Så isoleret set på VM tror jeg ikke, vi skal regne med, at det betaler sig tilbage.

- Men det handler ikke om at man gør det til en isoleret økonomisk forretning. Det handler om nogle helt andre ting. Det er en større geopolitisk sag. Om det så i et større billede gør godt for Qatar, det skal jeg ikke kunne afvise. For hvordan vil det slå ud på andre investeringsmæssige områder og turisme? Det er meget svært at sige.

- Når man har den pengetank i ryggen og de oliereserver, så kan man også gøre nogle ekstraordinære ting. Det er en ekstraordinær situation, men det er nok næppe en effektiv investering af midlerne. Også selvom det måske ikke gør så ondt i pungen, siger Rasmus Klarskov Storm.

IDAN-analytikeren ser enkelte paralleler mellem strategien ved VM i Qatar og strategien ved OL i Barcelona i 1992. Her havde Barcelona et mål om at udnytte OL til at udvikle sig som turistdestination, og derfor bruge byen mange midler på at udvikle infrastruktur, lufthavn, metro og så videre. Med stort held i øvrigt. For Barcelona blev herefter en af Europas mest populære destinationer for storbyturisme. At det skulle gå på samme måde for Qatar, vurderer han dog som yderst tvivlsomt.

​Faciliteterne er klar

Udover de massive investeringer i landet som sådan, har Qatar naturligvis også brugt utrolige summer på at bygge vilde og imponerende stadioner. VM skal spilles på otte stadioner i Qatar, hvoraf de syv er spritnye og det ottende har gennemgået en gennemgribende renovering.

De otte VM-stadioner i Qatar

 • Khalifa International Stadium
 • Al Rayyan Stadium
 • Education City Stadium
 • Lusail Stadium
 • Al Bayt Stadium
 • Al Janoub Stadium
 • Al Thumama Stadium
 • Ras Abu Aboud Stadium

Og de nye storslåede fodboldarenaer står klar til at tage imod verdens bedste fodboldspillere til november. Generelt lyder meldingerne fra Qatars VM-arrangører på, at langt de fleste VM-byggerier er færdige.

Og det fik FIFA-præsident Gianni Infantino til at tage stor ord i sin mund, da han holdt tale i Doha i november med et år til slutrundestart.

- Jeg har aldrig set et land være så klar til en VM-slutrunde som Qatar. Det bliver ikke bare den bedste VM-slutrunde nogensinde, men også en unik en af slagsen, sagde Infantino blandt andet.

Og den slags udtalelser, hvor FIFA-præsidenten pumper VM-produktet op til helt nye højder og helt og aldeles ignorerer de adskillige lig i lasten - bogstaveligt talt - er på ingen måde overraskende, hvis man skal tro Stanis Elsborg.

- Den retorik fra Infantino er en helt klassisk retorik. Meldingen lyder altid: Vi er klar, og det bliver det pæneste og bedste sportsevent overhovedet. Altså, VM i Rusland var også det bedste VM nogensinde. Nu bliver det så Qatar, siger Stanis Elsborg og fortsætter:

- Infantino kører den sang, og den kan være meget skadelig i forhold til, hvordan eftermælet bliver – nemlig at VM-slutrunden vil være med til at ændre samfundet i Qatar. Ikke dermed sagt, at der ikke er ændret på noget som helst, men det bygger jo bare desværre på meget, meget forfærdelige historier. Det skulle nødigt kun være den her smukke fortælling om VM, der står tilbage, når historien om VM 2022 skal skrives.

VM i Qatar begynder 21. november 2022. Finalen spilles den 18. december.