Fodbold

Sæsonens redning i Barcelonas jammerlige præstation

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker skriver klummer om fodboldens største højdepunkter i forrige uge. Og så peger han på, hvad denne uge bringer.

Weekendens højdepunkt

En afgørende tysk sprællemand

Søndag aften bød på LaLiga-bold fra ferieøen Mallorca, hvor et decimeret FC Barcelona-hold kunne lukrere på et hav af pointtab til konkurrenterne i jagten på de vitale Champions League-pladser.

Nostalgien var enorm, da Samuel Eto'o foretog kampens første spark, inden han til stående ovationer fra publikum satte kurs mod Xavi, hvor de to Barca-ikoner kortvarigt faldt hinanden om halsen til en kærlig og respektfuld omfavnelse. Afrikas bedste fodboldspiller gennem tiderne brugte Mallorca som springbræt til FC Barcelona, og selv under kasketten var hans store smil medvirkende til varme minder på en råkold aften.

Desværre blev Eto'o's optræden også et af få højdepunkter i en uskøn fodboldkamp, hvor Luuk de Jong - af alle spillere - var tæt på kampens detalje med et sublimt liggende saksespark, som testede holdbarheden af overliggeren bag en sagesløs Manolo Reina.

Selvsamme hollænder endte også som uventet matchvinder, da han kort før pausen nemt kunne heade bolden forbi Reina, der mistede både orientering og fodfæste i forsøget på at stoppe det svævende indlæg fra Mingueza. Ikke en voldsom god cocktail at indtage for en målmand iøvrigt.

Et hollandsk hovedstød var nok til at tage tre point med hjem til Barcelona. Video: TV 2 SPORT

Kampens afgørende moment lå dog og ventede i de døende minutter af en ellers miserabel anden halvleg.

Jaume Costa øjnede et hul i Barcelonas defensiv, og den erfarne venstreback var overbevist om, at han havde sikret Mallorca et uafgjort resultat, da han satte venstrefoden på indlægget fra Inigo Ruiz.

Costa havde dog gjort regning uden vært, for Marc-André ter Stegen fik løftet sin højre arm på et splitsekund og afværget et katastrofalt pointtab. Jubelscenerne fra hovedpersonen selv - og resten af FC Barcelona forsvaret i øvrigt - fortalte på bedste vis, hvor sæsondefinerende ter Stegens fantomredning var. Hullet til top-4 er nu så godt som lukket for Blaugrana, og Xavi kunne rejse tilbage til Catalonien med den bedste medicin i jagten på selvtillid og succes: Sejr.

Marc-André ter Stegen reddede Barcelona i årets første kamp.

Det fulde pointudbytte udvisker dog ikke den jammerlige præstation, som FC Barcelona leverede, og selvom holdet manglede et væld af spillere grundet skader, karantæner og coronasmitte, så har “Xavi-effekten” endnu til gode at vise sig i selve spillet hos Barca. Reelt er det kun i den allerførste kamp under Xavi, at hans mandskab har spillet som “et rigtigt Barcelona hold”, og Espanyol havde endda - som minimum - fortjent et point fra det catalanske lokalopgør tilbage i november.

Det er for tidligt at kaste en kopi af 'Kejserens nye klæder' efter den tidligere midtbanegeneral, men dissekerer vi FC Barcelonas spillemæssige udtryk siden hans ankomst, ender vi på samme holdeplads, som Ronald Koeman efterlod holdet.

Weekendens skuffelse

Ugidelige Real

Årets første overraskelse indtraf i årets første kamp, da Getafe sendte Real Madrid hjem med et smalt - men fortjent - nederlag.

Optakten til kampen var præget af en masse snak om coronasmittede spillere fra Los Blancos, men da bolden rullede for første gang på Coliseum Alfonso Pérez, var Vinicius Jr. det eneste store afsavn for gæsterne.

Eder Militao og Real Madrid-forsvaret sløsede på det groveste, da Getafe bragte sig foran. Video: TV 2 SPORT

Hvorvidt nytårsaften havde været lidt for heftig, eller udeholdet slet og ret ikke havde lyst til at spille fodbold denne søndag eftermiddag, får vi nok aldrig svar på, men indstillingen, attituden og præstationen var milevidt fra den, vi oplevede hele kalenderåret 2021.

Blot to nederlag blev det til for Real Madrid i det netop afsluttet år, og halvanden dag inde i det nye tikkede første nederlag så allerede ind på kontoen.

Carlo Ancelotti lignede en bordbombe, der kunne selvantænde hvert sekund i kampen, og på det efterfølgende pressemøde var han da også yderst kritisk overfor sit holds - og sin egen - præstation. Konklusionen fra den erfarne italienske træner var, at hans spillere havde taget en dags ekstra juleferie, og det udsagn er svært at argumentere mod.

Sent mandag aften blev Real Madrids arrogante optræden så yderligere “straffet”, da Sevilla nok en gang snuppede en hårdt tilkæmpet étmålssejr i det andalusiske opgør mod Cádiz. Dermed skrumpede pointdifferencen til fem af slagsen, mens Lopeteguis mandskab ydermere har spillet en kamp færre.

Et af juleønskerne til forårets LaLiga kan dermed hurtigt gå i opfyldelse, eftersom gaven med “mesterskabsspændning” pludselig kan graves frem fra sin plads i en ellers fjern afkrog på loftet.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

En hellig fodbolddag

Allerede torsdag byder Serie A på topfodbold, når støvelandet afvikler en komplet spillerunde på godt ti timer!

Samtlige 20 mandskaber skal i ilden, når italienernes (fodbold)modsvar på Boxing Day i England løber af stablen på Helligtrekongersdag. Den officielle afslutning på de 12 juledage er en tradition, der bliver vægtet højt i det troende og fodboldgale land, og derfor er den 6. januar også synonym med masser af folk på stadion.

Dagens første kampe inkluderer blandt andre de forsvarende mestre fra Inter, som igen i år har direkte kurs mod Scudettoen. Simone Inzaghi har videreudviklet på Contes succesrige 3-5-2-system, og selv med tabet af to af Serie A's bedste spillere i sidste sæson - Romelu Lukaku og Achraf Hakimi - har Milano-klubben været en højeffektiv vindermaskine, som kun Napoli og bysbørnene fra AC Milan har kunnet holde trit med.

Kort efter frokosttid på torsdag kan Inter så udbygge deres forspring yderligere, når de besøger Bologna klokken 12.30 - og dermed sætte AC Milan under pres, inden de byder Roma og Mourinho velkommen på San Siro nogle timer senere.

Rundens helt store kamp står dog mellem Juventus og Napoli, der krydser klinger sidst på aftenen. Med en sejr kan Den gamle dame spille sig helt tilbage i kapløbet om en plads i top-4 og dermed afværge en gigantisk skuffelse for sæsonen.

Så selvom Europa League og Conference League ligger stille en måneds tid endnu, så støver vi lige mottoet om, at "alt kan ske på en torsdag” af på årets første torsdag.