Eriksen kommer til at overskygge alt og alle - igen

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser nærmere på tirsdagens DR-interview med Christian Eriksen.

Christian Eriksen er på banen. Ikke kun træningsbanen, men også med ansigt og tale i retning mod det danske folk - og en hel verden. Han er tilbage i overskrifter og vil mere end det. Og på den måde trækker han og alle andre vejret igen.

Han kunne ikke få luft i minutter den lørdag aften i juni sidste år - nu vejrer alle frisk luft efter den officielle udmelding:

- Jeg vil til VM i Qatar.

Der er fodboldspilleren Christian Eriksen - og mennesket Christian Eriksen. Selvfølgelig et samliv mellem de to, men vi har som et indlysende og nærmest kærligt tema haft begge tæt på os i 2021. Uagtet interesse for sporten. Fordi vi var så tæt på - selv dem der var længst væk.

Temaerne vil være mange i dette år, men et kommer til at overskygge dem alle, igen. Vi bliver aldrig færdige med Christian Eriksen

Flemming Toft

Da han kollapsede i Parken, mens EM-festen var på sit højeste. Så pludseligt, så ufatteligt, så meningsløst. For øjnene af os alle. Det var live, det her. Døden i levende billeder. På et øjeblik, i et øjeblik. Et nærvær vi helst ville have været foruden.

Det endte lykkeligt med hurtig hjælp, og alle - ikke mindst Christian selv, hans familie og landsholdskammeraterne - åndede lettet op, da vi så ham og tommelfingeren opadgående fra hospitalssengen på “Riget”.

Lige siden har vi fulgt ham uden at følge efter ham. Vi ville bare høre nyt, godt nyt. Om fodboldspilleren og mennesket. En slags daglig stuegang. I mit hoved har det fyldt meget. Hvad med familien, hvad med børnene, hvad med Christian selv - han var altså død i fem minutter, den lørdag aften?

Fodboldspilleren måtte komme i anden eller tredje række.

Blev ukampdygtig i Italien

Vi fik nyt om en indopereret pacemaker - en ICD-enhed, om en stadig bedring, om hans besøg i EM-lejren, om smil efter omstændighederne. Naturligvis blev de personlige og private tanker holdt indendøre.

Den avancerede, men ikke sjældne, pacemaker gjorde fodboldtilværelsen i Italien ukampdygtig, farvel til Inter - men det var ikke det, der fyldte. Det var Christians personlige tilstand.

Vi ville have ham så hel som mulig. For han var så tæt på os alle efter begivenheden i Parken.

Italienske, engelske (og danske) medier tog til Odense for andet end eventyrdigterens internationale ry - der skulle være andet at skrive om. Eriksen var et globalt tema. Men de så kun hans møbler blive båret ind ad hoveddøren, han selv havde taget bagtrappen i forsøget på at få ro på sin situation, der selvfølgelig var uafklaret. Det gik bedre og bedre fysisk, men der må have været mange tanker til den mentale presser.

Vi bliver aldrig færdige med Eriksen

Så blev Christian Eriksen set i Milano, i Amsterdam, i Schweiz og så eksotisk et sted som Ådalen. Spekulationerne havde sat sig tilrette i det tog, der skulle Europa rundt. Vi havde nu koblet fodboldspilleren på vognen. Ville han? Kunne han? Fortsætte karrieren.

Så kom forløsningen - uden den endelige løsning. Han satte sig i stolen hos Statsradiofornien efter store overvejelser, sagde ord og så lettet ud. Han sagde tak til alle, han sagde, at han ingen betænkeligheder har ved at fortsætte med at spille bold - og han sagde: “jeg vil med til VM”.

Det vigtige i det her er, at han har det godt og har fået og givet sig selv grønt lys. Det næste er, at han gør sig klar til landsholdet og VM-slutrunden i Qatar. Det er hans mål. Og når man kender Christian Eriksen, så ved man, hvad man får - en spiller, der arbejder stenhårdt på at nå sit mål, en spiller der i Eriksen-form er selvskreven til landsholdet og kan styrke det.

Nu har han talt - men ikke ud.

Vi kommer til at høre meget mere om og til ham i 2022. De fleste vil følge ham på så tæt hold, man nu kan komme denne unikke spiller og person. Hans helbred, hans fodbold. Temaerne vil være mange i dette år, men et kommer til at overskygge dem alle, igen. Vi bliver aldrig færdige med Christian Eriksen. Han har lagt en aflevering, danskerne kan spille videre på.